Alap és ideális tárhely beállítások WordPress honlaphoz

Alap és ideális tárhely beállítások WordPress honlaphoz

Alap és ideális tárhely beállítások WordPress honlaphoz 900 598 Rottenbacher Tamás
Sok honlap szenved attól, hogy lassan tölt be. Ezt sokszor a tárhelyen lévő, túl alacsonyra állított alapértékek, hibás gyári beállítások okozzák. Ezeket érdemes megemelni egy egészséges szintre. Hol és milyen értéket ajánlott megemelni? Vegyük sorra! Fontos megemlíteni, hogy az alábbi beállítások nem minden tárhelyszolgáltatónál engedélyezettek, azonban érdemes egy próbát tenni.

Melyik érték mit jelent és mihez szükséges?

  • upload_max_filesize: Az, hogy mekkora a maximális fájlméret, amit PHP-val (ezáltal WordPress-el) fel tudsz tölteni. Ha például egy backup mentésed 680 MB, akkor a 128-as érték nagyon kevés lesz. A 128M = 128 MB, 2G = 2 GB (gigabájt). Ezen értéket érdemes 256 MB vagy gyengébb (olcsóbb, korlátozottabb hostingon) 128 MB értékre állítani és az esetleges biztonsági mentéseket sFTP-vel töltsünk fel, amikor szükségessé válik.
  • post_max_size: Ez az érték a PHP számára az egyszerre beküldhető és feldolgozható adatmennyiség. Például ha egy 200 MB-os xml adatait szeretnéd egy körbe betölteni az adatbázisba, akkor 128M -es értékkel ez nem fog menni. WordPress esetén a legtöbb importáló több körben tölti be, ennek az értéknek a figyelembevételével. Ennek az értéknek egyébként ajánlott megegyeznie az előző feltöltési limit értékével.
  • max_execution_time: Az az időkorlát másodpercben, amíg a PHP egy folyamat feldolgozását végezheti, majd utána eldobja. Ha gyenge a szerver teljesítménye (illetve annak a ránk, a tárhelycsomagunkhoz tartozó) akkor ennek az értéknek érdemes magasabban lennie. A 180 másodperc, az 3 perc. Ez az érték segít, ha például pár perc alatt megakad a WordPress frissítés folyamata.
  • max_input_time: Az az idő, amíg a PHP fogadhatja az adatokat. Érdemes az előző feldolgozási idővel azonos értéket megadni és érdemes ezen értéken is emelni, főleg az olcsóbb szolgáltatóknál. Lassabb szerver lassabban végzi el az adott műveletet, így több idő kell az elvégzéséhez.
  • memory_limit: A PHP által használható maximális memória méret, amit a művelet feldolgozás során igénybe vehet. Ahogy az asztali számítógépünkbe, laptopunkban, okostelefonunkban, jó ha több az elérhető memória.
  • max_input_vars: Az egyszerre bevithető változó/karakter adat mennyisége egy űrlap beküldése (pl. WordPress bejegyzés, oldal mentése) során. Egy hosszabb vagy összetettebb landing page és pagebuilder (pl. Elementor, WP Bakery/Visual Composer) esetén ajánlott megemelni olyan 7500 – 10000 közötti értékre.

Mik az ajánlott értékek WordPress honlaphoz?

Az értékek meghatározásához több dolgot is ismerni kell. Egyfelől, minél több bővítményt használunk, általánosságban úgy érdemes emelni ezen értékeket. Az azonban nem megoldás, hogy a csillagos égig emeljük (ezt a szolgáltató nem is fogja hagyni). Az alább, egy átlagos, céges honlapként funkció WordPress honlaphoz ajánlott értékek láthatóak.

  • upload_max_filesize: 128M
  • post_max_size: 128M
  • max_execution_time: 180
  • max_input_time: 300
  • memory_limit: 256M
  • max_input_vars: 10000

Azt vedd figyelembe, hogy az osztott tárhely a hosting megoldások legolcsóbbika. Így ha a szolgáltatód nem szeretné az egyes értékeket megemelni, akkor abba sajnos bele kell törődnöd vagy másik tárhelyszolgáltatót választanod. A legtöbb, egyszerűbb hobbi vagy céges weboldalnak elegendő az osztott tárhely, azonban ha komplexebb a weboldal vagy jelentősebb a forgalma, akkor nem az értékek emelése a feltétlen megoldás, hanem a szintlépés, például magasabb erőforrású (nem méretben, hanem elérhető erőforrásban, ez két külön paraméter) csomagra váltás vagy egy WordPress-nek szánt VPS-re átállás.

Értékek beállítása, megadása

Több lehetőség közül is választhatsz. Nem garantálható, hogy egyből az első megoldás járható lesz, mivel ez tárhelyszolgáltató függő.

Cpanel felületen

cpanel php beallitasok

A Cpanel tárhely kezelőben a Szoftver részben kell nekünk a PHP verzió választó (Select PHP version) vagy a Multi PHP INI editor. Előbbivel a teljes tárhelycsomagban tudjuk állítani a paramétereket, míg az utóbbival az egyes mappákba telepített további honlapokhoz tartozó értékeket lehet megadni.

Egy tárhelycsomagba lehetőleg ne telepítsünk több honlapot, csak akkor, ha azok egymástól szegmentálhatóak, elzárhatóak egy esetleges vírusos támadás terjedését megnehezítendő.

Plesk felületén

Beállítások / PHP Beállítások (Settings / PHP Settings) ponton tudjuk kiválasztani a PHP verziót és a szükséges paraméter értékeket megváltoztatni.

PHP paraméterek, php.ini-vel

Amelyik tárhelyszolgáltatónál megoldható a php.ini fájl használata, ott hozzuk létre „php.ini” néven egy üres fájlt, amibe csak a lenti tartalmat tegyük és a root (Cpanelen public_html nevű vagy máshol webroot nevű) mappába kell kerüljön.

PHP paraméterek, htaccess-el

A legtöbb tárhelyszolgáltatónál megoldható a .htaccess fájl használata (mely a WordPress szép, keresőbarát url struktúrájához is szükséges, kivéve Ngix-es szerveren) és a root mappában található ez is, mint a php.ini is. A „# END WordPress” sor után kell bemásolni a lenti részletet.

Hogyan ellenőrizhetjük?

A WordPress képes az aktuális adatokat kiolvasni. Ezeket az Admin / Eszközök / Webhelyegészség menüpontban, az Információ fül (fent, középen) alatt, a Kiszolgáló nevű blokkban írja az aktuális paramétereket. Ez lentebb látható, igaz eltérő értékekkel. Ha nincs WordPress telepítve, egy php_info fájl segítségével is megnézhetjük az értékeket.

wordpress php tarhely beallitas ertekek

Mi van, ha a fentiek nem működnek?

Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatónk ügyfélszolgálatával és az alábbi üzenet elküldésével kérjük meg őket, hogy állítsák be.


Tisztelt tárhelyszolgáltatóm,

Kérem önöket a tárhelycsomagomhoz az alábbi paramétereket állítsák be WordPress honlapom számára.

  • upload_max_filesize: 256M
  • post_max_size: 256M
  • max_execution_time: 180
  • max_input_time: 300
  • memory_limit: 512M
  • max_input_vars: 10000

Köszönöm segítségük!


Egy fontos megjegyzés

Azt mindig vegyük figyelembe, hogy egy WordPress oldal teljesítmény igényét (CPU, RAM, szerver beállítások) több tényező is befolyásolja. Egyrészt:

  • Honlapunk látogatottsága, főként az, hogy hány látogató böngészi egyidőben
  • Hány darab bővítmény, funkció van hozzáadva és azok milyen minőségűek
  • Fut-e rendszeresen teljesítményigényes folyamat (például importálás, saját backup, cache generálás)
  • Van-e a WordPress-hez cache-elés téve
  • Mennyire minőségi a sablon kódja

Így ezek ismeretében vegyük figyelembe, hogy egy méret fölött a fenti értékek lehet nem elegendőek és tovább kell emelni. Olyan esetben azonban már érdemes szakemberhez fordulni és például WordPress VPS szerver használatát megfontolni.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.