WordPress SEO, keresőoptimalizálás – Amit tudni érdemes

WordPress SEO, keresőoptimalizálás – Amit tudni érdemes

WordPress SEO, keresőoptimalizálás – Amit tudni érdemes 900 379 Rottenbacher Tamás
Bizonyára sokan ismerik a SEO, avagy keresőoptimalizálás fogalmát. Azok számára, akik nem követik évek óta folyamatosan a Google keresőoptimalizálás irányait és újdonságait, azok számára készült egy alap, rövid összefoglaló. Mi is az a SEO, mire kell ügyelni, milyen hibákat véthetünk, továbbá milyen módon kerülhetünk egyre feljebb a találati listán. Vegyük is sorra ezeket!

A keresőoptimalizálásról érdemes az elején leszögezni, hogy nem egy csodaszer, nem varázslat. Sok apró részletre odafigyelés és jó néhány belefektetett munkaóra. Nagyon sokan hirdetik, hogy a honlap amit készítenek, keresőre optimalizált. Erre még visszatérünk miért butaság, félrevezetés.

Ezen cikkbe bemutatom mi az a SEO, hogyan lehet keresőoptimalizálni honlapunkat, mire kell figyelnünk és hogyan tudjuk saját honlapunk előrébb tornászni a kereső találati listájában. A cikkben igyekszem virágnyelven megfogalmazni, mi az amit megtehetünk annak érdekében, hogy konkurenseink elé kerülhessünk.

Elindulunk az alapfogalmaktól, majd egy komplex ábrával megijesztelek, s ezt követően bemutatom a 4 fő alappillért, amikre ügyelned kell. Végül a leggyakoribb kérdésekre találsz választ. Érdemes tudnunk, hogy nem csak a Google kereső létezik. Ott van a Microsoft Bing-je, a Yandex és még lehetne sorolni. Itt a Google keresőjével fogunk foglalkozni, mivel hazai területen teljesen dominálja és vezeti a keresési piacot.

rotisoft figura seo keresooptimalizalas narancs

Keresőoptimalizálás alapfogalmai

Mielőtt belevágnánk egyből a komolyabb információkba, érdemes megismerni azon alapfogalmakat, amiket a továbbiakban használni fogunk. Minden szakterületnek megvannak a maga egyedi kifejezései, így a keresőoptimalizálásnak is. Aki ezeket ismeri mint a tenyerét, tovább ugorhatja ezen részt!

Keresőoptimalizálás (angol rövidítéssel SEO)

A SEO jelentése nem más mint Search Engine Optimization, ami magyarul annyit tesz: Kereső Motorokra Optimalizálás. Ezt nevezik egy szóval keresőoptimalizálásnak. Ahogy az összetett szóból kivehetjük, a cél a weboldalak olyan terű optimalizálása, hogy a kereső robotok kedveljék és így előrébb sorolják a találati listákon. Ennek eredményeképpen nő a keresőkből érkező potenciális vásárlók, látogatók száma.

Keresőbarát (röviden SEF)

Search Engine Friendly, avagy keresőrobot barát. Ez nem egy módszer, hanem olyan honlap felépítési mód, mely segíti a keresőrobotok tájékozódását és elősegíti, megkönnyíti a honlap indexelését. Ha megkönnyítjük a keresők dolgát, akkor azt értékelni fogják. A megfelelő strukturált html felépítése és egyes szabványok követése igen fontos. Ez az On Site SEO része.

Az index és indexelés

Az indexelt oldal az az oldal, melynek tartalmát a keresők elmentették. Ha elmentették magukhoz, akkor már megjelenik a találati listában. Így érdemes gyorsan és minél több értékes oldallal megjelenni és elősegíteni az indexelést. Így már sejthetjük, hogy az indexelés nem más, mint amikor a keresők a weblapod elmentik magukhoz. A gyors indexelést elősegíthetjük xml webhelytérkép generálásával, avagy honlapunk url-einek beküldésével. WordPress honlap esetében a legnépszerűbb SEO bővítmények a sitemap-ot automatikusan legenerálják.

Tipp: Ne arra törekedjünk, hogy több száz oldalt beindexeljen a kereső. Például egy alap címkeoldal sosem fog jó helyen szerepelni, hiszen oda is kell egyedi, értékes tartalom. Inkább kevesebb url-t indexeljen a kereső, azok azonban legyenek minél értékesebbek! Ezzel nőni fog az átlagos indexelt oldalak értéke.

Webhelytérkép

A sitemap, avagy magyarul webhelytérkép, mint a neve is sugallja, egy térkép, tájékozódási segítség a keresőrobotnak. Ebből kétféle van. Az első az XML sitemap, ez a gyakoribb. Ez lényegében egy .xml kiterjesztésű fájl, de a legtöbb WordPress SEO bővítmény csak virtuálisan kezeli (vagy is úgy látszik, mintha ott lenne, de FTP-n csatlakozva nem fogod látni). Ebbe a fájban vannak a weboldal tartalmaihoz vezető összes url cím. Így lényegében véve egy url listát kap a keresőrobot, amit szépen sorban elkezd meglátogatni, indexelni. Van még a HTML sitemap, ami szinte ugyan ez a lista, ugyan ezt a célt szolgálja, csak ez a weboldalunkon a látogatók számára is emészhető megjelenésű listát jelent.

Linképítés

A linképítés egy monoton, kemény és sokszor körülményes munka. Ráadásul a Panda Google frissítés óta igen óvatosan érdemes csinálni, alapos tervezéssel. Végezhető saját erőből, de hosszú távon érdemes inkább linképítési árajánlatot kérni és rá fogsz jönni, miért írom ezt. Egy oldal helyezését számottevően az adja meg, hogy hány (és milyen minőségű) link mutat rá. Egy új oldal feltornázásának a legjobb eszköze, de ne feledjük: lassú és fokozatosság kell jellemezze a linképítést.

Keresőmarketing (angol rövidítéssel: SEM)

A SEM a keresőoptimalizálás és a marketing együttese. Lényegében azon fizetett hirdetések (PPC), melyek a találati lista legelején és alján megjelennek. A fizetett hirdetések nem befolyásolják a Google találati lista helyezéseit, így ezt figyelembe kell venni a stratégia tervezéskor.

Algoritmus frissítések

A keresők háttérműködése 7 pecsétes titok. Azonban az azonos, hogy a találati lista rangsorolását automatizálták. Nem is lehetne ezt emberi erőforrással megoldani. A találati listák sorrendjét a kereső saját algoritmusa pontozza és az alapján rangsorolja. Amikor azt olvassuk, hogy Google algoritmus frissítés, akkor változott valami a háttérben. Lehet a szempontok pontereje változott, vagy lehet új szempont került be, míg egy régit kivettek. Ezekről nem szoktunk igazán bő információkat kapni. Így minden algoritmus frissítés után érdemes figyelnünk honlapunk forgalmát és helyezését.

Core Web Vitals

A webes vitals mutatók egy olyan új, 2021 májusa környékén életbe lévő rangsorolási tényező, mely az élmény alapú sebességmérés mérési módszere lett. Részletesen a témáról a Core Web Vitals cikkemben foglalkozok.

A keresőoptimalizálás típusai

Miként a SEO elég komplex, több szempont szerint is bontani szokták. Ezért nézzük mi az amit saját honlapunkon (on site és technikai SEO) tudunk optimalizálni és mi az, amit külsőleg (off site SEO) végezhetünk és ezek alatt miket értünk.

A technikai SEO

Mennyire jó a weboldalad? Mennyire tapasztalt, szakértő, milyen szinten minőségi munkája? Egy 50.000 Ft-os honlap nehezen fog a keresőoptimalizálásban igazán versenyképes lenni. Ami ide sorolható és amikre gondolj:

  • Sitemap, hogy weboldalunk minden részét megtalálja a keresőrobot és ez lehetőleg automatikusan frissüljön ha bővül a tartalmunk.
  • Honlap sebessége, elsősorban mobilokon milyen gyorsan tölt be.
  • Különféle támogató szabványok megfelelő, lehetőleg automatizált használata. (DC.Terms, Rich Snipet)
  • Weboldalunk stabil, biztos alapokon (hosting) legyen.
google pageinsight sebesseg teszt

Honlapunk sebességét és mobilbarát felépítését hivatalos eszközökkel is ellenőrizhetjük!

Az On Site SEO

Az On Site SEO magyarul annyit tesz, hogy a honlapunk tartalmán elvégezhető keresőoptimalizálás. Ez egy összefoglaló fogalom. Ami ide sorolható:

  • Tartalom és maga a honlap responsive (reszponzív) felépítése, hogy minden tartalom jól látható legyen.
  • Megfelelő h1, h2, h3 alcímek használata
  • Meta description és title megelelő megadása
  • Képek alt értékei és megfelelő arányú kép használata (általánosságban)
  • Megfelelő legyen a belső linkhálózat, a honlapon belüli linkek.
  • Kerüljön fel rendszeresen értékes, egyedi tartalom, melyet potenciális közösség keres.

Az Off Site SEO

Az Off Site SEO, vagy a weboldalunkon kívüli keresőoptimalizálás területe. Több minden tartozik ezen területhez. A fontosabbak felsorolva:

  • Linkbuilding, avagy linképítés.
  • A PR cikkel történő linképítés, erősítés.
  • A linkhálózat minősége. (Milyen erős és a kereső szemében mennyire minőségi a másik honlap, ami a mi weboldalunk linkeli.)
  • Közösségi média és weboldalad kapcsolata. (Noha erről vannak viták és eltérő nézőpontok.)

Tipp: Törekedj arra, hogy minél értékesebb oldalakról szerezz linket, ami a Te témádhoz köthetőek. Például 10 darab értékes linkkel előrébb leszel, mint 100 darab gyenge katalógus link megszerzésével.

A SEO egy ábrán bemutatva

Nagyonalakban, egy képen ábrázolva be tudom mutatni a jelentősebb elemeket, tényezőket, amik a keresőoptimalizáláshoz tartoznak. Elég komplexnek érzed, igaz?

seo-keresooptimalizalas-elemei-rotisoft

A keresőoptimalizálás 4 alapja

A legfontosabb teendőket és feltételeket összegyűjtve olvashatod. Ezek az alapok, amikra mindenképpen érdemes figyelned. A sorrend a prioritás terén is iránymutatást kíván adni, így ha újként vágsz bele, az alábbi pontok szerint haladj végig honlapodon, webáruházadon.

Értékes, bővülő egyedi tartalom

Az írott, szöveges tartalom amit a keresők a legjobban szeretnek. Ezeket tudják a legkönnyebben feldolgozni és elemezni. Például egy képre ráírt szöveget a kereső hivatalos nem fog látni, elolvasni. Általános helyzetben a látogató azért jön a weboldalunkra, mert egy problémájára, kérdésére szeretne megoldást, választ találni. Ez többségében leírt adatokat, válaszokat jelent. (Rendben, ma már terjed a beágyazott videós tartalom, azonban a videók tartalmát sem tudja könnyen értelmezni.) Éppen ezért fontos, hogy olyan szöveges tartalmat biztosítsunk, ami a honlapunk látogatóinak készül és Ő kérdéseikre, problémáira fókuszál és kínál értékes, hasznos inforációkat. A legjobb ha ezt folyamatosan bővítjük, így friss és aktuális információkat tudunk biztosítani.

WordPress kezelt vagy sajat honlap

Bizony, le kell ülni és megtervezni mikről, hogyan szeretnénk tartalmat készíteni. Utána pedig le kell ülni és gépelni, gépelni, amíg el nem készülnek azok.

Reszponzív, felbontáshoz dinamikusan illeszkedő elrendezés

A világ és technológia változásával az internetezési szokások is változnak. A világ internetezési platformja az asztali gépekről folyamatosan a mobil eszközök (tabletek, okostelefonok) irányába mozdul el. Ezen eszközök viszont nem rendelkeznek olyan hatalmas számítási kapacitással, továbbá kijelzővel. (Legalább is egyenlőre.) Mivel kiemelten sokan interneteznek eme új eszközökről, a weboldalunknak minél szebben, használhatóbban kell megjelennie ezeken. Erre egy megoldás a responsive megjelenés, amely a kijelző szélességéhez alkalmazkodik. Ez a megoldás noha szép és jól használható megoldást nyújt, nem tökéletes. Érdemes alaposabban optimalizálni honlapunkat, főleg a sebességét és méretét. A weboldal mobil eszközökön való helyes megjelenése rangsorolási tényező, tehát kritikus elem, nagyon oda kell rá figyelni!

Tipp: Van a Google egyik mobilokra szánt szabványa, mely AMP (Accelerated Mobile Pages) néven ismert. WordPress esetében több bővítmény is van, melynek segítségével biztosíthatjuk weboldalunk AMP verzióját is. Az előnye, hogy letisztultabb (gyakorlatilag kevesebb) kóddal gyorsabb weboldal betöltési időt eredményez. Az AMP nem tudja helyettesíteni a reszponzív megjelenést, ez kizárólag mobiltelefonokra tervezett felület.

Betöltődési sebesség, honlap gyorsasága

Egy weboldal betöltődési sebessége épp úgy rangsorolási szempont, mivel a Google például szereti a legjobbat (tartalmilag releváns, érdekes, multiplatform és még gyors is) nyújtani és ezen tulajdonságokat felmutató honlapokat igyekszik felmutatni a kereső félnek. A gyors betöltődés kulcsfontosságú, mivel ha 4 másodperc alatt nem töltődik be a honlapunk, a látogatók visszafordulási aránya akár 80 – 90 % is lehet! Erről részletek a Honlap optimalizálás oldalon találsz vagy elgondolkozhatsz a WordPress VPS szerveren is, ami bárki számára elérhető. Honlapod sebességét pedig saját magad is lemérheted, akár a Google eszközével is.

rotisoft sebesseg meres eredmeny 2021

Egy villámgyors honlap eredménye így fest.

Belső és külső (domain-ünkre) mutató linkek

Nagyon fontos, honlapunkon belül linkeket helyezzünk el másik oldalakra. (Oldalakra, nem másik honlapokra.) Minél fontosabb a honlapunk egyik menüpontja, annál több más menüpontból linkeljük. A külső linkeknél arra kell törekednünk, hogy minél többet kapjunk más honlapokról, weboldalakról. Lehetőleg értékes, minőségi weboldalakról, ne linktárakból, mint pl. lap.hu és társai. Ennek növelésére a PR cikkek vásárlása, rendelése lehet megoldás, de ezt is meg kell tervezni és ésszel, tapasztalattal csinálni.

A keresőoptimalizálás menete

A keresőoptimalizálás mint fentebb megismerhetted, egy összetett feladat. Röviden vázolnám, hogy miként is tudod ezt saját magad csinálni. Ne várd el egyből a tökéletességet, azonban sajátkezűleg is fogsz tudni eredményt elérni, ebben biztos vagyok! A profik is ezen alapokon indulnak el, azonban a nagyon macerás adatellenőrzéseket és megfigyeléseket a listából kihagytam. (Hidd el nem is baj, mivel nem akarnád azon részeket csinálni.)

  1. Alapok megteremtése:
  2. Legyen tartalmad:
    • Tervezd meg a tartalmaid előre
    • Vezess szakmai blogot, publikálj cikkeket
    • Bővítsd folyamatosan, lehetőleg aktuális tartalmakkal a honlapod
  3. Építs linkeket
    • Keress linkcsere partnereket
    • Készíts vagy készíttess PR cikkeket, melyeket hasonló témájú honlapokon publikálsz és onnan linket kapsz
  4. Mérj
    • Mérd a forgalmad és figyeld, mely tartalmakra nagyobb az igény
    • Nézd meg, hol magas a visszafordulási arány és melyek a kilépő oldalak/url-ek
    • Kövesd nyomon a helyezéseid változását, illetve honlapod SEO állapotát
  5. Térj vissza a 2. pontra, majd utána a 3. pontra és újra, újra

Gyakori kérdések a SEO-ról, keresőoptimalizálásról

A találati listán szeretnék lenni! Hogyan érhetem el?

Ez egy összetett folyamat. Egyrészt megfelelő szöveges tartalomra van szükségünk, másfelől linképítésre és látogatószám növelésre. A harmadik különleges összetevő az idő. Egyes lépések eredménye akár 1-3 hónap múlva jelentkezhetnek csak. Azonban ha hibázunk, akkor az pár napon belül már negatívan érintheti az oldalunkat. Csak akkor csináljuk saját magunk a honlapunk keresőoptimalizálást, ha biztosan tudjuk mit is csinálunk! A házi barkácsolásnak tapasztalat nélkül könnyen csak negatív eredménye lehet.

Miért van előttem a konkurencia?

Nagyon sok oka lehet. Egyfelől az oldal sebessége, szabványok követése, tartalom mennyisége és minősége, az oldalra mutató linkek és a látogatók által oldalon eltöltött idő. Ezek a legfontosabbak, amikre ügyelnünk kell. Ha nem tudja melyik a fentiekből a gyenge pont, akkor kérjen SEO elemzést.

Van-e létjogosultsága a linképítésnek 2021-ben?

Meghatározott terv szerint, ésszerűség határain belül, tervezetten van. Igaz hatékonysága már nem olyan mértékű, mint anno korábban, de van még létjogosultsága. Más módon kell hozzáállni. Igazából a PR cikkírás hatékonyabb már, azonban költségesebb is.

White hat, Black Hat SEO vagy mi megengedett és mi nem?

A white az a keresők által engedélyezett trükk amit csak etikus módszernek neveznek, míg a black hat seo olyan taktikákat foglal magába, amiket nem tolerálnak sem a látogatók, sem a keresőrobotok. Így ha egy oldalon black hat seo-t alkalmazunk, több év munkáját tehetjük tönkre. Sok hozzá nem értő áll szakember gyakran használ ilyen megoldásokat, mert gyorsan hoz viszonylag látványos eredményt. Hosszútávon azonban az adott oldal büntetésre számíthat a keresőknél, ami értéktelenné teheti weboldalunk, domain címünk és nagyon sok munkaóránkat, anyagiakat kockáztathatjuk vele.

Csak szakember csinálhatja?

Azonban bárki megpróbálhatja és végezheti. Tanácsos viszont szakemberrel konzultálni, átbeszélni és megtervezni a lépéseket és azok méretét. Egy elhamarkodott, rosszul megtervezett SEO-zást akár negatív eredményt is adhat, ezért ha tehetjük, konzultáljunk szakemberrel. Legyünk ugyan is tudatában, hogy ha hozzáértés és tapasztalat nélkül ugrunk neki a SEO, keresőoptimalizálás folyamatának, az visszafelé is elsülhet!

Hogy ellenőrizhetem honlapom technikai és on-site SEO-ját?

A Google több, publikusan is elérhető eszközt is biztosít, hogy a fontosabb dolgokat ellenőrizhessük. Ezekről egy lista:

Weboldalam SEO állapotát mivel mérhetem?

Néhány nevesebb megoldás:

  • Google Search Console (ingyenes, erősen ajánlott!)
  • SEMrush (próbaverzió van, hosszabb távon fizetős)
  • Ahrefs (Ingyenes is elegendő, rendszeres monitorozáshoz ajánlott)
  • SEOProfiler (fizetős, monitorozáshoz, méréshez)

WordPress és a keresőoptimalizálás?

A WordPress alapja nem rossz SEO szempontból, azonban nem mondanám kifejezetten jónak. Vannak azonban WordPress SEO bővítmények, melyek segítségével már nagyon optimalizálható weboldalakat csinálhatunk. Ilyen plugin a Yoast, SEOPress, RankMath és még sokan mások.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.