A WordPress követelmények, tárhely igénye (2024)

A WordPress követelmények, tárhely igénye (2024)

A WordPress követelmények, tárhely igénye (2024) 698 400 Rottenbacher Tamás

Több partnerünk is szokta kérdezni, hogy „Oké, hogy ingyenes a WordPress, de hol tudom futtatni, mi kell nekem ehhez?” A legfontosabb, hogy megbízható szolgáltatót találjunk magunknak. Tárhelyszolgáltatóból, hosting cégből annyi van, hogy Dunát lehetne belőlük rekeszteni és akkor még csak a hazai kínálatról ejtenénk szót. Egy későbbi bejegyzésünkben ezt ki fogjuk fejteni, hogy mely szempontok alapján válasszunk szolgáltatót. A lenti adatokkal a magyar tárhelyszolgáltatók jelentős része hadban áll, főleg a javasolt php és mysql frissítésekkel, de nehezen tudunk igazából nagyon mellényúlni, persze hazánkban az átlagnál több a kevésbé hozzáértő, de kérhetjük ismerőseink vagy fórumok, közösségek ajánlását, véleményeit is. No, de lássuk a specifikációkat, az az mi az a minimum, amit a WordPress elvár és mi az ajánlott:

 

Nézzük is a WordPress igényeit a szerveren!

 

WordPress minimum tárhely igénye

Ez csak ahhoz szükséges, hogy maga az alaprendszer működjön és használhassuk a wordpress-t. Az 5.0-s verzióhoz az alábbi igény tartozik:

  • PHP verzió: 7.4
  • Mysql: 5.7 (vagy MariaDB: 10.4)
  • Tárhely méret: (WordPress core ~72 Mb) így a minimális szükséges hely minimum 128 Mb
  • HTTPS port (SSL támogatás)

 

WordPress ajánlott környezet

Az alábbi környezetben a cikk írásakor lévő legfrissebb verziószámuk kerültek, de értelemszerűen mindig érdemes a legújabb, hivatalos oldalon megjelölt verziókat támogató szolgáltatót választani.

  • PHP verzió: 8.1 vagy 8.2 verzió (Az elavult bővítményeknél ellenőrizzük, jó bővítmények esetén 8.2 ajánlott, azonban ezen PHP verzióknál vannak kivételek, részletek itt.)
  • Mysql: 5.8 verzió, Mariadb: 10.x-es legújabb
  • Apache: mod_rewrite funkció (A keresőbarát url címekhez.) vagy Ngix
  • Fsockopen() vagy Curl() függvény a PHP-n belül engedélyezve (Automatikus frissítés és plugin telepítés funkcióhoz.)
  • Tárhely méret: 512 Mb (A weboldalak többségé elegendő ennyi hely, főleg ésszerű backup / biztonsági mentés beállításokkal. Webáruházak esetén érdemes minimum 1 Gb mérettel indulni.)

 

Hogyan ellenőrizzük, a kinézett tárhely jó-e?

A tárhelyszolgáltatók 99%-ban feltüntetik az általuk kínált tárhely paramétereit és ezek között a fenti adatoknak is illik szerepelniük. Ha nem lennénk biztosak, akkor a fenti adatokat kimásolva, email-ben, írásban érdeklődjünk a kiszemelt cégnél. Ez egyben arra is jó, hogy a válaszadási idejük is mérjük akár.

Kerüljük az olyan szolgáltatókat, akik nagyon hiányosan, kevés információt adva hirdetik tárhely csomagjaikat. Továbbá arra is ügyeljünk, hogy olyan php verziót futtató szolgáltatótól ne rendeljünk tárhelyet, ahol olyan régi php verzió fut, mely már a hivatalos oldal, a php.net által sem támogatott.

Jól gondoljuk meg, hogy hol rendelünk tárhelyet, mert a keresőoptimalizáláson át, a weboldal látogatottságáig és a konverziós (hatékonysági) mutatókig mindenre hatással van! Nem éri meg feltétlenül a legolcsóbb ajánlatra szavazni, mert fájhat utána a fejünk később.

 

Forrás:

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.