Domain név átadása, átruházása: Így törvényes, hivatalos

Domain név átadása, átruházása: Így törvényes, hivatalos

Domain név átadása, átruházása: Így törvényes, hivatalos 900 506 Rottenbacher Tamás
A domain címek jönnek, mennek, vásárolhatunk vagy eladhatunk. Azonban ha már lefoglalt domain címet szeretnénk megvásárolni (vagy fordítva, tulajdonunkban lévőt eladni), akkor annak van egy formai követelménye. Természetesen eltérő módon lehet külföldön és hazánkban ezt intézni. Az alábbi cikkben bemutatom mi szükséges, hogy egy domain név törvényesen tulajdonost válthasson. Akár domain-t adnál el vagy vennél, ez a cikk neked szól!

A domain cím nagyon fontos eleme a honlapunknak, vállalkozásunknak. Egy jó domain név igen sokat ér és jelentősen emelheti a brand értékét. Nem véletlenül van olyan domain, amiért akár több száz ezer forintot elkérnek. Mivel alaphelyzetbe amikor egy domain-t szeretnénk megszerezni, azzal hosszabb távra tervezünk, ezért érdemes figyelni arra, hogy a domain vásárlás hivatalosan történjen. Persze a külföldi domain vétel és átruházás másként működik, mint a hazai szabályozás, így mindkettő menetét bemutatom.

Külföldön a domain átadás menete

A nemzetközi domain (ami nem .hu) eladás, átruházás teljesen digitálisan elintézhető, ennek minden előnyével és hátrányával. Pár nap alatt le is zajlik és elegendő az alábbi lépéseket elvégeznünk.

  1. Ellenőrizzük, hogy a domain-hez tartozó adatok egyeznek-e a jelenlegi adatainkkal. Ha van tulajdonosi titkosítás, vegyük le. (A tulajdonos nevének elrejtése.)
  2. A regisztrátor felé jelezzük e-mailben (a domain cím regisztrációkor megadott e-mail címről küldve), hogy szeretnénk a domain nevet eladni másnak.
  3. A regisztrátor adni fog egy kulcsot/számsort. Ezt kell elküldenünk az új tulajdonosnak.
  4. Az új tulajdonos, a saját domain regisztrátoránál a 3. pontban kapott azonosítóval be fogja tudni regisztrálni a saját nevére a domain-t.
  5. Néhány nap alatt le is zajlik és onnantól az új tulajdonos használhatja is.

Magyarországon a domain átadás menete

Hazai fronton egy kicsit bonyolultabb a folyamat. Nyomtatni, aláírni (cégként pecsételni is), majd tanúzni, szkennelni. Sajnos nem intézhető el digitálisan, egyszerűen és gyorsan.

  1. Először a meglévő tulajdonosnak kell lemondani a domain-ről. Ehhez az alábbi dokumentumot (vagy saját domain regisztrátoráét) kell kitölteni, 2 tanúval hitelesíttetni, majd szkennelni.
  2. A vásárló fél be kell nyújtson egy új domain regisztrációs kérvényt. Ez szolgáltatótól függően történhet online egy űrlap vagy hagyományos (dokumentum letölt, kinyomtat, kitölt, aláír, tanúz, szkennel, e-mailben elküld) formában.
    FONTOS: A domain lemondás beküldését, feldolgozását követően a domain szabaddá válik BÁRKI számára. Így a kitöltött lemondási nyilatkozatot és az új tulajdonos regisztrációs kérelmét lehetőleg egyidőben adjuk be!
  3. A domain regisztrátor továbbítja a kérelme(ke)t a hazai hivatalos, központi domain nyílvántartó felé (Internet Szolgáltatók Tanácsa egyesület -ISzT-) ahol elbírálják.
  4. Sikeres elbírálást követően pár napon belül megtörténik az új tulajdonos nevére történő regisztráció.

Tanácsok, információk

  • Amennyiben a domain nem ingyen kerül átadásra, rögzítsük azt adásvételi szerződésben.
  • Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy az adott domain valóban az eladó tulajdonában van. Kérjük el a regisztrációs lap másolatát vagy szkennelt, digitalizált példányát.
  • A domain a dokumenum aláírását követően már a vásárló fél tulajdonát képezi és a vásárló felel érte, Ő a jogosult a módosítására, kezelésére.
  • Amennyiben honlap vagy egyéb tartalom is társul a domain-hez, annak jogairól, részleteit adásvételi szerződésben rögzítsük.
  • A domain névszervereinek módosítása nem azonos a domain tulajdonjogának átadásának.
  • Csak olyan domain címre építsünk vállalkozást, szolgáltatás, mely a saját vagy cégünk tulajdonában ál.
  • Kizárólag hivatalos regisztrátornál végezzünk domain regisztráció folyamatát.
Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.