Megéri Php 7-re váltani WordPress oldal esetén?

Megéri Php 7-re váltani WordPress oldal esetén?

Megéri Php 7-re váltani WordPress oldal esetén? 798 354 Rottenbacher Tamás
A PHP 7-es verziója, közel 1 éve került stabil kiadásra. A WordPress fejlesztői, már a megjelenés előtt elkezdték ellenőrizni. A 4.3-as verziótól pedig a WordPress is támogatja a Php7-es verzióját. A php7 legfőbb előnye (az átlag felhasználóknak és üzemeltetőknek), hogy a php7-es verzió alkalmazásával a WordPress oldalunk gyorsíthatjuk, akár 25-70%-al! Főleg azt is érdemes figyelembe venni, hogy idővel szükséges lesz az átállás.

A PHP 7-el egy teljesítmény mérés:

php5-7-wordpress

Hol érdemes váltani php 7-re

Mit is jelent ez? Lényegében annyit, hogy a nagyobb méretű, komplex WordPress oldalak felgyorsulhatnak és a szerverek kevésbé lesznek terheltek, csökkenhet a terheltségük. Ez leginkább tehát a komolyabb weblapokat üzemeltetőket és a tárhelyszolgáltatókat érintheti. Így nekik előnyös lenne szerveren a php frissítése … Lenne!

 

Mi a buktató a php7 esetén

Azonban a php7 több olyan elemet nem tartalmaz, amik a korábbi verziókban már nem voltak támogatottak, de még tartalmaztak. Éppen ezért, előfordulhatnak kompatibilitási problémák, főleg a rég nem frissített bővítmények, sablonok esetében! A WordPress gyári csomagja szépen képes szárnyalni a php 7-el, de csak akkor, ha a bővítmények és sablonok is fel lettek készítve a hetes php verzióra. Éppen ezért, a hetes verzióra váltást csak új oldal készítésénél ajánlom.

 

Személyes tapasztalatok

Pár oldalt helyeztem át egy kísérleti php 7-es szerverre. A három oldal között volt 3-4 évvel korábban készült, de pár hónapja átadott is. Ezeken néztem és ellenőriztem a tulajdonságokat, funkciókat. Itt néztem a sebességüket és azt, hogy egyáltalán működnek-e a megfelelő funkciók. Az oldalak többsége működött, de volt olyan bővítmény, amely megakasztotta a weboldal betöltődését. Összegezve tehát, éles oldalon nem ajánlom még egyenlőre, hogy php 7-re váltsunk, főleg ha sok és régi bővítményt vagy sablont használunk rajta. Az oldalak többségénél a tulajdonos nem érzékelné a gyorsulást, a szolgáltatók viszont kifejezetten örülnének neki. Szóval egyenlőre még érdemes kivárni és új oldalaknál keresni azon bővítményeket, sablonokat, amik a php7-el kompatibilisek.

 

Mi is az a php?

A php egy szerver oldali szkript nyelv, (programozási nyelv is egyben) mely a weboldalak fájljaiban lévő php kódok által megadott feladatokat, számításokat, meghívásokat stb. képes ellátni. Tehát a php egy programozási nyelv és a hozzá tartozó háttér alkalmazás is.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.