WordPress logo atlatszobgA WordPress története 2001-ben indult és rá két évvel a legelső, 0.7-es volt az első, ami a WordPress néven vált elérhetővé. Két ember (Matt Mullenweg és Mike Little) úgy gondolták, összeraknak egy olyan blogolásra alkalmas rendszert, melynél a kinézet és a funkciók is cserélhetőek, bővíthetőek.

Hol tart manapság a WordPress? 2020 Júniusában a világ összes weboldalának 35%-a WordPress alapon fut. 10-ből 3 weboldal. Több mint 196 nyelven elérhető és az 5.3-as verziót ezidáig több mint 7.000.000 alkalommal töltötték le.


Mi az a WordPress?

A WordPress egy CMS. A CMS annyit tesz, hogy tartalom kezelő rendszer. Egy olyan weboldal motor, melynek segítségévével programozási, fejlesztési ismeretek nélkül lehetséges ingyenesen saját weboldalt létrehozni. Picit bővebben a WordPress egy nyílt forráskodú, PHP nyelv alapú, mySLQ, vagy mariaDB adatbázist használó rendszer.

Biztonságos a WordPress?

A WordPress biztonságát egy külön erre specializált hivatásos csapat (és több ezer önkéntes) segíti és figyeli. Ennek ellenére előfordulnak rések, azonban ezeket gyorsan javítják és reagálnak. Mivel a világ weboldalainak aránya jó 35%, így nyílván a támadók kiemelt figyelemmel próbálkoznak. A leggyakoribb hiba általában felhasználói okokra vezethető vissza, nem magára a WordPress rendszerére.

Tudta, hogy kétféle WordPress létezik?

Bizony. Az első, a WordPress.org alatt található, melyhez vásárolnunk kell tárhelyet, domain-t és fel kell telepítenünk. A másik a másik a WordPress.com, ahol díjcsomagot választva (van ingyenes is) egy kész, üzemelő weboldalt, blogot kapunk.

Miért híres a WordPress 5 perces telepítője?

Mivel közérthetően, felhasználóbarátan képes a WordPress telepítés folyamatán végigvezetni és amennyiben a hostingtól megvannak a szükséges információk, maximum pár perc alatt elvégezhető még laikusok számára is.

Kapcsolódó cikkek:

WordPress biztonsági bővítményekről (Vélemény cikk) 900 600 Rottenbacher Tamás
Vírusos, feltört WordPress honlap javítása, helyreállítása 900 468 Rottenbacher Tamás
Weboldal tervezés: Ezeket gondold át 900 600 Rottenbacher Tamás
Fájltípusok feltöltésének engedélyezése, tiltása WordPress-en 900 347 Rottenbacher Tamás
WordPress email küldés beállítása: Mi az a php_mail(), SMTP és hogyan állítsd be? 900 379 Rottenbacher Tamás
Az 5 leghasznosabb Contact Form 7 űrlap kiegészítés 900 505 Rottenbacher Tamás
WordPress url címének felülírása, fix megadása 900 507 Rottenbacher Tamás
Alap és ideális tárhely beállítások WordPress honlaphoz 900 598 Rottenbacher Tamás
Webp kép feltöltés engedélyezése WordPress honlapon 900 422 Rottenbacher Tamás