A fogalomtár kis “sorozat” ezen részében a cache (ejtsd: kes, majdnem mind az angol cash, szó) szóról tudhatunk meg többet. Egy olyan fogalomról beszélünk, ami már nagyon régóta az internet része. Szinte minden ember használja, ha más nem a böngészője. A SEO egyik fontos eleme a sebesség, amiben kulcsszerep jut a cache részére. Ott van még a szervereken is, sokszor már már túlzó mértékben is. Nézzük hát mi is az a cache.

Mi is az a cache?

A cache többféle módon is értelmezhető az informatikában. Egyfelől lehet a hardver is (számítógép memóriája, meghajtók gyorsítótára) és lehet szoftveres, például a Windows lapozófájl is egy nagy cache fájl, ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni. Röviden és tömören: ahogy a cache fordítása is sokat sugall, gyorsítótár, tehát az egyes folyamatok sebességén képes javítani.

 

Miért jó a cache?

Mint az az előző sorokban is elhangzott és neve is sugallja: gyorsítótár. A cache segítéségével optimalizálhatjuk a szerver terhelését, gyorsabbá tehetjük honlapjainkat és gazdaságosabban üzemeltethetjük a szerverünket. Szinte az összes tárhelyszolgáltató használ különféle cache megoldásokat, még ha az átlag felhasználó nem is tud róla.

A honlapunkon mi magunk is használhatunk cache-t, WordPress esetében több nagyszerű bővítmény is rendelkezésünkre áll, amikkel tudunk WordPress honlapunk sebességén javítani. Így nem csak a szerver üzemeltetőknek a barátja a cache, hanem minden felhasználóé és honlap tulajdonosé is!

 

Mikor gond a cache?

Mikor okoz gondot? Elsősorban akkor, ha nem megfelelően állítjuk be. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy egy honlap szétesik, szinte használhatatlanná válik. Sajnos kell némi háttértudás a használatához. Mind szerver, mind honlap oldalán egyaránt, de azért nem atomfizikáról van szó, hála égnek!

Az egyik leggyakoribb cache probléma az szokott lenni, hogy amikor egy felhasználó módosít a honlapján, pl. kicserél egy képet, de a fájlnév azonos marad, vagy a tartalomban átír szövegeket, de a hiába menti, nem jelenik meg a módosítás. Ilyenkor a probléma forrása a rosszul beállított cache. Ezt lehet a felhasználó az oldalán állított be hibásan, pl. WordPress bővítményben, de találkoztam már olyan esettel is, ahola szerver beállítása volt annyira szigorúan megadva, hogy nem volt mit tenni, csak várni.

Egyik megbízásom során találkoztam egy olyan tárhely szolgáltatóval, amelyik havi pár száz forintos díjért kínált “szolgáltatást”. Az ügyfél jelezte, hogy nem jelennek meg a változtatások és tanácstalan, mert mindent megpróbált. Kiderült, az adatbázisra olyan erős (és rosszul beállított) cache volt téve, ami 24 óránként 1x frissül. Így bármit változtattál az adatbázisba, annak érvénybe lépéséhez akár 24 órát is várnod kellett. Ami tovább tetőzte, hogy mint megrendelő, nem volt jogosultsága ezt a cache-t idő előtt üríteni, frissíteni. Ez egy webáruház esetében elég kínos, ha egy árat elírsz és 24 óráig 150.000 Ft helyett 15.000 Ft-ért tudják megrendelni…

 

Összegezve

A cache egy olyan megoldás, ami segíti az egyenletesebb terhelést a szervereknek és segít abban, hogy a honlapunk gyorsabb legyen. Több rétegben lehet alkalmazni, amivel még jobb sebességet érhetük el. Azonban érdemes fejben tartani, hogy okozhat gondokat, ha rosszul, nem elég körültekintően állítjuk be. Ne szégyelljünk kérdezni vagy szakember segítéségét kérni, bőven megérheti a szakember a díját.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+