WordPress kód tisztítása: Fejléc

WordPress kód tisztítása: Fejléc

WordPress kód tisztítása: Fejléc 900 288 Rottenbacher Tamás

Eleinte a wordpress-be annyi funkciót pakoltak, amennyit csak bírtak. Fő cél, egy sokoldalú blogrendszer létrehozása volt, mely kifejezetten a blogolási igényeket elégíti ki. Azóta sokat változott a világ, a WordPress is. Immáron nem csak blog készítéshez jó, hanem bármilyen weboldal készítéséhez. Azonban az új funkciók csak jöttek, jöttek, a régiek pedig maradt, amolyan hátha jó lesz még valamire módon. Ezért érdemes egy 5 percet rászánni és picit csiszolni a dolgokon.

Miért jó, ha tisztítjuk a WordPress fejléc kódját?

A weboldalunk biztonsága érdekében?

Sok megjelenés kiírja a használatban lévő WordPress verziószámát. Amennyiben nem frissítünk (és sokan vannak így, nagyon sokan) a régi sebezhetőségek könnyen kihasználhatóak. Ne segítsük az esetleges támadót, hogy eláruljuk, mikori a rendszerünk!

Ez a sor ami túl sokat mondhat. A bejegyzés írásakor a 3.4.2 volt a legfrissebb stabil kiadás, így annyira okunk nem volt félni, de idővel ha nem frissítenénk elavulttá válna és könnyen áldozatul eshetne, főleg a verziószámot hirdetve.

<meta name="generator" content="WordPress 3.4.2" />

SEO, keresőoptimalizálás szempontjából ez miért érdekes?

A keresőoptimalizálás egyik szemszöge, hogy a hasznos tartalom és a forráskód aránya megfelelő legyen. A megfelelő alatt értendő, hogy minél nagyobb arányban legyen a szöveges tartalom. Igaz nem sok kódot tudunk a fejlécből eltávolítani, de sok kicsi sokra megy és ma már minden apróság fontos lehet.

Noha elméletileg egyes kódok a látás korlátozottaknak, akadálymentesítésre lettek kitalálva, számuk elég csekély, úgy is mondhatnám, hogy szinte elenyésző. Emiatt nem is fontos bent hagyni a kódot.

<link rel='prev' title='Miért legyen, kell weboldal?' href='http://rotisoft.hu/miert-legyen-kell-weboldal/' />
<link rel='next' title='Hogyan kell UTF8-ban, BOM nélkül menteni?' href='http://rotisoft.hu/utf8-bom-nelkul-menteni/' />

Az már egy másik kérdés, hogy a keresők vajon figyelik-e ezeket, hiszen számunkra is jó tájékozódást nyújthatnak. A válasz nem biztos, csak sejthető, hiszen a Google más módon kéri a következő és előző oldal információt. Továbbá a webhelytérkép, sitemap is tökéletesen ellátja a keresőrobotok körbevezetését.

Fölös szolgáltatások, funkciók nem kellenek

A WordPress blogunk sok olyan funkcióval bír, amiket nem is sejtünk.

  • WLWmanifest xml – Ez a Windows Live Writer szolgáltatásának ad át információt, amennyiben használjuk. Nagyon ritka a használata, én nem is ismerek senkit aki használná. Nyugodtan kiszedhető a megjelenésből.
  • Rsd link – Szintén egyes programoknak segít információt átadni. Sosem használtam, szerintem 99,99%-unk így van ezzel.
  • Linkek – Kezdő, következő, előző bejegyzés url-e. (Lásd fentebb link-rel.)

Tüntessük el ezeket a kódokat

A functions.php-t kell szerkesztünk Adjuk a fájl tartalmához az alábbi kódrészletet:

// Rotisoft.hu - fejlectisztitas
remove_action('wp_head', 'rsd_link');
remove_action('wp_head', 'wlwmanifest_link');
remove_action('wp_head', 'wp_generator');
remove_action('wp_head', 'start_post_rel_link');
remove_action('wp_head', 'index_rel_link');
remove_action('wp_head', 'adjacent_posts_rel_link');
remove_action('wp_head', 'start_post_rel_link', 10, 0 );
remove_action('wp_head', 'adjacent_posts_rel_link_wp_head', 10, 0);

Így már is eltüntettük a fontosabb fölösleges kódsorokat a fejlécből.

Tanács: Ha így sem tűnnének el, nézzük meg a fejléc (header.php) tartalmát. Elképzelhető, hogy ott van meghívva külön. Az újabb WordPress sablonokra ez már nem jellemző.

Források:

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.