Ahogy közeledik a GDRP életbelépésének dátuma (Május 25.) egyre többször előkerül, hogy vajon a honlapfejlesztő vagy a megrendelő / tulajdonos feladata az adatvédelmi törvénynek való megfelelhetőség biztosítása. Ennek eldöntése nem is olyan egyértelmű, mint ahogy gondolnánk. Ezért egy kicsit nézzünk bele, vajon kinek is lenne a feladata, mert mindkét oldal másként látja és nem árt mindkét fél szemszögéből látni, mielőtt döntést hoznánk.

 

Honlapkészítő szemszögéből

A honlapkészítő (jobb esetben) előzetes specifikáció alapján, pontos feladatlista alapján dolgozik. Azonban egy weboldal készítése az esetekben több szakterületet is érintenek. Csak egy példát figyelembe véve. Egy professzionális honlaphoz szükség van egy grafikusra, aki a látványt megtervezi. Szükség van a fejlesztőre, aki elkészíti a funkciókat. Ezen felül, a törvényi megfelelhetőség ismét egy olyan terület, ami teljesen különálló és tapasztalatot igénylő szakterület.

A honlapkészítő, fejlesztő elsődleges feladata, a törvényi lehetőségek betarthatóság technikai feltételeinek biztosítása. Például az, hogy a megrendelő tudja az esetleges szükséges módosítások (adatok törlése, módosítása) elvégzését lehetővé tegye.

 

Megrendelő nézőpontja

A megrendelő (esetek többségében, tisztelet a kivételnek) úgy gondolja, hogy nem kell kimondani és megbeszélni a részleteket, mert nyilván egyértelműek. Ha egy honlapot szeretne, akkor jogosan gondolja, hogy olyat kap, amivel nem lesz több feladata. Ahogy amikor vásárol egy új autót, nem akar foglalkozni azzal, hogy az megfeleljen a hazai közlekedésbiztonsági előírásoknak. Azonban ez nem ilyen egyszerű és lehet a példa is rossz.

A megrendelő felelős a honlap tartalmáért és így nagyobb részben a törvényi megfeleltethetőségnek. Továbbá Ő rendelkezik olyan információkkal, amik elősegíthetik a törvényi megfelelhetőségért.

 

Összegzés

A honlapkészítő a honlap készítéshez ért. A jogász, a jogi megfelelhetőségért. A legfontosabb, hogy a honlapkészítés elején legyen rögzítve, hogy melyik fél feladat a törvényi megfelelhetőség intézése. Biztosan nem lehet kijelenteni, hogy az egyik vagy a másik fél feladata lenne. A jog területe igazából egy harmadik, külön felet kíván, ha biztosra szeretnénk menni.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+