Hogyan kell UTF8-ban, BOM nélkül menteni?

Hogyan kell UTF8-ban, BOM nélkül menteni?

Hogyan kell UTF8-ban, BOM nélkül menteni? 709 339 Rottenbacher Tamás
Nagyon sokszor, amikor módosítunk egy fájlt, fontos, hogy UTF8-ban, BOM nélkül mentsünk. Persze van olyan is, hogy az eredeti kódolást kell megtartani és csakúgy kell BOM nélkül menteni. Ehhez először is tudnunk kel, miről is beszélünk. Az UTF8 nem más, mint egy karakterkészlet típus. A különböző nyelvek, különféle betűket (karaktereket) tartalmaznak. Gondoljunk csak például az orosz ciril betűs írásra vagy akár a székely rovásírásra. Ezek külön kellenek betűkészletek. Az UTF8 egy kiegészített, minden Unicode formátumú készletet megjeleníteni képes kódolás.

A BOM nem más, mint egy kis kódrészlet, amit a programok többsége helyez a fájl elejére, ezzel jelölve az UTF8-as kódolást. Azonban a programok szinte 100%-a enélkül is felismeri ma már az UTF8-at, BOM ide vagy oda. A BOM csak rontja a visszafelé történő, régebbi módokhoz szánt kompatibilitást. Emiatt a többségnél már ahelyett, hogy segítene, inkább hátráltat minket. Ezért is kell egyes fájlokat BOM nélkül menteni. Persze legyen mindig egy másolat, egy biztonsági mentés a fájlról, mielőtt módosítanánk, szerkesztenénk.

Most, hogy már ismerjük azellenséget, rátámadhatunk és megoldhatjuk a problémát. Szükségünk lesz egy megfelelő fegyverre, egy rendes programra, szoftverre. A Windows beépített szövegszerkesztője ugyan képes UTF8-ban menteni, (Win7-től felfele biztosan) csak a BOM kódrészletet mindig odateszi. Íme egy lista, hogy mely programokkal lehet menteni UTF8-ban, BOM nélkül. (A lista a teljesség igénye nélkül készült, csak pár szoftver van megemlítve.)

  • Windows-ra: NotePad++, PsPad, InType
  • Mac-re: TextMate, Coda

Mi a NotePad++ programját ajánljuk, hisz rengeteg funkcióval bír és nem mellesleg tud magyarul is. Nézzük a mentés lépéseit!

  1. Szerkesztendő fájl megnyitása.
  2. Módosítások elvégzése.
  3. Mentés előtt a felső sorban kattintsunk a Kódolás menüpontra, majd a lenyíló listában erre: Átalakítás UTF-8 kódlása BOM nélkül
  4. Mentsük el a fájlunkat.

A lenti képen új dokumentum nyitásánál használandó részt emeli ki kékkel. Ha má van tartalom a fájlban, akkor lentebb, az „Átalakításos” sort használjuk!

UTF8 mentése BOM nélkül

Igazából ennyi az egész. Nem kell semmi ördöngösségre gondolnunk. Amennyiben megakadnál, kérdésed lenne, tedd fel nyugodtan hozzászólásba vagy írj nekünk.

Források:

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.