Mi az a WebP és miért jó? #Fogalomtár

Mi az a WebP és miért jó? #Fogalomtár

Mi az a WebP és miért jó? #Fogalomtár 900 379 Rottenbacher Tamás
A WebP lehet a barátunk vagy az ellenségünk. Érdemes tisztában lenni, hogy mi is, ki és miért hozta létre, hogy kicsit jobban tisztában legyünk a lehetőségeivel és korlátaival is. A WebP egy remek kezdeményezés és elég hatékony törekvés, hogy a weboldalakon lévő képek minél kevesebb helyet foglaljanak, minél jobban legyenek optimalizálva. De hogyan?

Mi az a WebP?

A WebP nem más mint egy fájlkiterjesztés (és kép kódolás), képfájl formátum. Olyasmi mint a JPG.  A többi képformátumhoz képest jobb tömörítésű, kifejezetten a honlapok képei elemeinek igényeihez tervezett képformátum.

Webp Logo

Mi a története röviden?

A Google fejlesztette ki 2010-ben és adta ki ezt a képfájlformátumot. A lényege, hogy veszteséges és veszteségmentes technikákat vegyesen alkalmazva jelentősen tudja csökkenteni a képek méretét, miközben az emberi szem számára nincs érzékelhető / látható változás, minőségromlás.

Mi az előnye?

A .webp kiterjesztésű képfájlok jelentősen kisebb méretűek (nem a felbontás csökken, hanem a méret!) miközben a képek minősége emberi szemmértékkel alig vagy nem látható módon csökken. Így akár egy JPG-hez képest általában 25-34%-os (egyes esetekben akár 60%-os!), PNG-hez mérten ~25%-os méretcsökkenés is elérhető. A .webp kiterjesztésű fájlok használatával gyorsabb lehet honlapunk.

Néhány minta mások tesztjeiből:

Webp Vs Jpg

Webp Comparison

Mi a hátránya?

A Google WebP szabványait nem minden böngésző fogadja el, főleg a Mac-es régebbi verziók. Ilyen például az Apple általi Safari. Az iOS 14-en (vagy újabban) futó 14-es (vagy újabb) Safari már támogatja, a korábbiak viszont nem tudják megjeleníteni. Azonban van megoldás, hogy böngésző típusától függő képformátumot töltsön be honlapunk. Az éppen aktuális kompatibilitási lista itt érhető el.

Frissítés: 2021 végén a Safari 14.0 továbbra sem rendelkezik natív webp támogatással.

Webp Kompatibilitas 2020 Dec

A .webp kompatibilitása, 2020 Decemberében, a népszerűbb böngészőket figyelembe véve.

Használjam vagy ne?

Mindenképpen nézzük meg, pl. Google Analytics-ben, hogy a látogatók hány %-a használ nem webp kompatibilis böngészőt. Ha ez pár % alatt van és nem nagyon éles versenyben van honlapunk, használjuk bátran.
Google Pageinsight Webp Ajanlas

A Google PageSpeed Insight ajánlása pont a .webp-re gondol.

Hogyan tudom a képeket WebP-re konvertálni?

Ezt megtehetjük egyesével is feltöltés előtt, ha nincs jelentős mennyiségű kép, amit rendszeresen optimalizálni kellene. Másik esetben, WordPress honlap esetén azonban van lehetőségünk bővítmény alkalmazásával automatizálni és egy gombnyomásra a meglévő képeinket .webp formátumba konvertálni.

Ilyen bővítmények például a

  • ShortPixel,
  • Imagify,
  • Optimole,
  • WebP Express,
  • Swift Perfomance.

Ezek el is intézik, hogy a régebbi, nem kompatibilis böngészők számára a régi formátummal töltsön be, ezzel újabb gondot levéve a hátunkról.

Amennyiben mi magunk szeretnék, saját kézzel, egyesével optimalizálni képeinket (mivel lehet csak képről van szó), azt többféle ingyenes online eszközzel megtehetjük. Például a Convertio.co, iloveimg.com, cloudconvert.com, hogy csak néhányat említsek. Minden esetre legyen WordPress biztonsági mentés tartalékba, amiben a képek is szerepelnek optimalizálás előtti állapotban.

Összegzés

A webp lassan révbe ér. Egy elég modern, jó képformátumot kaptunk a Google-től, ami kifejezetten webes célokhoz van. Könnyen lehet automatizáltan optimalizálni képeinket, így igazából minimális energia vagy anyagi befektetéssel jelentősen csökkenthetünk weboldalunk teljes méretét, mely így érezhetően gyorsabbá válhat.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.