Ingyenes WordPress: Átok vagy áldás?

Ingyenes WordPress: Átok vagy áldás?

Ingyenes WordPress: Átok vagy áldás? 600 316 Rottenbacher Tamás
A WordPress, mint közkedvelt weboldal és blog motor, az úgynevezett ingyenes, szabadon felhasználható, nyílt forráskódú megoldás. Ennek a lényege, hogy bárki számára ingyenes a hozzáférés (akár magán, akár üzleti megoldáshoz) oly módon, hogy folyamatosan érkeznek frissítések, javítások, fejlesztések hozzá.

Ingyenes? Tehát nulla forint? Igen!

Meddig ingyenes?

A WordPress már a kezdetektől (sőt a korábbi, alapként is tekinthető, más néven futó projecthez hasonlóan) ingyenes és szabadon használható, nyílt forráskódú. A fejlesztők nem is gondolkoznak, hogy fizetőssé tegyék, hiszen ez elhivatottság és nem munka számukra.

Mire használhatom ingyenesen?

A WordPress motorjával az esetek döntő többségében hagyományos weboldalak, hírportálok, blogok, webáruházak, termék oldalak, márka oldalak, bemutató-tesztelő oldalak működtetésére használják. Persze ez csak a döntő többség, a WordPress nagyon rugalmas és mindenféle igényt kielégíthet, mindezt ingyenesen.

Mi jelenleg a WordPress jogi állása, licence?

Aktuálisan a GPL v2 (vagy újabb) a hivatalos megjelölése a jogi oldalról, ez maga ami a felhasználási feltételeket is tartalmazza. Ez minden hivatalos oldalról letöltött WordPress verzió esetében a renszer fájlai közt található, license.txtvagy licenc.txt (utóbbi magyar nyelven).

Minek van akkor költsége?

Költség csak akkor merül fel, ha fizetős kiegészítőt vagy sablont szeretnénk vásárolni. Itt jegyezném meg kiemeltem, hogy nem a WordPress ami fizetős, hanem az azt fejlesztő csapaton kívüli, önálló programozók által készített kódok amikért fizetnünk kell. Ha ingyenes, de hasonló tudású bővítményt, plug in-t használunk, akkor természetes úgy is ingyenes.

Költségek akkor merülnek még fel, ha nem egy ingyenes blog szolgáltatást (Például a www.WordPress.com -ét) használod, hanem saját domain címet és tárhelyet vásárolsz, bérelsz, de ezek függetlenek magától a wordpress-től.

Mi az ami tilos, az ingyenesség megtartásával?

Más néven vagy pénzért árulni az alap WordPress rendszert. A bővítmények és sablonok már egyedi fejlesztések, azokért nem bűn pénzt elkérni, de maga az alap, a core, teljesen ingyenes.

 

Összegezzük kicsit, miért jó vagy rossz ez

Miért átok az ingyenesség?

Először a fekete leves részével kezdeném. Miért is lehet gond egy rendszernél az ingyenesség? Itt az előnye köszön vissza, csak a másik oldaláról a dolgoknak. Ahogy egy rendszer (ebben az esetben a WordPress) népszerűsége növekedett, weboldalak száz ezrei, majd milliói (talán már száz-milliói?!) alapjaként szolgál, egyre népszerűbb lett, mint célpont is. Az elmúlt években megnőttek a WordPress oldalakat ért támadások száma.

Azt azonban le kell szögezni, hogy az elmúlt 6 évben, azon weboldalaknál, melyeknél rendszeresen történt frissítés (alaprendszer, sablon, bővítmény egyaránt), azon oldalaknál EGYSZER SEM történt sikeres támadás! Egy megbízható tárhely szolgáltatóval és karbantartott wordpress-el, nem kell félnünk a támadásoktól!

Miért áldás az ingyenes WordPress?

Itt inkább listában szedve mutatnánk be, mivel jóval több a pozitív oldala a dolognak, mint negatív:

  • Ahogy nő a WordPress népszerűsége, úgy nő a rajongói, támogatói száma is, akik segítik a fejlesztést és jóindulatúan keresik a hibákat, réseket, majd azokat jelentik, avagy segítenek konkrétan kijavítani. Több szem többet lát elv itt is érvényesül, arról nem beszélve, hogy így gyakoribbak a frissítések.
  • A hivatalos oldalon, csak és kizárólag ingyenes bővítmények találhatók. Sok olyan fizetős bővítmény van, aminek van ingyenes és legalább olyan jó alternatívája.
  • Magánemberek, hobby mesterek, egyéni vállalkozók, kis- és középvállalkozások is használhatják ingyen, akik nem tudnának fizetni érte.
  • Marketing célra is kiválóan használható a WordPress rendszere, melynél szintén ingyen használhatjuk.
Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.