WP Bakery: Visual Composer bővítmény

WP Bakery: Visual Composer bővítmény

WP Bakery: Visual Composer bővítmény 900 514 Rottenbacher Tamás
A Visual Composer az egyik (illetve esélyes, hogy a leginkább) ismert fizetős WordPress bővítmény. A Visual Composer segítségével képes bárki, programozási ismeretek nélkül különféle felépítésű oldal vagy bejegyzés tartalmakat létrehozni. A leggyakoribb például a több oszlopba rendezett tartalom, slider -ek beillesztése, teljes szélességű blokkok beszúrása. Persze ezek a funkciók még csak a jéghegy csúcsát mutatják! Érdekelnek a részletek?

Mit tud a Visual Composer?

Segít és gyorsít a különféle elrendezésű oldalak elkészítésében. Akár egy – két perc alatt készíthetünk egy több oszlopos elrendezést. Ráadásul mindent úgy, hogy nem igényel sem html, sem css programozási ismereteket! A WordPress gyári szerkesztőjét átállíthatjuk a Visual Composer változatára és láthatjuk is, hogy mit alkottunk. Ráadásul van ennek a bővítménynek egy külső nézetes szerkesztője is, ami egyből a végleges megjelenítést mutatja és olyan formában tudjuk szerkeszteni, módosítani a tartalmat, ahogy a honlapunk látogatói is fogják látni. Vajon ez a népszerűségének a titka?

 

Miért népszerű?

A használatával gyorsíthatunk a honlapkészítés folyamatán és olyan személyeknek is lehetőséget biztosíthatunk a tartalmak módosítására, akik nem jártasak a weblapok témájában. Rengeteg online tutorial anyag és „Hogyan lehet …” videó érhető el, tehát van bőven oktató anyag, amiből elsajátíthatjuk a Visual Composer használatát és megismerhetjük mikre is képes.

Wpb-visual-composer-frontend-szerkesztoresz

Miket tud?

Alap helyzetben már nagyon széles a funkcióinak és lehetőségeinek a köre. A Visual Composer plugin funkcióit más bővítmények telepítésével tovább tudjuk növelni. A lenti képen láthatjuk, alapértelmezetten mennyi lehetőségünk van. Azt kiemelném, hogy szinte minden típushoz igen sok részletes beállítás tartozik, amik tovább növelik a rugalmasságot, testre szabhatóságot. Például ha beszúrunk egy sort (Row), akkor annak megadhatjuk hány oszlopa legyen, azok szélességének arányát, sőt még azt is, hogy asztali gépen, tableten és mobilon milyenek legyenek az oszlopok szélességeinek aránya.

Visual-composer-szerkeszto-oszlopok-rotisoft

Továbbá képes oldal/bejegyzés tartalom sablonok kezelésére is. Értem ezalatt, ha van egy fajta oldal elrendezés, struktúra amit több oldalon szeretnénk használni, akkor azt elmenthetjük benne és 2 kattintással betölthetjük. Ezután már csak a tartalmi elemeket kell átírni és nem kell újra felépíteni azt az elrendezést. Ezt nagyon sokszor szoktam használni, jelentősen gyorsíthat a folyamatokon.

rotisoft visual composer alap

Prémium sablon és a Visual Composer

A legtöbb prémium szintű, fizetős sablonhoz ingyenesen jár a Visual Composer bővítmény. Nagyon sok ilyen sablon saját kiegészítéseket tartalmaz, kifejezetten eme plugin bővítésére. Szinte mindegyik ilyen sablon hozzáadja a saját egyedi bejegyzéstípusait (portfólió, vélemények) és azokat így könnyen beilleszthetjük a honlapunkba.

Együttműködés más bővítményekkel

Az egyik legfontosabb és kiemelten említésre méltó: A Visual Composer nagyon jól együttműködik a WooCommerce WordPress webáruház bővítménnyel. Továbbá a Contact Form 7 modulja is van eleve és a jelentősebb, elterjedtebb bővítményekkel. Amelyik bővítményhez nem kínál külön gombot a szerkesztőben, nem kell aggódnunk, mivel nagyon jó a shortcode kezelése és normál szöveges blokkba betéve működni fognak. Lenti képen láthatjuk a WooCommerce gyári és néhány kiegészítő plugin külön elemei.

Rotisoft-visual-composer-woocommerce

Keresőoptimalizáció, gyorsaság, cache és többnyelvűség?

A keresőoptimalizálás, SEO szemszögéből közepesnek mondanám. Noha nem akad semmilyen SEO bővítménnyel (All in One SEO, Yoast SEO, stb.), de azt figyelembe kell venni, hogy a keresők figyelik a tartalom/kód mennyiségének arányát és a Visual Composer bizony sok kódot szúr be. Ez az ára az egyszerűségnek, de emiatt nem fogja komoly hátrány érni a honlapunkat. Sebesség terén kicsit hasonló mint keresőoptimalizáció terén. Több scriptet és css fájlt is meghív a bővítmény, amiknek a nagy részét igazából fölöslegesen. Nem vészes, de kis mértékben azért rossz pont. Többnyelvű oldal esetében jól kell megválasztanunk a többnyelvűséget kezelő plugin-t. Régebbi verzióknál többnél volt gond és külön bővítmények készültek a Visual Composer és a többnyelvűség támogatására.

Mennyibe kerül?

A Visual Composer ára $34 dollár, ami jelenleg ~9000 Ft. Ez kinek éri meg? Azoknak akik szeretnek kényelmesen és gyorsabban haladni a honlap felépítésével, elkészítésével. Továbbá azoknak is kedvező, ahol szaktudás és ismeretek nélküli személyeknek is könnyű szerkesztési lehetőséget kívánunk biztosítani. Nekik biztosan megéri. A legtöbb prémium sablon gyárilag tartalmazza. Ebben az esetben, csak azon weboldalon lehet törvényesen használni, ahol a megvásárolt sablont is.

 

Összegezve

A könnyed, felhasználóbarát felépítése és a fellelhető sok bemutató tutorial forrást figyelembe véve remek választás lehet azoknak, akik nem értenek a html vagy css kódokhoz. A Visual Composer nagyon jól használható a honlapok többségénél. Egyszerű céges, kkv weboldal esetében. Azonban, ahol az optimalizálást helyezzük előtérbe, ott érdemes lehet elhagyni vagy speciális módosításokkal alkalmazni.

Visual Composer megvásárlása

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.