fb

Milyen tárhelyet válasszak? Tanácsok, segédlet

Milyen tárhelyet válasszak? Tanácsok, segédlet

Milyen tárhelyet válasszak? Tanácsok, segédlet 698 400 Rottenbacher Tamás
Azon partnerek, ügyfelek, akik új weboldalt szeretnének, először helyet kell választaniuk weboldaluknak. Egy lakást, ahol a honlap lakni fog és jól érezheti magát, így is fogalmazhatnánk. Egyre több szolgáltató kínálja tárhelyét, azonban saját tapasztalatom az, hogy mind több a gyenge színvonalú, igazából hozzá nem értő vállalkozás.

Milyen szempontok alapján válasszak tárhelyszolgáltatót?

Az alábbi szempontok szerint érdemes megnézni a jövőbeli tárhely szolgáltatót, mivel hosszú távon kell együtt működni. Megéri kicsit utána járni az alábbiaknak, mivel így komoly bajtól óvhatjuk meg magunkat és kerülhetünk el sok kellemetlen percet, órát.

1. Tárhely mérete

Egy átlagos weboldal mérete 100 – 250 mb helyet foglal, saját biztonsági mentésekkel együtt. Egy nagyobb (sok fotót tartalmazó) oldalnak sem kell 500 mb-nál nagyobb tárhely. Majdnem mindenhol több gigás csomagokat ajánlanak, azonban csak ritka esetben van szükségünk valóban ekkora méretű tárhelyre.

2. Adatbázis mérete, mennyisége (Mysql például)

Az adatbázisban tárolódnak a weboldalad adatai, információi a legtöbb honlap esetében. Egy átlagos WordPress oldal esetében 20 – 40 mb helyet foglal és egy adatbázissal igen sok WordPress oldalt tudunk futtatni, tehát általános esetben 1 adatbázis bőven elegendő. Figyelni kell, mivel egyes szolgáltatóknál pár száz forint egy újabb adatbázis, de más cégnél akár évi tízezerbe is kerülhet további 1 adatbázis!

3. Email fiókok és FTP felhasználók

Azon szolgáltatókat – tárhely csomagokat, ahol korlátozva van, hogy max (mondjuk) 5 email hozható létre, kerüljük el. Sosem tudhatjuk, mikor lesz szükség különféle email címek létrehozására. Általában az [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] (és így tovább) email címek szoktak kelleni, de most már érdemes olyannal is számolni, hogy a közösségi médiában cégnek külön email címmel regisztrálunk. Tehát jó, hogyha bármikor adhatunk hozzá email címet! Tipp: Az email fiók és az email alias nem ugyan az! Utóbbi csak arra jó, hogy át legyenek irányítva a levelek.

4. Backup, biztonsági mentés

Az egyik legfontosabb, hogy 24 óránként legyen egy teljes mentés a honlapunk minden eleméről és az adatbázisról! Azt pedig külön meg kell érdeklődni, hogy a szerveren, automatikusan készülő biztonsági mentések meddig érhetők el, tölthetők le, állíthatók vissza. Az sem előny, ha egyszerű felületen tudjuk visszaállítani a tegnapi állapotot, ha valamit elállítottunk, elhibáztunk.

5. SSL, fix IP cím

Az SSL főként webáruházak üzemeltetésénél igen fontos. Röviden: még jobban titkosítja az adatokat a küldő (látogató) és a szerver közötti szakaszon. Egy átlagos, céges vagy hobbi oldal számára fölösleges mind a fix IP cím, mind pedig az SSL. Azon oldalaknál kell elgondolni rajta, ahol a weboldal keresztül regisztráció és fontos személyes adatok vannak tárolva.

6. Ne legyen terhelt a szerver

Sok szolgáltató próbálja minél jobban kihasználni a szerverek kapacitását. Ezzel csak akkor van baj, hogy ha olyan szinten teletömik – túlzsúfolják a szervert, hogy az már jelentősen lassítja a saját weboldalunkat és így nekünk okoznak elvesztett látogatóknak.

7. Legyen könnyű adminisztrálni a tárhelyet

A legtöbb tárhelyszolgáltatónál a Cpanel nevű rendszer fut, mely magyarul is tud és könnyen lehet kezelni a tárhelyünk paramétereit, beállításait. Olyan tárhelyszolgáltatót ajánlott választani, ahol minél több beállításhoz vérünk hozzá.

8. Gyors, egyértelmű, tisztelet tudó support

A legkomolyabb pont, amiben elvéreznek a rossz szolgáltatók, az az ügyféllel való kommunikációnál bukik ki. Sokszor lenézik az ügyfelet, rosszul kommunikál (túlságosan szakmai nyelven fogalmaz) és az is nagyon komoly baj, hogyha napokat kell várni egy email válaszára. Az a legjobb, hogyha gyorsan választ kapunk, ami tisztelet tudó (tudja, hogy ki a vásárló és ki eladó!) és egyszerű, érthető módon fogalmazza meg. Ennél a 7. pontnál vérzik el nagyon sok hazai szolgáltató.

9. Aktuális, friss verziókkal dolgozzon a szolgáltató

A biztonság egyik alappillére, hogy a szerveren futó alkalmazások ( PHP verziója, Mysql és PHPMyadmin, Cpanel, Operációs rendszer) minél újabb verzió legyen. Sok tárhely szolgáltató egyszer összerakta a szerverét és örül, hogy működik, nem mer hozzányúlni és frissíteni. Ez pedig biztonsági kockázatot jelent!


 

cloud-hosting

Felhő alapú tárhely, Cloud hosting

A felső alapú tárhely szolgáltatás jelenleg igen drága, főként nagy forgalmú, nemzetközi és nagyméretű weboldalakhoz ajánlott. A lényege, hogy az adatok több szerveren tárolódnak és a látogatóhoz legközelebbi szerverről töltődnek be. A hazai weboldalak 99%-nak erre nincs szüksége, csupán egy drága mulatság lenne.

 

WordPress tárhely igénye

A WordPress tárhely igényével (Jelenleg 4.6 esetén) a minimális és ajánlott követelményekről itt olvashat: WordPress tárhely igénye

 

Tanácsok

  • Kérjünk próbaidőt a tárhelyszolgáltatótól és teszteljük, milyen gyorsan töltődik be weboldalunk, milyen az elérhetősége, mindig elérhető-e. Inkább egy havi díjat szánjunk rá és teszteljük!
  • Váltsunk több email-t a kiszemelt szolgáltatóval. Nézzük meg, milyen stílusban és reakció idővel válaszolnak.
  • Tervezzük túl lehetőleg a weboldalunk igényeit. Akkor nem fog meglepetés érni, hogy ha netán jobban beindul vagy több tartalommal látnánk el.

 

Tévhitek

Több tévhit is van, melyeknek egykoron volt némi értelme, de mára biztosan nem számítanak.

  • SSD tárhely: Fölösleges. Egy weboldalt nem az fog igazán felgyorsítani, hogy SSD meghajtón van, hanem az, ha gyors hálózaton és nem teletömött szerveren van elhelyezve. Az SSD meghajtóknak inkább a Mysql vagy a hatalmas, több terrás adatokat kezelő giga weblapoknál van értelme. Drágább, de nincs olyan mértékű előnye, amennyivel többet kérnek vagy amennyire hirdetik. Reklámfogásnak jó.
  • Minden weboldal, más szolgáltatónál legyen. Ez régen SEO, keresőoptimalizációs szempont volt, hogy ha azonos témában van több honlapunk, akkor eltérő ip-ken legyenek. Mára mindegy igazából, ezt nem figyeli a Google.

 

Ingyen tárhely és WordPress

Az ingyenes tárhelyek általában terheltek (lassúak), igen korlátozottak. Egyedül egy ingyenes lehetőség van WordPress oldalt működtetni, (noha az is tartalmaz megkötéseket, korlátokat) az pedig a WordPress.com hivatalos WordPress blogszolgáltatása.

Rottenbacher Tamás
Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.