Mit tegyél, hogy WordPress honlapod gyors legyen? 5 +1 tuti tipp!

Mit tegyél, hogy WordPress honlapod gyors legyen? 5 +1 tuti tipp!

Mit tegyél, hogy WordPress honlapod gyors legyen? 5 +1 tuti tipp! 900 540 Rottenbacher Tamás
A honlapunk sebessége mindig is kényes téma volt. Sokan mondják, hogy így nem számít pár másodperc, úgy nem számít. Azonban ezzel a felfogással a tudtunk nélkül elűzünk ügyfeleket, potenciális vásárlókat. Ja, hogy ezeket már hallottad? Lehet nem véletlen? Most bemutatok 5 tuti tippet, hogy magától is gyorsuljon a honlapod!

Egy honlap sebesség optimalizálásánál nem elég egyszer ezt javítani, ahogy a tartalom marketing stratégiánk szerint haladunk és nő a hasznos, értékes tartalom, úgy oldalunk sebessége is lassulhat. Szóval érdemes még picit foglalkozni vele. Azonban mielőtt belevetjük magunkat, gondoskodjunk arról, hogy legyen WordPress biztonsági mentés amit probléma esetén vissza tudunk állítani.

Kép optimalizálás, a méret igen is fontos

Stock foto letolto honlapokAz egyik legfontosabb manapság, hogy megfelelő képpel felhívjuk a figyelmet. Azonban a FullHD és a 2K, 4K-s kijelzők terjednek, érdemes minél nagyobb felbontású fotót feltöltenünk, főleg ha az nagyobb részen jelenik meg, például a cím mögött, mint nálunk fentebb. A kép felbontásával a mérete is nőni fog. Azonban lehet úgy is növelni a felbontást, hogy a képfájl mérete csak picit növekszik. Egy pixeles, homályos kép csak elriaszthatja. Manapság szinte minden népszerű honlap motorhoz elérhető online, automatikus képoptimalizáló megoldás, melyek többsége ingyenes verzióban is nagyon hatékony! 5 perc alatt telepíthetők és beállíthatóak, utána pedig nem kell ezzel már foglalkoznunk, több időnk lesz egy finom kávéra! Ráadásul hosszabb ideig elég lesz a honlapunknak a megrendelt tárhelyméret, mivel akár 50-70%-al csökkenthető egy honlap mérete, a megfelelő képoptimalizálással. Ez a azért már valami! Példaként a lenti fotókat is meg lehet nézni. Lát különbséget? Na látja, hogy nem látja?

  1. TinyPNG megoldása: Compress JPEG & PNG images
    Ingyenes verziója a többség számára elegendő. Havi 500 darab kép (1 főkép + generált méretek), ami 5mb alatti. E-mail regisztrációt igényel csak.
  2. ShortPixel kínálata: ShortPixel Image Optimizer
    Ingyenesen havonta 100 db képet (+generált méretek), ami nem túl sok, viszont fájlméret limit nélküli, tehát akár órási felbontású fotókból is megfelelőt tud varázsolni. Email-es regisztrációt itt is kérnek.
  3. WP-Smush lehetősége: WP Smush
    Az ingyenes lehetőség picit lassabb, nincs fájlméret korlátozás és nem szükséges regisztráció a használatához.
  4. Különféle Webp képformátumot támogató bővítmények, mint WebP Express, Swift Perfomance.

A kép feltöltésekor használjuk a cím (title) és az alternatív szöveg (alt) mezőket, mert a keresőrobotok szeretik a törődést és meghálálják idővel. Erre van automatizációs megoldás is, erről itt olvashat.

Adatbázis tisztítása

adatbazis wpAhogy egy legénylakásban a zokni, úgy egy WordPress oldal adatbázisában is keletkezik „páratlan” tartalom, amire nincs szükségünk örökké, hisz fél pár zoknit sem őrzünk meg. Félsz ettől? Nem, nem kell egy több éves kurzust ehhez elvégezned, vannak alapszintű ismeretekkel rendelkező felhasználóknak szánt bővítmények. Ahogy egyre növekszik a tartalom, úgy az idő elteltével növekszik azon adatmennyiség mérete, ami fölösleges a rendszerek számára és leginkább a jobb felhasználói élményt (mint tulajdonos, tartalom szerkesztő) hivatottak növelni. Ahogy a képeknél is van lehetőség, hogy használjunk automatikus megoldást, ami szépen dolgozik a hátunk mögött!

Adatbázis optimalizálásra az alábbi automatizálható megoldásokat ajánlom, ezekből lehet érdemes választani:

  1. UpdraftPlus-tól: WP-Optimize
    Ingyenes, automatikusan tud lefutni. Kitörli a nem szükséges szemetet és rendbe rakja az esetleg kusza adatbázist.
  2. Jounes JFR készítette: Advanced Database Cleaner
    Nagyon precízen beállítható, automatizálható megoldás. Kevésbé hozzáértőknek és már tapasztaltabbaknak is remek megoldást lehet.
  3. Lester Chan általi: WP-Sweep
    Az Ő neve inkább a fejlesztőknek lehet ismerős. A WP-Sweep segítségével egy nagyon felhasználóbarát és egyszerű felületen tudjuk az adatbázisunk tisztítani.

Az adatbázist nagy mértékben tudja szemetelni az, ha éles honlapon tesztelünk új bővítményeket vagy gyakran szerkesztjük az egyes oldalak tartalmait. Tesztekre mindig egy különálló honlapot használjunk. Nyugodtabban fogunk aludni.

Pluginok, bővítmények megválasztása

wordpress bovitmenyek wporgVolt egy terved, ami percenként többször változott, de legalább is naponta 100x mínium? Ismerős talán ez a helyzet: Legyen ez, nem inkább az! Aztán idővel kezd egy végleges irányába mutató kép kialakulni. Itt most állj akkor meg egy percre. A honlap tulajdonosok közül, nagyon sokan esnek a plugin őrület csapdájába és minden egyes célhoz/feladatra külön bővítményt telepít fel. Mire is gondolok? Nézzük az alábbi példával.

Vegyünk nagyon alap funkciókat. Először is, szeretnénk mérni a forgalmunkat, például Google Analytics-el. Szeretnénk a Google Search Console-ba bekötni a weboldalunk, sitemap/webhelytérkép készítése és beküldése is cél. Ráadásul a közösségi oldalakon való megosztásokhoz szükséges kódok is már alapnak számítanak. Találkoztam már olyan esettel, ahol ezt a 4 funkciót, 4 külön bővítménnyel oldották meg. Azonban, ezeket egy plugin is meg tudja oldani. Példa kedvéért a SEOPress, RankMath, Yoast SEO bővítmény a fentieket mind képes megoldani. Már is tudunk spórolni 3 plugint, ami sokat tud számítani!

Megfelelő szerver, tárhely

wordpress tarhely hosting rotisoftMegfelelő alapra lehet csak jól építkezni, ezt ismerjük. A honlapunknak is szüksége van egy stabil alapra, tehát egy jó szerverre. Ez lehet egy kedvező árú osztott tárhely (legelterjedtebb, általában csak „tárhelynek” nevezett), VPS (egy konkrét szerver egy része), Cloud szerver (egy szerver hálózatból egy szerver) vagy konkrétan lehet egy saját szerverünk. A honlapunk komplexitásától és forgalmától függ, hogy melyiket érdemes választani. Viszont mindig törekedjünk arra, hogy túltervezzük a host (tárhely vagy szerver) teljesítményét.

Néhány tipp, milyen honlaphoz milyen host ajánlott:

  • Egyszerűbb, alap céges honlaphoz, hazai piacra célozva: Minőségibb osztott tárhely
  • Céges honlap, nemzetközi piacot célozva: Nemzetközi cloud hálózat
  • Webáruház <5000 termék alatt: VPS szerver vagy Cloud alapú szerver
  • Webáruház 5000< termék fölött: Cloud vagy saját szerver

Magyarországon van az az elképzelés, hogy spóroljunk mindenen, amin csak lehet. Ne. De tényleg ne. Van olyan tárhelyszolgáltatás, aminek díja havonta egy gyengébb minőségű üveg sör! A közértbe mit tudsz venni ilyen árkategóriában? Elégedett lennél vele? Azon ne spórolj, amin a lehetséges partnerek, vásárlók először lépnek kontextusba veled/cégeddel, mivel az első bemutatkozás fontos.

Mire vigyázzunk? Egy életszagú tapasztalat

Minden tulajdonos és marketinges arra vágyik titokban, hogy a forgalom az egekig emelkedik, mindez rövid idő alatt. Ezt sokan úgy oldják meg, hogy jelentősebb költség befektetésével, nagy mértékű reklámkampányt indítanak. Ezzel nagyon rövid idő alatt megnő a látogatók száma egy honlapon, ami örvendetes. Azonban, ha nem megfelelően megválasztott (gyenge minőségű) hosting szolgáltatáson fut weboldalunk vagy weboldalunk nincs jól optimalizálva, akkor könnyen elérhetetlen vagy hihetetlenül lassú lesz honlapunk, amivel a reklámkampány költsége kidobott pénzként fog megjelenni. Mindig gondoljunk ilyen apróságokra is, mert jelentős problémává nőhetik ki magukat!

Cache bővítmény

cache mukedes elve rotisoftEgy honlap sebességén jelentősen tud növelni, ha az kihasználja a lehetséges megoldásokat, mint például a cache-t. Az ilyen jellegű megoldások noha növelik a honlapunk méretét, a szerver teljesítményét csak ideiglenesen növelik, cserébe hosszabb távon csökkentik a szerver igénybevételét. Képesek továbbá a különböző funkciókat és megjelenést biztosító fájlokat is optimalizálni, csökkenteni a méretüket. Ezáltal gyorsabb lesz a honlapunk és a sebesség nem csak SEO szempontból fontos, UX szemszögéből sokkal fontosabb. Ami pedig külön jó hír, hogy az ilyen jellegű bővítmények jó része specifikusan beállítható és egyes változatuk képes több funkciót is elvégezni, amiket akár időzíteni (és ezáltal automatizálni) lehet, ami kényelmes és emiatt is szeretjük.

  1. Hazai, SWTE csapatától: Swift Perfomance Lite
    Egy igen hatékony és nagyon részletesen beállítható WordPress gyorsító, optimalizáló és cache bővítmény. A fizetős változata az adatbázis tisztítás, képoptimalizálás feladatát is el tudja látni. Hab a tortán, hogy a support (mivel hazai indulású a projekt) tud magyarul.
  2. Automatic Inc.-től: WP Super Cache
    A WordPress készítői alkották meg. A fontosabb funkciókkal rendelkezik, amit egy cache bővítménynek tudnia kell. Előnye, hogy REST_API-s integráció nagyon jó.
  3. BoldGrid-től: W3 Total Cache
    Nagyon népszerű megoldás. Az alapértelmezett beállítása egész jónak mondható. Elég részletesen beállíthatjuk és css és js merge lehetőség is van benne.
  4. Frank Goossens-től: Autoptimize
    Nagyon egyszerű, picit fapados megoldás. Az eredmény általában nem mondható tökéletesnek és gyakori hibája, hogy a cache mérete iszonyatosan megnő.

 

Speciális cache bővítményekből is néhányat kiemelnék.

Fontos, ezeket akkor használd, ha pontosan tudod mire és mihez való.

 

Egy tapasztalt szakember által beállított optimalizáló bővítménnyel elérhető az, hogy egy 10 másodperc alatt betöltődő honlapot felgyorsítsunk 2 – 3 másodpercesre. Ez közel 80%-os gyorsulást jelenthet! Azonban ha nem értünk hozzá, nincsen tapasztalatunk, csak óvatosan bánjunk ezen bővítményekkel. Könnyen ronthatunk is a sebességen, rosszabb esetben pedig a honlapunk funkciói válhatnak használhatatlanná.

+1. Időnként vigye szervizbe, adja szakember kezébe

Egy egyszerűbb honlap elkészítéséhez nem feltétlen van szükség szakemberre. A WordPress lehetőséget biztosít honlapunk saját magunk által történő elkészítésére. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy ha össze is tudunk rakni egy alap honlapot, attól az még nem lesz hatékony és felléphetnek olyan problémák, amik megoldásához már nem elegendőek a felhasználói ismeretek és további bővítmények. Mint minden szakmának, a honlap készítésnek és üzemeltetésnek is megvan az a tudást igénylő jelentős része, ami tapasztalatot is igényel. Ne legyünk szégyenlősek segítséget kérni és ne legyünk rest némi kiadást, költséget szánni honlapunkra. Többszörösét tudja visszahozni!

Nem létezik kész weboldal, ez egyetemes törvény lehetne. Tervezzünk mérföldköveket, akár időpont, akár elért eredmény után a honlapunk esetében. Ilyenkor picit üljünk le és nézzük meg, hogy mit is lehet egyszerűsíteni. Mindig van egy új ötlet, egy új tesztelni való, főleg A/B tesztelésből lehet végtelent készíteni, de a mérföldkövek kellenek, hogy tisztábban átlássuk a honlap alakulását. Egyes mérföldköveknél kérjünk szakmai segítséget, hogy az akkori állapotot felmérhessük és jobban tudjuk a jövőbeli irányt meghatározni.

Röviden és tömören

Egy honlap az átadást követően is igényel figyelmet a technikai oldalról is, nem beszélve a tartalom szemszögéről. Nem sokat, itt havi 1 órára kell megközelítőleg gondolni, ami technikai jellegű. Érdemes egyszer időt fordítani, hogy a minél jobban automatizálható és a célt jól teljesítő bővítményt kiválasszuk és beállítsuk, mert utána tényleg már csak felügyelni kell. Ne azért tegyük, hogy gyorsabban töltsön be a honlapunk a konkurenciánál. Azért gyorsítsuk a honlapunkat, hogy a látogatóink, lehetséges ügyfeleink számára kényelmesebb legyen a honlapunk. Nem kell az atomfizika rejtelmeit megismernünk, hogy meg tudjuk ezt csinálni, de ne is legyünk szégyenlősek, ha esetleg segítségre lenne szükségünk.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.