Mi az az ssl és https? Hogyan állítsd be WordPress-en? #Fogalomtár

Mi az az ssl és https? Hogyan állítsd be WordPress-en? #Fogalomtár

Mi az az ssl és https? Hogyan állítsd be WordPress-en? #Fogalomtár 900 379 Rottenbacher Tamás
A Google már 2017-ben jelezte, hogy erősen támogatja a honlapokon az ssl alkalmazását. 2018. februárjától már a Chrome az url mellett jelezte, hogy van-e ssl és ezáltal biztonságosabb az oldal vagy sem. Nyáron, júliustól pedig már piros felirattal jelzi, ha valamely weboldalnál nincs titkosított adatforgalom, vagy is ssl. Mennyire is fontos ez? Egyfelől egyre magatudatosabbak a látogatók, az adatvédelmüket és biztonságukat illetően, másfelől a SEO részévé vált.

Mit is jelent ez röviden?

Összefoglalva egy mondatban: Fontos, hogy http vagy https módon töltődik-e be a weboldalunk. Az a kis ‘s’ betű annyit jelent, hogy a böngészőnk és a weboldal szervere között titkosítás után történik az adatok küldése. Így a két pont között, például egy ingyen wifi-n nehezebben tudják megszerezni a jelszavunkat.

rotisoft https ssl biztonsag

Miért fontos az ssl?

Mindenhol, ahol személyes vagy kényes adatokat kérünk be, kötelező az ssl használata. Webáruházaknál és bankkártya adatokat bekérő felületeken pedig ha nincs ssl, tilos megadni kényes adatot! A látogatók egy része öntudatosan figyeli, hogy adatai biztonságos formában legyenek. Más látogató számára pedig a felső sarokban lévő „Nem biztonságos” felirat nagyon ilyesztő. Ez a felirat egy webáruháznál nagyon nem bíztató és jelentős vásárló fogja elhagyni az oldal vásárlás helyett.

Ezen felül a Google rangsorolási tényező is lett a https megléte. Így aki eddig nem tette meg, sürgősen pótolja, ha szeretné megtartani a találati listán meglévő helyét. Így aki számára a keresőoptimalizálás fontos, az már csak emiatt is szerezzen vagy állítson be titkosított adatforgalmat.

Bkk futar ssl nelkul

2018 végéhez közeledünk, a BKK-nak még nem sikerült egy ingyenes ssl-t beállítania. Ciki, nem kicsit.

Mennyibe került egy ssl?

Attól függ, milyen szintű biztonságot szeretnénk. A felhasználók számára elegendő a Let’s Encrypt ingyenes ssl-e. Sok tárhelyszolgáltató ezt alapértelmezetten kínálja már és a tárhely ára magába foglalja a beállítást. Vásárolhatunk komolyabb titkosítást biztosító ssl/tls megoldásokat, de az csak egy bizonyos méret és forgalom fölött lehet megtérülő.

Hogyan lehet ssl/tls-t vásárolni, rendelni?

Ezügyben vedd fel a kapcsolatot a honlap üzemeltetőddel vagy a tárhelyszolgáltatóddal. Az általam üzemeltetett honlapoknak alapbeállítás a titkosított adatforgalom, mely ingyenes beállításra kerül!

SSL beállítása WordPress-en

Az SSL-t először a szerveren kell hozzáadni és konfigolni! Csak ezt követően lehet honlapunknál beállítani. Így mindig ellenőrizzük, hogy az SSL a tárhelyünknél már megfelelően be van-e állítva. Írjuk be a weboldalunk url címét, csak https://-es előtaggal. Ha betölt (igaz még nem lesz zöld a lakat) akkor a szerveren jól van beállítva. Ezt követően több  lehetőségünk is van.

  1. Legyen WordPress biztonsági mentés kéznél.
  2. Bővítménnyel megoldani: Például Really Simple SSL, vagy WP Force SSL & HTTPS Redirect is megoldás lehet.
  3. Htaccess szabály hozzáadásával:
    RewriteCond %{SERVER_PORT} ^80$
    RewriteRule ^(.*)$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [L,R]
  4. Domain vagy tűzfal szinten az átirányítást automatizálni. (Ez csak átirányít, mellette a 4. és 5. lépést el kell végezni!)
  5. A home_url és site_url átírása: az admin oldalon, a beállítások / általános menüpontban a WordPress cím és Honlap cím mezők értékét kell frissíteni és a http://-t átírni https:// -re, szóval egy s betűvel kiegészíteni.
  6. Az adatbázisban keres / csere lefuttatása, melyben a http://domaincimunk.hu -ra keresünk és https://domaincimunk.hu-ra cseréljük. (Ha www-vel van, akkor azzal.)

Hogyan tudod ellenőrizni?

Van az egyszerű, amikor Te magad fogod és inkognitó ablakban (és vagy több eltérő böngészőben) megnyitod a honlapod url címét, oly módon, hogy az eleje https:// -el kezdődik és itt az s betű a lényeg. Ha betölt gond nélkül, akkor rendben van. Ez nem garantálja, hogy akkor éppen mindenkinek jó, inkább azt jelenti, hogy most jól van beállítva és idővel (megközelítőleg 24 órával később max) a többi látogatónak is rendben lesz várhatóan.

Természetesen vannak online eszközök, amik segítenek nekünk megbizonyosodni. Ezek közül érdemes megemlíteni a következőket: sslshopper.com, ssllabs.com vagy sslchecker.com.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.