fb

WordPress frissítés: automatikus és kézi

WordPress frissítés: automatikus és kézi

WordPress frissítés: automatikus és kézi 900 600 Rottenbacher Tamás
Az egyik leggyakrabban velem szembekerülő (és a WordPress hazai hivatalos fórumán) az, hogy miként is lehet saját magunk frissíteni a wordpress-t. Amennyiben nincs sok bővítményünk, beépített egyedi funkciónk, úgy viszonylag könnyedén, kevés ellenőrzéssel frissíthetünk. Azonban ha összetettebb a rendszerünk, úgy nőhet az esetlegesen felmerülő problémák lehetőségének aránya. Így a komplexebb oldalaknál fontos, hogy alaposan ellenőrizzünk. Ez viszonylag ritka, tehát a többség nyugodtan nekifoghat (egy biztonsági mentés után!) a WordPress frissítésének.

Miért szükséges frissíteni a wordpress-t?

A biztonság legfontosabb alap pillére az aktualitás. WordPress rendszer esetében az aktualitást a legújabb verzió használata garantálja. Mind a core, tehát az alap rendszer magjából, bővítményekből és megjelenésekből is fontos, hogy mindig a legfrissebb stabil verziót használjuk. A ranglétrán elől a motor, a WordPress frissítése szerepel. Továbbá egyes bővítmények kompatibilitása visszafelé egy idő után megszűnik. Ez érthető, a plugin írók mindig az aktuális új core verziókra koncentrálnak. Így röviden a frissítés több előnnyel jár, melyek igazából saját éa látogatóink érdekeit szolgálják.

 • Fokozott biztonság
 • Hibajavítások, optimalizálás
 • Új funkciók
 • Jobb kompatibilitás a modern eszközökkel (pl. okostelefonok, tabletek)

Milyen lépések szükségesek a frissítéshez?

A lépéseket érdemes betartani, hiszen akár adatvesztést is eredményezhet egy hiba.

 1. Biztonsági mentés készítés: Kérjük el szolgáltatónktól a napi biztonsági mentést, hogy meglegyen a saját gépünkön is. A phpmyadminból készítsünk adatbázis mentést, a fájlokat pedig sFTP-n keresztül mentsük le vagy bővítménnyel csináljunk a weboldalról mentést.
 2. Rendszerkövetelmények ellenőrzése: A WordPress a 5.7-as verziótól kezdve a szerveren minimum php 5.6.20+ és mysql 5.0-nak kell futnia.
  (Ez csak a minimum! Az ajánlott PHP 7.4, Mysql 5.7 vagy MariaDB 10+)
 3. Automatikus / Manuális frissítés végrehajtása. (Lásd lentebb!)
 4. Oldal tesztelése, funkciók ellenőrzése.

Hogyan lehet frissíteni a WordPress blogom, oldalam?

Két lehetőségünk van. Az egyik, az automatikus frissítés, míg a másik a manuális. Az új verzió megjelenésével kapcsolatban a WordPress figyelmeztet minket, ahogy az a lenti képen is látható.

Sablon és bővítmény frissítésekor ügyeljünk, hogy felülíródnak a fájlok! Így ha egy sablon fájlaiban változásokat eszközöltünk (amit nem az admin felületen állítottunk be), azok el fognak veszni!

wordpress-frissites-jelzesek-640x245

Automatikus frissítés

A WordPress rendelkezik már a 2.7-es verzió óta egy frissítő funkcióval, mellyel képes frissíteni. Lehet az alap core részt, továbbá bővítményeket és megjelenéseket is. Megjelenéseket és bővítményeket csak a WordPress.org -on lévő adatbázisból, az ott szereplő bővítmények listájából képes frissíteni.

wordpress-frissitesi-ablak 

Az automatikus frissítésnél egyszerűen csak a “Frissítés most!” gombra kattintva indíthatjuk el a folyamatot. Ügyeljünk, hogy az alsó az az angol verzió telepítése. (Amikor csak az angol jelenik meg, akkor még nem fejeződött be az új verzió fordítása. Ilyenkor várjunk pár napot és nézzük meg újra.) A folyamat során ne zárjuk be az ablakot, böngészőt. A folyamat maximum 20-30 másodperc alatt lefut. A folyamat állásáról tájékoztat a rendszer, ahogy a képen is látható. Amennyiben az egyik lépésnél több mint 2 percig áll a folyamat, akkor a szervernél vagy az internetkapcsolatunknál hiba lépett fel. Sok hazai szolgáltatónál nem tud a szerver beállításai miatt magától frissülni a WordPress. Ilyenkor a manuális módszerrel tudunk csak frissíteni.

wordpress-frissit-e1358436985387A frissítés végeztével pár másodpercen belül újratölti a rendszer a teljes admin felületet és azon lapra irányít át a rendszer, melyen az új verzió információi találhatóak. Ez látható a lenti képen.

wordpress-frissitve Van még egy lehetőség, mely csak bizonyos szolgáltatóknál érhető el. Ezek külső program alkalmazásával frissítik a rendszerünk. Ezek jellemzően külföldi, óriás szolgáltatóknál választhatóak. Ők ezt saját szervereik biztonságáért ajánlják, hiszen több ezer-százezer weblap is futhat egy ilyen szolgáltatónál és a frissítés személyesen nem megvalósítható a részükről, csak a megrendelő részéről.

Az automatikus frissítés jelen esetben a frissítés folyamatára értendő. Arra, hogy letölti a legújabb verziót, felülírja a régi fájlokat, frissíti a WordPress adatbázisát és végül tájékoztat az újdonságokról.

Manuális, kézi frissítés

A kézi frissítés több munkát von maga után, azonban kisebb a hiba, megakadás esélye. A folyamat 3 lépésből tevődik össze. Az első a lgújabb WordPress verzió letöltése a hivatalos oldalról, a kívánt nyelven. A második a fájlok feltöltése, melynek során felül kell írni a már fennlévő fájlokat. Majd ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a harmadik és utolsó lépés, az adatbázis frissítő lefuttatása.

wordpress-ftp-frissites-rotisoftA képen a Flash FXP ftp programmal történő fájl feltöltést és felülírást láthatjuk. Minden egyes fájlt felül kell írnunk ami a letölthető csomagban benne volt! A manuális, kézi frissítés során lényegében a w-content/ mappán és a wp-config.php, robots.txt, .htaccess fájlokon kívül minden cserélődjön. Akár lehet minden más fájlt törölni és akkor nem szükséges felülírni a régieket, csak feltölteni az új, friss fájlokat.

wordpress-adatbazis-frissitvemar-e1358437440548Az utolsó lépés során hívjuk meg a böngészőkben az alábbi címet: oldalunk.hu/wp-admin/upgrade.php. Ezt követően a megjelenik, hogy szükséges-e frissíteni az adatbázist vagy nem. Mindkettőnél csak 1 kattintás és már végeztünk is!

Mikor érdemes frissíteni?

Lehetőség szerint minél előbb, azonban ne rohanjunk fejjel a falnak! Minden verzió váltás magában hordozza a lehetőséget, hogy egyes megjelenések, de jellemzően inkább bővítmények a frissítést követően hibásan fognak működni. Éppen ezért, ha sok plugint használunk, akkor a frissítés után várjunk 1-2 hetet, míg a bővítmények vagy frissülnek az új verzióra vagy elég visszajelzés érkezik arról, hogy az új verzión is tökéletesen funkcionál. Erről a www.WordPress.org/extend/plugins oldalon kaphatunk információt a bővítmények oldalán, mint a lenti képeken is látható.

wordpress-kompatibilis-bovitmeny Wp-plugin-kompatibilis-igen

A verzióváltásoknál vannak kisebbek, pl. 3.5 -> 3.5.1 és vannak nagyobbak, pl. 3.3 -> 3.5 Minél nagyobb verziót ugrunk, annál nagyobb az esélye, hogy a bővítmények is frissítésre szorulnak. Azonban ajánlott a frissítés még a gondok ellenére is.

Tanácsok a WordPress frissítéshez

 • Ez lehet furán hangzik, de a nagyobb frissítések (pl. egész számú verzió ugrások vagy WP esetén az al-verziók esetében várjunk a kiadás után egy ideig. Ugrástól függően 1 vagy 2 hétig. Ilyenkor kijöhetnek még hibák.
 • Amikor csak hibajavító és biztonsági jellegű a frissítés, azokat nyugodtan végezzük el.
 • Törekedjünk arra, hogy lehetőleg havonta 1 alkalommal végezzük el a frissítések ellenőrzését telepítését.
 • Időnként nézzük meg az admin oldalon, az Eszközök / Webhely egészség menüpontban miket javasol vagy jelez számunkra a WordPress.
 • A WordPress 5.5 óta lehetőség van, hogy nem csak a core kis javításai, hanem a sablonok és bővítmények is automatikusan frissüljenek, anélkül, hogy nekünk teendőnk lenne. Ezt csak tapasztalt személyeknek vagy minimális plugin-t tartalmazó honlapok esetében érdemes használni.
 • Érdemes újra menteni a permalinkeket frissítés után. Menjünk az admin/beállítások/közvetlen linkek részre, majd csak kattintsunk a mentésre.
 • Ha megakad az automatikus frissítés és a “Weboldal karbantartás alatt… bla bla..” üzenet jelenik csak meg, akkor menjünk fel ftp-n és a főkönyvtárban lesz egy .maintenance fájl. Ezt töröljük és próbáljuk újra a frissítést néhány perc múlva!
 • Ha még biztosabbra szeretnénk menni, akkor kapcsoljuk ki a bővítményeket a frissítés során.
 • Ha van sitemap.xml vagy sitemap.xml.gz fájlod, azokat nem kell törölnöd vagy a frissítés után nem kell újra generálni.

Nehéz feladat a frissítés? Maga a folyamat nem. Azonban minden frissítés előtt át kell nézni a változásokat a changelog dokumentumokat, ütközéseket és hibalehetőségeket kell előre megvizsgálni. A frissítések legnagyobb munkarésze az előkészület és a frissítést követő tesztelés. Ami miatt érdemes WordPress fejlesztőre, szakemberre bízni, az az, ha a frissítés során (vagy annak következtében) hiba lép fel, akkor gyorsan, szakszerűen tudjon cselekedni, így minimalizálva a kiesést és a problémákat. Másik lehetőség a WordPress üzemeltetés.

Rottenbacher Tamás

Forrás:

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Kérdés, vélemény, tuti recept?

A hozzászólások betöltése folyamatban, max néhány másodperc.
Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.