A php 5.x aktív támogatás vége

A php 5.x aktív támogatás vége

A php 5.x aktív támogatás vége 900 437 Rottenbacher Tamás
2017 január első napja, ha nem is tudjuk, de fontos dátum a honlap készítők, webfejlesztők körében. Történt ugyan is, hogy a nagyon közkedvelt és rengeteg szerveren (még a szerverek kimagasló többségén) az 5-ös php egy alverziója fut, leggyakoribb az 5.4 vagy az 5.6-os php, míg a 7-es php a sok pozitív tulajdonsága ellenére, csak kevés helyen, főként a minőségibb tárhelyszolgáltatóknál jelentek meg. Ennek az aránynak azonban a jövőben csökkennie kell, mivel 2017. Január 01.-től beszüntették az aktív támogatást (forrás) az 5.x verziójú php-ra.

php-support-5vege

Mi lesz a php 5.x-e futó oldalakkal?

Elsősorban tesztelni kell a friss php 7 rendszerében, hogy nem generál-e hibát. A visszafelé kompatibilitást igyekeztek minél jobban megtartani, de ez teljes mértékig nem sikerült. Tehát ha átállítjuk a szerverünkön vagy tárhelyünkön a php verziót a 7-re, akkor feltétlenül teszteljünk, ne játszunk éles honlappal. Könnyen előfordulhatnak olyan hibák, ezért érdemes alaposabban tesztelni.

Hogyan teszteljünk?

  • Másoljuk át honlapunkat egy teszt tárhelyre, ahol az eredetitől függetlenül lehet állítani a php verzióját
  • Kapcsoljuk be a debug-ot (WordPress esetén így tudod)
  • Ha nincs bekapcsolva, akkor kapcsoljuk be a hibanaplót, error-log fájlt
  • Járjuk végig az összes menüpontot, ahol eltérő funkciók vannak
  • Teszteljük a funkciók működését és eredményességét
  • Nézzük meg, hogy a hibanaplóba kerültek-e bejegyzések, továbbá a funkciók tették-e a dolgukat, pl. űrlap beküldte-e az adatokat a megfelelő formában.

 

Mit is jelent az aktív támogatás vége?

Az aktív támogatás vége azt jelenti, hogy új fejlesztés már nem készül hozzá. Nem lesz kiegészítése, hibajavítása. Kizárólag biztonsági hibákat fognak orvosolni és azokra adnak ki javításokat. Ez nagyjából annyit tesz, hogy még egy ideig biztonságosnak mondható majd a php 5.x verziói, de a fejlesztők fókusza a php 7 verzióján lesz és arra fognak koncentrálni.

 

Hova lett a php 6?

A 6-os php verzió teljesem kimarad. Sajnos a fejlesztése rossz irányba indult el és hiába a kemény munka, sajnos olyannyira rossz lett a php 6, hogy be se fejezték és inkább nulláról újrakezdték, ez lett a php 7. Így a php 6 nem terjedhetett el.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.