A Google már 2017-ben jelezte, hogy erősen támogatja a honlapokon az ssl alkalmazását. 2018. februárjától már a Chrome az url mellett jelezte, hogy van-e ssl és ezáltal biztonságosabb az oldal vagy sem. Nyáron, júliustól pedig már piros felirattal jelzi, ha valamely weboldalnál nincs titkosított adatforgalom, vagy is ssl. Mennyire is fontos ez? Egyfelől egyre magatudatosabbak a látogatók, az adatvédelmüket és biztonságukat illetően, másfelől a SEO részévé vált.

Mit is jelent ez röviden?

Összefoglalva egy mondatban: Fontos, hogy http vagy https módon töltődik-e be a weboldalunk. Az a kis ‘s’ betű annyit jelent, hogy a böngészőnk és a weboldal szervere között titkosítás után történik az adatok küldése. Így a két pont között, például egy ingyen wifi-n nehezebben tudják megszerezni a jelszavunkat.

Miért fontos az ssl?

Mindenhol, ahol személyes vagy kényes adatokat kérünk be, kötelező az ssl használata. Webáruházaknál és bankkártya adatokat bekérő felületeken pedig ha nincs ssl, tilos megadni kényes adatot! A látogatók egy része öntudatosan figyeli, hogy adatai biztonságos formában legyenek. Más látogató számára pedig a felső sarokban lévő “Nem biztonságos” felirat nagyon ilyesztő. Ez a felirat egy webáruháznál nagyon nem bíztató és jelentős vásárló fogja elhagyni az oldal vásárlás helyett.

Ezen felül a Google rangsorolási tényező is lett a https megléte. Így aki eddig nem tette meg, sürgősen pótolja, ha szeretné megtartani a találati listán meglévő helyét. Így aki számára a keresőoptimalizálás fontos, az már csak emiatt is szerezzen vagy állítson be titkosított adatforgalmat.

Mi az az ssl és https? Miért fontos a titkosított adatforgalom? #Fogalomtár - bkk-futar-ssl-nelkul-900x379

2018 végéhez közeledünk, a BKK-nak még nem sikerült egy ingyenes ssl-t beállítania. Ciki, nem kicsit.

Mennyibe került egy ssl?

Attól függ, milyen szintű biztonságot szeretnénk. A felhasználók számára elegendő a Let’s Encrypt ingyenes ssl-e. Sok tárhelyszolgáltató ezt alapértelmezetten kínálja már és a tárhely ára magába foglalja a beállítást. Vásárolhatunk komolyabb titkosítást biztosító ssl/tls megoldásokat, de az csak egy bizonyos méret és forgalom fölött lehet megtérülő.

Hogyan lehet ssl/tls-t vásárolni, rendelni?

Ezügyben vedd fel a kapcsolatot a honlap üzemeltetőddel vagy a tárhelyszolgáltatóddal. Az általam üzemeltetett honlapoknak alapbeállítás a titkosított adatforgalom, mely ingyenes beállításra kerül!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+