WordPress szerepkörök, jogosultságok #Fogalomtár

WordPress szerepkörök, jogosultságok #Fogalomtár

WordPress szerepkörök, jogosultságok #Fogalomtár 900 379 Rottenbacher Tamás
Szinte minden vállalkozás esetén felmerül kivétel nélkül az igény, hogy ne csak a tulajdonos férjen hozzá a honlap szerkesztői felületéhez, hanem akár az alkalmazottak is. Ilyenkor azonban nem az a jó megoldás, hogy a saját felhasználónk hozzáférést (email címét és jelszavát) megadjuk. Több szempontból is sokkal jobb, ha új felhasználót hozunk létre. Itt jön a kérdés ilyenkor: Jó, de milyen jogosultsággal, szerepkörrel?

Mik azok a szerepkörök és jogosultságok?

A WordPress felhasználók több csoportját, pontosabban több szintjét különbözteti meg. Ezek eltérő jogosultságokkal (pl. írhat-e blogbejegyzés, módosíthat-e SEO beállítást, tölthet-e fel terméket és így tovább, és így tovább) rendelkeznek. Ezen „csoportokat” nevezzük szerepköröknek, amikhez a jogosultságok tartoznak.

Hogyan működnek a szerepkörök és jogosultságok?

Alapértelmezetten egy felhasználó csak egy szerepkörrel rendelkezik. Minél magasabb, erősebb szerepkört kap, annál több mindenhez hozzáfér, módosíthatja, törölheti. A saját felhasználójának jogosultságát nem tudja módosítani, csak külső beavatkozással lehetséges.

Az újonnan regisztráló fiókoknak meg lehet adni, milyen szerepkörrel rendelkezzenek alapértelmezetten. Ezt a Vezérlőpult/Beállítások/Általános alatt találjátok: „Új felhasználó alapértelmezett jogosultsága” résznél a lenyíló listából lehet kiválasztani.

Az új felhasználók alapértelmezett jogosultságát SOHA NE ÁLLÍTSUK közreműködő szerepkör fölé! (Tehát ne legyen szerző, szerkesztő, admin stb.)

Mire, hogyan használjuk a szerepköröket

A WordPress szerepkörök direkt kapták meg azon jogosultságokat, amik tartoznak hozzájuk. Ezek hosszú idő alatt alakultak kis és az esetek többségében nagyon is jól használhatók. Most két példán át röviden bemutatom miként is ajánlott használni az eltérő szerepköröket.

Példa #1: Céges honlapon

Egy céges honlap esetén gyakran előfordul, hogy egyes feladatok (akár cégen belül vagy kívül) egy személy részére vannak kiadva. Például, adott munkatárs feladata a honlapon a nyitvatartás frissítése, hírek megírása. Neki bőven elegendő a „Szerkesztő” szerepkört megadni.

Ha egy külsős vagy külön munkatárs végzi a szövegírást, akkor neki is elegendő a Közreműködő vagy Szerkesztő szerepkör is.

Példa #2: Webáruházban

A WooCommerce webáruház esetében van külön két szerepkör. Az egyik a Bolt kezelő. A bolt kezelő az Adminisztrátor és a Szerkesztő között helyezkedik el. Ha például egyik kollegina feladata a rendelések rögzítése, módosítása, új termékek feltöltése, akkor az Ő felhasználójának kell a Bolt kezelő szerepkört megadni.

További lehetőség, hogy létrehozhatunk a nagykereskedéseknek egy külön szerepkört, aminél megadhatunk kedvezményes díjakat, egyéni szállítást, külön tartalmakat és még sorolhatnám a lehetőségeket hosszan.

Példa #3: Előfizetéses, oktatós oldalnál

Van lehetőségünk akár különféle tagsági bővítményekkel (Membership plugin-okkal) korlátozni, hogy melyik szerepkör, melyik oldalak tartalmát tekinthesse meg. Például ha van egy online kurzusokat árusító weboldalon és van mondjuk ingyenes csomag, bronz előfizetés, gold előfizetés, akkor azokhoz a különféle ilyen célokat szolgáló LMS bővítmények létrehoznak azoknak egy – egy külön szerepkört és készíthetünk például egy oldalt, tanácsokkal, amit mindhárom szerepkör megtekinthet, egy prémium segédlet oldalt, amit csak a bronz és a gold előfizetéssel rendelkezők. A szerepkörök, jogosultságok segítségével ezek szépen szabályozhatók, kezelhetők.

WordPress szerepkörök

A WordPress alapértelmezetten 6 darab szerepkörrel rendelkezik. Ezek közül az egyik (Szuper Admin) csak a WP hálózat (WP MU, Multisite) telepítésnél érhető el. A felhasználói szerepköröket a legfelsőtől, „legerősebbtől” kezdem bemutatni. Minél több mindenhez van joga egy szerepkörnek, annál „erősebbek” azok a felhasználók, akik ehhez tartoznak.

Szuper Admin, Super Admin

A blog hálózatban (telepített MU-ban) a szent, a mindenható. Mindenhez az adott multisite-on belül hozzáfér, módosíthat. A normál adminok nem törölhetik, nem szerkeszthetik, ő azonban az összes admint módosíthatja, akár másik (hálózaton belüli) honlaphoz adhatja.

Fontosabb tulajdonságai: hozzáadhat új honlapot, inaktiválhat honlapot, törölhet honlapot, összes felhasználót kezelheti, csak egy szuper admin törölhet egy másik szuper admint. A WP Multisite core-t, bővítményeket, sablonokat frissítheti.

Adminisztrátor, Administrator

Mindenhez (a honlapon belül) hozzáfér, tudja alapbeállításként szerkeszteni a sablon és bővítmény fájlokat, bármilyen tartalmat hozzáadhat, szerkeszthet, törölhet, továbbá a legfontosabb beállításokat is módosíthatja. Az adminisztrátor módosíthatja a többi felhasználó jogosultságát (kivéve Szuper Admin-ét), adhat hozzá új felhasználókat.

Fontosabb tulajdonságok: minden beállításhoz hozzáfér, létrehozhat, módosíthat, törölhet bármilyen tartalmat és (azonos vagy alsóbbrendű) felhasználót. Telepíthet bővítményt, sablont, azok beállításait is módosíthatja. A normál, telepített WP honlapok esetében a core, sablonok, bővítmények frissítését elvégezheti.

Szerkesztő, Editor

A Szerkesztő ahogy a neve is sugallja, a tartalmak szerkesztésének szerepköre. Blogbejegyzések, oldalak, médiatár elemei. A szerkesztő az aki a honlapon megjelenő tartalmakat felviheti, szerkesztheti, törölheti.

Fontosabb tulajdonságok: nem fér hozzá a sablon és a bővítmények beállításaihoz, más felhasználók bejegyzéseit, oldalait is szerkesztheti, törölheti, hozzászólásokat moderálhatja.

Szerző, Author

Nagyon hasonló a szerkesztőhöz. Amiben eltér, hogy csak a saját maga által készített tartalmakat tudja módosítani, törölni és publikálni. Más felhasználóét nem.

Fontosabb tulajdonságok: csak saját vagy az ő felhasználójához párosított tartalmakat tudja szerkeszteni, törölni.

Közreműködő, Contributor

Nagyon hasonló a szerzőhöz. Amiben eltér, hogy csak a saját maga által készített tartalmakat tudja módosítani. Azonban publikálni és törölni nem tudja a saját tartalmait. Más felhasználóét pedig módosítani sem tudja.

Fontosabb tulajdonságok: csak saját vagy az ő felhasználójához párosított tartalmakat tudja szerkeszteni. Publikálni és törölni nem tud.

Feliratkozó, Subscriber

Ez az alap, egyszerű mezei felhasználó. Nem szabad összekeverni sem a hírlevél, sem előfizetéses konstrukciók feliratkozójával.

Fontosabb tulajdonságok: van saját fiókja, amivel tud hozzászólást írni és nagyjából ennyi.

WooCommerce szerepkörök

A WooCommerce webáruház bővítmény is rendelkezik kettő szerepkörrel, melyek eltérő jogosultságokat foglalnak magukba. Ezek az alábbiak.

Bolt kezelő

A Bolt kezelő képes kezelni a WooCommerce beállításait, a termékeket, termék kategóriákat, termék címkéket, termék attribútumokat, továbbá a rendeléseket képes módosítani, törölni.

Fontosabb tulajdonságok: minden olyan jogosultsággal rendelkezik, amik a WooCommerce kezeléséhez szükségesek, a rendelésektől a termékekig.

Vásárló

A Feliratkozótól az különbözteti meg, hogy bejelentkezést követően leadtak legalább 1 rendelést.

Fontosabb tulajdonságok: megtekintheti a saját rendeléseit, azok részleteit.

Új szerepkör létrehozása, meglévő módosítása

Új szerepkört többféle módon is létrehozhatunk. Fejlesztőknek az add_role() lehetőséget ajánlom. Felhasználóknak, WordPress-el ismerkedőknek pedig többféle bővítmény áll rendelkezésre. A bővítményekkel új szerepköröket is létrehozhatunk, illetve meglévők jogosultságait kezelhetjük (hozzáadhatunk, törölhetünk).

Ilyen bővítmények:

  • User role editor (https://hu.wordpress.org/plugins/user-role-editor/)
  • Advanced Access Manager (https://wordpress.org/plugins/advanced-access-manager/)
  • Members – Membership & User Role Editor Plugin (https://wordpress.org/plugins/members/)
Azt vegyük figyelembe, hogy több bővítmény magától, automatikusan létrehoz új szerepköröket! Ilyen például a WordPress SEO bővítmények esetében a „SEO Editor”, a többnyelvűsítést biztosító plugin-ek esetében a „Translator”.

Források:

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.