WordPress url címének felülírása, fix megadása

WordPress url címének felülírása, fix megadása

WordPress url címének felülírása, fix megadása 900 507 Rottenbacher Tamás
A WordPress esetében lehetőségünk van a weboldalunk url címét, a domain-t átírni. Ez egyben előny, egyben hátrány. Azonban ha valami hiba folytán ezt elállítanánk, nem kell aggódnunk, mivel pár perc alatt meg lehet oldani. Például megadhatjuk fixen a wp-config.php fájlban, elkerülve a hibalehetőséget. Nézzük miként is!

Amit érdemes tudni

A WordPress a honlapunk url címét (a domain nevet és esetleg ha mappában van telepítve, annak az útvonalát) rögzíti két adatbázis mezőbe. Ezek alapértelmezetten a wp_options táblában vannak site_url és home_url néven. Az esetek 99%-ban ezek azonos értékűek, azonban nem kell meglepődni, ha eltérők lennének.

Url kezelés előnye

A leggyakrabban akkor vesszük hasznát, amikor honlapunk költöztetjük. Ha egy tiszta WordPress telepítést veszünk, akkor költözést követően elegendő csak ezt a két értéket kell átírnunk. Ez szintúgy jól tud jönni, amikor http-ről https-re állnánk át. Továbbá ott van még a www-vel vagy nélküle örök kérdése, amit ezzel könnyen megoldhatunk.

Az árnyoldala

Amikor honlapunk esetében mellőzzük a frissítést, karbantartást, vagy nem megbízható forrásból szerzünk be sablont, bővítményeket és hozzáférnek honlapunkhoz, ezen url-eket lecserélhetik. Ezzel átirányíthatják idegen, akár veszélyes honlapokra a látogatóinkat.

Ajánlott megadni fixen

Egy honlap életútja során az url (és ált. domain címe) is csupán néhány alkalommal változik. Így ezt a néhány alkalmat ki fogjuk bírni, hogy módosítsunk egy fájlt. A WordPress esetében növelhető az oldal biztonsága, ha ezek az url értékek fixen meg vannak adva.

Hogyan adhatjuk meg fixre?

  1. Készüljön biztonsági mentés, mielőtt módosítjuk a fájlt.
  2. Kapcsolódjunk sFTP-vel a tárhelyünkhöz vagy tárhelykezelőnkkel nyissuk meg a fájlkezelőt.
  3. Keressük meg a fő mappát (általában root vagy public_html nevű) és benne menjünk a wp-config.php szerkesztésére.
  4. Keressük meg a következő sort: define(‘WP_DEBUG’, false);
  5. A következő üres sorba (ha nincs nyomjunk entert, hogy legyen) szúrjuk be az alábbi kódot, majd mentsük el.

A szerkesztésünk eredményét könnyen ellenőrizhetjük. Menjünk a WordPress honlapunk admin felületére, Beállítások / Általános menüpont alatt most már inaktívak, az admin oldalon nem módosíthatóak. Ha így látjuk, akkor jól csináltuk. Ügyeljünk arra, hogy https-ből ne maradjon ki az s betű és figyeljünk, hogy eredetileg van-e az érték végén / jel vagy nincs. A fenti képen látható is amikor az értékek fixen megvannak adva.

wordpress home site url beallitasai
WordPress admin / Beállítások / Általános alatt, ha inaktív a két url mező, akkor azokat a wp-config.php -ban sikeresen definiáltuk.
Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.