Tovább gyorsul, jön a php 7.3-as verziója

Tovább gyorsul, jön a php 7.3-as verziója

Tovább gyorsul, jön a php 7.3-as verziója 900 460 Rottenbacher Tamás
A php verziója kulcskérdés egy szerver és egy honlap működése során. Miként leginkább WordPress oldalak készítésével és üzemeltetésével foglalkozom, így ezen irányba célzottan foglalkozok a témával. A WordPress rendszer minimális igénye az 5.4-es php, de ez igazából csak kényszerűség, 5.6 alatt nem szabad gondolkodni, mivel igen sok bővítmény igényli az 5.6-ot. Maga a core WordPress a 7.2-es php környezetben is jól érzi magát, teszteltem, sőt ez a hivatalos ajánlás is jelenleg. A php 7.3 viszont már kopogtat és tovább fokozza a sebességet. Vajon mennyivel?

Az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb php verzió az 5.6-os, ami felett már kezd eléggé eljárni az idő. 2017 januárjában megszűnt az aktív támogatása, csupán biztonsági javítások érkeztek hozzá. Közben egyre inkább kezd terjedni a php 7.x több verziója. Ezzel kapcsolatban fel is tettem a kérdést: Megéri php 7-re váltani? Ezen cikkem óta megjelent a php 7.1, php 7.2 is. Most pedig nemsokára már a php 7.3 verziója is terítékre kerül! Örülünk Vincent? Örülünk.

Mennyire gyorsul?

A még korai stádiumban lévő, php 7.3 a1 (alpha-1 kiadás) használatával készítették a következő mérést, amiben a 7-es al-verziókat hasonlították össze. Azt vegyük figyelembe, hogy ezen mérést még egy alpha verzióval (nagyon korai verzióval) készítették.

Php 7 teljesitmeny

Kép forrása: haydenjames.io 

Jól láthatjuk, hogy egyre gyorsulnak az újabb php verziók, amit el is várunk, valljuk be őszintén. A 7.0.x-hoz képest az alpha is 25%-os gyorsulást mutat. Arról nem is beszélve, hogy biztonságosabb és aktuálisabb, ami a sebesség mellett szintén nagyon fontos tényezők.

 

Mikorra várhatjuk?

A héten jött ki az első RC, (forrás) amin lehet tesztelni, de éles szerveren nem javasolt még a használata, csak a stabil kiadás után. Az előzetes tervek és becslések szerint idén télen érkezhet a végleges 7.3, tehát lehet a rendszergazdák karácsonyfája alatt találhatjuk majd.

 

Érdemes-e lépni és php 7.x -re váltani?

Igen. Igen és igen. A php 5.6 az év vége után már nem fog biztonsági frissítéseket kapni, tehát egyre inkább nőni fog egy esetleges támadás, sebezhetőség lehetősége és kihasználhatósága. Ráadásul a nagyobb, népszerűbb WordPress bővítmények és sablonok már felkészültek a 7.x-es verziókra. A jövő amúgy is a 7.x verzióké és mivel az 5.x és 7.x-ek között 70%-os teljesítmény eltérés van, az újabb előnyére. Az alábbi képen jól látható, hogy miként is állnak az egyes php verziók támogatása az idő függvényében.

php tamogatasi periodus

Forrás: php.net

A WordPress hivatalos „gépigény” meghatározásában is a php 7.2 van ajánlottként megjelölve. A plugin készítőknek is már az ajánlásokban a 7.x van megjelölve, mint erős ajánlás. Érdemes előre gondolni a holnapra, nem pedig utólag a tegnapra!

 

Miként lehet váltani 7.x verzióra?

Az ügyfélköröm jelentős része automatikusan 7.0 vagy 7.2 -es verziójú szerveren foglal helyet, így részükről nincs teendő. Azok, akik más tárhelyszolgáltatásnál vannak, a szolgáltatójuktól kérhetik, hogy emelje meg a php verziót. Persze nem árt előtte tesztelni, mivel az <5.6 és a 7.x verziók között van eltérés és nem garantált a kompatibilitás.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.