Mi is a WordPress? Mire jó és mire nem?

Mi is a WordPress? Mire jó és mire nem?

Mi is a WordPress? Mire jó és mire nem? 900 473 Rottenbacher Tamás
Miként kell tekinteni a WordPress-re? Mi az, amire alkalmas és hol vannak a határai, ahol már egyedi megoldásban kell gondolkodni? Senior WordPress fejlesztőként szeretnék egy reális, szakmai rálátást biztosítani a WordPress-re és használhatóságára. Mellette és ellene szóló érveket felsorakoztatva. Vegyük is sorba ezeket!

Mi az a WordPress?

Fogalmát tekintve, mint CMS

A WordPress egy CMS (Content Management System) vagy is tartalom kezelő rendszer. Segítségével saját tartalmainkat tudjuk kezelni. Képeket feltölteni, szöveges tartalmakat írni és formázni, publikálni.

Kétféle WordPress-t lehet megkülönböztetni. Van a WordPress.com, mely egy óriási blogrendszer ingyenes és fizetős csomagokkal. A másik a WordPress.org, melyet szabadabban módosíthatunk és mi magunk telepíthetjük és kezelhetjük.

Átvitt értelemben

Átvitt értelemben a WordPress egy eszköz, egy szerszám. Egy olyan alap, melyből többet tudunk kihozni, mint amit az alap megoldása kínál. Alapnak használva építkezhetünk rá. Az, hogy mit bírunk felépíteni belőle a saját tapasztalatunk és ismereteink határozzák meg. Ahogy a végeredmény minősége is ettől függ. Lehet az eszközt (a WordPress-t) jól, nagyon jól és ugyan úgy rosszul is használni.

A WordPress önmagában egy remek, jól kezelhető, bővíthető és biztonságos rendszer. Amikor azonban kiválasztunk egy 1000+1 célra való „minden is benne van” sablont, megpakoljuk funkciónként 1-1 bővítménnyel, akkor azzal tesszük lassúvá, kevésbé stabillá, kevésbé biztonságossá és lassúvá. Felhasználói ismeretekkel létre lehet hozni a WordPress-el nagyon szép és hatékony weboldalakat, azonban korlátokba fogunk ütközni. Fontos, hogy beismerjük a határainkat és ha azon túl szeretnénk lépni, akkor kérjük szakember segítségét, aki a WordPress-t, mint eszközt ügyesen, magabiztosan tudja használni.

WordPress előnyei

A bővíthetőség: A WordPress legnagyobb előnye a könnyű kezelhetősége és bővíthetősége. (Ez egyben a hátránya is, de erről később.) Temérdek sablon, megjelenés közül választhatunk. Bővítményből (cikk készültekor) a hivatalos wordpress.org bővítménytárban több mint 58.250 darab ingyenes bővítmény érhető el, továbbá több mint 6600 a Codecanon.net kínálatában. A legnépszerűbb plugin-okból több is több mint 5.000.000 aktív telepítéssel rendelkeznek.

A biztonság: a WordPress core (alap rendszere) igen biztonságos és hatalmas szakmai háttér, közösség támogatja a WP-t, így kicsi az esélye, hogy komoly, kritikus hibát tartalmazzon, hiszen több száz – ezer fejlesztő nézi a WordPress forráskódját. Továbbá a biztonság növelése sem ördöngösség.

Szakmai ismeretek nélkül használható: Így szinte bárki, szakmai ismeretek nélkül el tudja készíteni honlapját immel-ámmal, nagyvonalakban. Van elérhető ingyenes kézikönyv a használatához.

Könnyű karbantarthatóság és frissítés: Van a WordPress alap rendszerében automatikus, automatizált és manuális frissítési lehetőség is.

Teljesen ingyenes a WordPress.org-os (és .com-os egyes csomagjai) használata. A WP a GPL v2 liszensszel fut és nyílt forráskodú.

Magyar nyelven is elérhető, ráadásul a bővítmények és sablonok is lefordíthatóak könnyedén.

screen themes wordpress

WordPress hátrányai

Pont amik az előnyeit adják, azok hozzák magukkal a hátrányait is. Olyan személyek is tudnak létrehozni weboldalakat, akik nem rendelkeznek szakmai ismeretekkel. Nem fognak tudni igazán hatékony, gyors és biztonságos honlapot készíteni. A WordPress alapjának nem megfelelő használata vagy elhanyagolása sajnos veszélyforrás lehet. Könnyen problémát okozhat egy rosszul megírt bővítmény vagy sablon használata. Minél több a bővítmény, annál lassabb és több hibalehetőséget tartalmazhat egy WordPress honlap.

Míg ugyanennyi funkciót egy tapasztalt WP fejlesztő megold negyed annyi és jóval minőségibb kóddal / bővítménnyel, ezáltal sokkal nagyobb biztonságot garantálva. Ez a szakmai tapasztalat az, ami egyes fejlesztők óradíján érződik.

A WordPress rossz, nem szakértő kezekben egy időzített bombává válhat. Minél kevésbé ért hozzá valaki (és minél tovább nem tartja karban) annál nagyobb veszélyforrás lehet, majd a baj bekövetkeztekört megy a hirtelen tűzoltás és egy elavult verzió adhoc foltozgatása.

Mik okozzák a leggyakoribb problémákat? Általános előfordulási gyakoriság alapján a következők: Karbantartás hiányából eredő (ezen belül is plugin frissítés elsődlegesen, továbbá megjelenés – sablon), illegális forrásból származó sablon vagy bővítmény telepítése, hozzáférés rossz kezekbe kerülése, majd WP core frissítés elmaradása. Ezek ellen megoldást nyújthat a WordPress üzemeltetés.

Mire alkalmas és mire nem?

Mint fentebb lett írtam, a WordPress egy eszköz. Ha ügyesen, jól használjuk, hatalmas portálokat, napi több tízezer látogatós weboldalakat is készíthetünk WP alapra. Ilyen például a TechCrunch, The New Yorker, BBC America, Bloomberg Professional, Variety, Sony Music, MTV News, Microsoft News Center, The Walt Disney Company és még sorolhatni lehetni. (40-es lista WPBeginner-en)

Egy rosszul kiválasztott,  „hozzáértő” (vagy is kóklerek) által összerakott (mivel a fejlesztett szót nem lehet használni ilyen esetben), gyenge minőségű tárhelyen lévő WordPress sem hatékonyságban, sebességben, SEO téren nem fogja tudni felvenni a versenyt a piaci konkurensekkel. A kóklerek és ál szakemberek elkerüléséhez nagy segítséget nyújt a TrustedWP-n található WordPress fejlesztő keresés cikk, aminek elolvasását erősen ajánlom. Egy tapasztalatlan „szakember” és nem megfelelő hosting esetén már 500 – 1000 termék esetén is adódhatnak problémák, mint például betöltési sebesség, stabilitás, mely az eladások számára erős negatív hatással lesz. Így miközben úgy érzi, hogy spórolt a fejlesztés díján, nagyon is meg fogja azt fizetni.

A WooCommerce is képes megfelelő tervezéssel, szakember kezében,  megfelelő hostingon 200.000 termék kezelésére is, miközben a funkcionalitás nem csorbul, sem a sebesség. Általános esetben 4.000 – 7.000 terméket kényelmesen tud a WooCommerce kezelni, úgy, hogy ne legyen szükség külön tervezésre. Azonban egy pénzt, profitot termelő webáruház esetében mindig érdemes egy folyamatos ellenőrzést és egy készenlétbe helyezett szakembert (vagy kapcsolatot) tartani.

A WordPress és WooCommerce használatával igen nagy látogatottságú, hatékony honlapot, webshopot készíthetünk kellő tapasztalattal. Azonban 250.000 termék fölötti webáruháznál már inkább egyedi vagy Magento irányába érdemes nézelődni. Funkciók tekintetében a céltól függ, hogy jó választás-e a WordPress vagy sem. Például közösségi oldalnak nem jó alap, ahogy képmegosztó portálnak sem, hogy kettő példát mondjak csak. Igen, ki lehet jelenteni, hogy a WordPress nem jó mindenre. Azonban üzleti honlapokhoz, A/B tesztelős (részben dinamikus) landing page lapokhoz, hírportálokhoz, személyes és vagy szakmai blogokhoz nagyon jó alapként szolgál, amit fejlesztéssel kiegészítve egy ár/érték arányosan nagyon jó weboldalt kaphatunk.

Minden másra pedig ott a MasterCard! 🙂

wordpress sablonok

Milyen az ideális WordPress honlap?

Itt nagyon sok szempontot lehetne felhozni, azonban most fejlesztői szemmel közelíteném a meg a kérdést.

  • Az ideális WordPress honlap folyamatosan karban van tartva, minél gyakrabban, annál jobb.
  • Minimalizáljuk a bővítmények számát, amit kisebb kódokkal meg lehet oldani hatékonyan, azokhoz ne használjunk külön plugin-t.
  • Sablonból vagy saját fejlesztésű vagy egy népszerű, rendszeresen frissítésekkel rendelkezőt válasszunk.
  • A bot támadásokat és próbálkozó belépési kísérleteket ne a WordPress-el akarjuk kezelni, megfogni, hanem már domain – szerver szinten kell kezelni.
  • Megfelelő, minőségi hosting vagy WordPress VPS szolgáltatásra kerül.
  • Szakember rendszeresen ellenőrizze vagy monitorozza.

Hol látom a legnagyobb hibát ebben?

Nem közvetlenül magában a WordPress-ben látom jelenleg a probléma forrását. Azt látom az elmúlt évek tapasztalatából, hogy sorra jelennek meg azok a „honlapkészítők”, akik profinak vallják magukat, azonban a sablonos megoldásokon és bővítmények féktelen telepítésén túl, valós szakmai tapasztalatok nélkül készítenek honlapokat. Ezeknél sem az ügyfél megfelelő támogatását, sem az utólagos technikai segítséget nem biztosítják. Fejlesztőnek nevezik magukat, miközben a kódhoz konkrétan nem tudnak hozzányúlni, egyedi funkciót lefejleszteni. Egy rendes debuggingról (hibakeresésről) ne is beszéljünk. A megrendelő pedig nem meri frissíteni később ezt a „munkát”, nehogy megálljon. Ebből pedig egy sebezhető honlap lesz és bekövetkezhet a baj. Ezek után nem csodálom, ha a WordPress iránti bizalom csökken, pedig korántsem a rendszer hibája ez. Mondjuk ki: Hibás döntéseké, amiket Te is meghozhatsz jól vagy rosszul.

Rottenbacher Tamás
Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.