WordPress logo atlatszobgA WordPress története 2001-ben indult és rá két évvel a legelső, 0.7-es volt az első, ami a WordPress néven vált elérhetővé. Két ember (Matt Mullenweg és Mike Little) úgy gondolták, összeraknak egy olyan blogolásra alkalmas rendszert, melynél a kinézet és a funkciók is cserélhetőek, bővíthetőek.

Hol tart manapság a WordPress? 2020 Júniusában a világ összes weboldalának 35%-a WordPress alapon fut. 10-ből 3 weboldal. Több mint 196 nyelven elérhető és az 5.3-as verziót ezidáig több mint 7.000.000 alkalommal töltötték le.


Mi az a WordPress?

A WordPress egy CMS. A CMS annyit tesz, hogy tartalom kezelő rendszer. Egy olyan weboldal motor, melynek segítségévével programozási, fejlesztési ismeretek nélkül lehetséges ingyenesen saját weboldalt létrehozni. Picit bővebben a WordPress egy nyílt forráskodú, PHP nyelv alapú, mySLQ, vagy mariaDB adatbázist használó rendszer.

Biztonságos a WordPress?

A WordPress biztonságát egy külön erre specializált hivatásos csapat (és több ezer önkéntes) segíti és figyeli. Ennek ellenére előfordulnak rések, azonban ezeket gyorsan javítják és reagálnak. Mivel a világ weboldalainak aránya jó 35%, így nyílván a támadók kiemelt figyelemmel próbálkoznak. A leggyakoribb hiba általában felhasználói okokra vezethető vissza, nem magára a WordPress rendszerére.

Tudta, hogy kétféle WordPress létezik?

Bizony. Az első, a WordPress.org alatt található, melyhez vásárolnunk kell tárhelyet, domain-t és fel kell telepítenünk. A másik a másik a WordPress.com, ahol díjcsomagot választva (van ingyenes is) egy kész, üzemelő weboldalt, blogot kapunk.

Miért híres a WordPress 5 perces telepítője?

Mivel közérthetően, felhasználóbarátan képes a WordPress telepítés folyamatán végigvezetni és amennyiben a hostingtól megvannak a szükséges információk, maximum pár perc alatt elvégezhető még laikusok számára is.

Kapcsolódó cikkek:

Weboldal tervezés: Ezeket gondold át 900 600 Rottenbacher Tamás
Mi az a WebP és miért jó? #Fogalomtár 900 379 Rottenbacher Tamás