Az egyik leggyakrabban velem szembekerülő (és a WordPress hazai hivatalos fórumán) az, hogy miként is lehet saját magunk frissíteni a WordPress-t. Amennyiben nincs sok bővítményünk, beépített egyedi funkciónk, úgy viszonylag könnyedén, kevés ellenőrzéssel frissíthetünk. Azonban ha összetettebb a rendszerünk, úgy nőhet az esetlegesen felmerülő problémák lehetőségének aránya. Így a komplexebb oldalaknál fontos, hogy alaposan ellenőrizzünk. Ez viszonylag ritka, tehát a többség nyugodtan nekifoghat (egy biztonsági mentés után!) a WordPress frissítésének.

Miért szükséges frissíteni a WordPress-t?

A biztonság legfontosabb alap pillére az aktualitás. WordPress rendszer esetében az aktualitást a legújabb verzió használata garantálja. Mind a core, tehát az alap rendszer magjából és kiegészítőkből, bővítményekből és megjelenésekből is fontos, hogy mindig a legfrissebb stabil verziót használjuk. A ranglétrán elől a motor, a WordPress frissítése szerepel. Továbbá egyes bővítmények kompatibilitása visszafelé egy idő után megszűnik. Ez érthető, a plugin írók mindig az aktuális új verziókra koncentrálnak. Így röviden a frissítés több előnnyel jár:

 • Fokozott biztonság
 • Hibajavítások, optimalizálás
 • Új funkciók
 • Jobb kompatibilitás a modern eszközökkel (pl. okostelefonok, tabletek)

Milyen lépések szükségesek a frissítéshez?

A lépéseket érdemes betartani, hiszen akár adatvesztést is eredményezhet egy hiba.

 1. Biztonsági mentés készítés: Kérjük el szolgáltatónktól a napi biztonsági mentést, hogy meglegyen a saját gépünkön is. A phpmyadminból készítsünk adatbázis mentést, a fájlokat pedig ftp-n keresztül mentsük le.
 2. Rendszerkövetelmények ellenőrzése: A WordPress a 3.5-ös verziótól kezdve a szerveren minimum php 5.2.4-nek és mysql 5.0-nak kell futnia.
 3. Automatikus / Manuális frissítés végrehajtása. (Lásd lentebb!)
 4. Oldal, funkciók ellenőrzése.

Hogyan lehet frissíteni a WordPress blogom, oldalam?

Két lehetőségünk van. Az egyik, az automatikus frissítés, míg a másik a manuális. Az új verzió megjelenésével kapcsolatban a WordPress figyelmeztet minket, ahogy az a lenti képen is látható.

Sablon, megjelenés frissítésekor ügyeljünk, hogy felülíródnak a fájlok! Így ha egy sablonon változásokat eszközöltünk (amit nem az admin felületen állítottunk be), azok el fognak veszni! Egyes bővítményeknél is előfordulhat, hogy elvesznek a beállítások. Ezért mindig nézzük át a frissítés után ezeket!

WordPress automatikus és kézi frissítése - wordpress-frissites-jelzesek-640x245

Automatikus frissítés

A WordPress rendelkezik már a 2.7-es verzió óta egy frissítő funkcióval, mellyel képes frissíteni. Lehet az alap core részt, továbbá bővítményeket és megjelenéseket is. Megjelenéseket és bővítményeket csak a WordPress.org -on lévő adatbázisból, az ott szereplő bővítmények listájából képes frissíteni.

WordPress automatikus és kézi frissítése - wordpress-frissitesi-ablak-1-720x900  

Az automatikus frissítésnél egyszerűen csak a “Frissítés most!” gombra kattintva indíthatjuk el a folyamatot. Ügyeljünk, hogy az alsó az az angol verzió telepítése. (Amikor csak az angol jelenik meg, akkor még nem fejeződött be az új verzió fordítása. Ilyenkor várjunk pár napot és nézzük meg újra.) A folyamat során ne zárjuk be az ablakot, böngészőt. A folyamat maximum 20-30 másodperc alatt lefut. A folyamat állásáról tájékoztat a rendszer, ahogy a képen is látható. Amennyiben az egyik lépésnél több mint 2 percig áll a folyamat, akkor a szervernél vagy az internetkapcsolatunknál hiba lépett fel. Sok hazai szolgáltatónál nem tud a szerver beállításai miatt magától frissülni a WordPress. Ilyenkor a manuális módszerrel tudunk csak frissíteni.

WordPress automatikus és kézi frissítése - wordpress-frissit-e1358436985387-1 A frissítés végeztével pár másodpercen belül újratölti a rendszer a teljes admin felületet és azon lapra irányít át a rendszer, melyen az új verzió információi találhatóak. Ez látható a lenti képen.

WordPress automatikus és kézi frissítése - wordpress-frissitve-1-900x346  Van még egy lehetőség, mely csak bizonyos szolgáltatóknál érhető el. Ezek külső program alkalmazásával frissítik a rendszerünk. Ezek jellemzően külföldi, óriás szolgáltatóknál választhatóak. Ők ezt saját szervereik biztonságáért ajánlják, hiszen több ezer-százezer weblap is futhat egy ilyen szolgáltatónál és a frissítés személyesen nem megvalósítható a részükről, csak a megrendelő részéről.

Manuális, kézi frissítés

A kézi frissítés több munkát von maga után, azonban kisebb a hiba, megakadás esélye. A folyamat 3 lépésből tevődik össze. Az első a lgújabb WordPress verzió letöltése a hivatalos oldalról, a kívánt nyelven. A második a fájlok feltöltése, melynek során felül kell írni a már fennlévő fájlokat. Majd ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a harmadik és utolsó lépés, az adatbázis frissítő lefuttatása.

WordPress automatikus és kézi frissítése - wordpress-ftp-frissites-rotisoft-1-900x668 A képen a Flash FXP ftp programmal történő fájl feltöltést és felülírást láthatjuk. Minden egyes fájlt felül kell írnunk ami a letölthető csomagban benne volt! A manuális, kézi frissítés során lényegében a w-content/ mappán és a wp-config.php, robots.txt, .htaccess fájlokon kívül minden cserélődjön. Akár lehet minden más fájlt törölni és akkor nem szükséges felülírni a régieket, csak feltölteni az új, friss fájlokat.

WordPress automatikus és kézi frissítése - wordpress-adatbazis-frissitvemar-e1358437440548-1 Az utolsó lépés során hívjuk meg a böngészőkben az alábbi címet: oldalunk.hu/wp-admin/upgrade.php. Ezt követően a megjelenik, hogy szükséges-e frissíteni az adatbázist vagy nem. Mindkettőnél csak 1 kattintás és már végeztünk is!

Mikor érdemes frissíteni?

Lehetőség szerint minél előbb, azonban ne rohanjunk fejjel a falnak! Minden verzió váltás magában hordozza a lehetőséget, hogy egyes megjelenések, de jellemzően inkább bővítmények a frissítést követően hibásan fognak működni. Éppen ezért, ha sok plugint használunk, akkor a frissítés után várjunk 1-2 hetet, míg a bővítmények vagy frissülnek az új verzióra vagy elég visszajelzés érkezik arról, hogy az új verzión is tökéletesen funkcionál. Erről a www.wordpress.org/extend/plugins oldalon kaphatunk információt a bővítmények oldalán, mint a lenti képeken is látható.

WordPress automatikus és kézi frissítése - wordpress-kompatibilis-bovitmeny  WordPress automatikus és kézi frissítése - wp-plugin-kompatibilis-igen

A verzióváltásoknál vannak kisebbek, pl. 3.5 -> 3.5.1 és vannak nagyobbak, pl. 3.3 -> 3.5 Minél nagyobb verziót ugrunk, annál nagyobb az esélye, hogy a bővítmények is frissítésre szorulnak. Azonban ajánlott a frissítés még a gondok ellenére is.

Tanácsok a frissítés során, után

 • Érdemes újra menteni a permalinkeket. Menjünk az admin/beállítások/közvetlen linkek részre, majd csak kattintsunk a mentésre.
 • Ha megakad az automatikus frissítés és a “Weboldal karbantartás alatt… bla bla..” üzenet jelenik csak meg, akkor menjünk fel ftp-n és a főkönyvtárban lesz egy .maintenance fájl. Ezt töröljük és próbáljuk újra a frissítést!
 • Ha még biztosabbra szeretnénk menni, akkor kapcsoljuk ki a bővítményeket a frissítés során.
 • Ha van sitemap.xml vagy sitemap.xml.gz fájlod, azokat sem kell törölnöd vagy a frissítés után újra kell generálni a bővítménnyel.

Forrás:

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+