Fájltípusok feltöltésének engedélyezése, tiltása WordPress-en

Fájltípusok feltöltésének engedélyezése, tiltása WordPress-en

Fájltípusok feltöltésének engedélyezése, tiltása WordPress-en 900 347 Rottenbacher Tamás
A WordPress támogatja az összes fontosabb fájltípust (ezekről a folytatásban) és ezek feltöltését, CMS-hez illő módon a kezelését. Vannak azonban olyan esetek, amikor olyan igény merül fel, hogy további fájltípusok feltöltésének lehetőségére is szükség van. Avagy pont ellenkezőleg, egyes fájltípusok feltöltését kell megakadályozni, tiltani. nézzük, miként is tudjuk a WordPress beépített fájlfeltöltőjét a kedvünk szerint bővíteni vagy korlátozni.

Ismerős valamelyik üzenet? Ha igen, akkor az alábbi leírás segít megoldani a problémát.

Elnézést, ennek a fájltípusnak a használata – biztonsági okból – nem engedélyezett.

Sorry, this file type is not permitted for security reasons.

Miért és hogyan engedélyezzük?

Van amikor például WooCommerce webáruházban például e-book anyagokat szeretnénk értékesíteni és nem csak .pdf formátumban szeretnénk elérhetővé tenni. Ilyenkor például dokumentumként engedélyezni kell a WordPress feltöltéseinél, hogy az általunk használni kívánt fájlformátumot is fel tudjuk egyszerűen tölteni.

Ott van továbbá az, ha egy digitális termékhez több fájl is tartozik, akkor azokat van aki .rar formátumban szereti tömöríteni és ebben az esetben a .rar feltöltését kell engedélyezni. (Az egy másik dolog, hogy kéremszépen ha nem külön indokolt, használjunk inkább .zip-et, mert azt az alap Windows rendszerek már jóideje kezelik és nem kell külön szoftver a kitömörítéshez.)

Plusz megemlíthetem, hogy a .webp képek esetén szükséges azok feltöltésének engedélyezése, ha nem bővítménnyel oldjuk meg azok generálását.

Miért és hogyan tiltsuk?

Van alkalom, amikor például egy bővítmény akaratlanul is engedélyez olyan fájltípus feltöltését, amit mi mégsem szeretnénk. Például ha egy képgaléria bővítményre szükségünk lenne és az engedélyezi a .bmp képek feltöltését (amik ugyebár nagyon nagyok és lassít WordPress honlapunkon) és véletlenül sem szeretnénk, hogy ilyen fájlokat töltsenek fel.

Bővítménnyel is megoldható?

Persze! A WP Upload Restriction letölthető a hivatalos oldalról és ennek a WordPress bővítmény segítségével kód ismeret nélkül szabályozhatjuk milyen fájlokat lehessen (vagy ne lehessen) feltölteni. Kép a bővítményről alább.

feltoltes fajtipus plugin wordpress

Lehetőleg SOHA ne engedélyezzünk .exe, .php, .js és más, kártékony kódokat tartalmazó és futtatható fájltípúsokat!

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.