Keresőbarát oldalcím, blognév

Keresőbarát oldalcím, blognév

Keresőbarát oldalcím, blognév 550 250 Rottenbacher Tamás

A WordPress egy kiemelten keresőbarát weboldal és blog motor. Azonban a technológiák és algoritmusok változásával vannak elemek, amiken érdemes változtatni, módosítani.

Mi is az alap hiba, mely nagyon sok helyen előfordul?

A keresőoptimalizálásnak fontos eleme, a megfelelő „tag” kezelés, elem kezelés. Ilyenek például a H1-2-3-4-5-6 elemek, melyek egyrészt a gyengén látók számára készült felolvasó programok fontos tájékozódási pontjai, továbbá SEO szempontból egyfajta fontossági listázást adnak. A H1 a legfontosabb, ide érdemes az oldal fő témáját, címét írni. (Hiszen gyakran egy oldal nevére és nem témájára keresnek rá.)

A korábbi Html 4-es és xHtml verziók esetében a szabvány szerint csak 1db H1-es elem lehet. Ilyenkor sok sablonkészítő úgy alkotta meg a WordPress megjelenéseket, hogy a blog címe (oldal neve) volt a H1-es elemben, a lap vagy bejegyzés címe pedig H2-esben. Azonban ha valaki szeretné a bejegyzések, lapok címeire jobban előrehozni az oldalát, akkor azoknak kell H1-be kerülniük. Az oldal címe akkor kevésbé válik fontossá. Ezek inkább a „long tail seo” esetében hasznosak, tehát amikor nem egy szóra, szó párosra, hanem három vagy több szóból álló hosszabb, speciális keresésekre akarunk jobb helyezést elérni.

Miként orvosolható ez az apróság?

Egyik megoldás, ha áttérünk Html 5-ös szabványra. Itt külön megadható H1 a fejlécnek, láblécnek, elsődleges tartalomnak és másodlagos tartalomnak. A másik megoldás, ha picit belepiszkálunk a kódba.

Első lépésként keressük meg a sablonunk single.php vagy a page.php fájlát. Ezekben pedig a the_title php meghívást.

<?php the_title(); ?>

Az előtte és mögötte lévő H2 elemet írjuk át H1-re. A Twentytwelve sablontól fölfelé content.php -ban vagy a content-page.php -ban, esetleg a page-templates/ mappában találhatóak az adott részek. (Ezeket mind a /wp-content/themes/sablonodneve/ elérési úton lelhetjük meg.)

Ha ezzel megvolnánk, akkor irány a fejléc. Keressük meg az oldal címét, mely a következő:

<?php bloginfo('name'); ?>

Ha ezt megtaláltuk, akkor az előtte lévő H1 vagy div elemet töröljük ki és használjuk a következő kódot:

<?php if(is_front_page() ) { echo '<h1 class="osztaly">'; } else
 { echo '<div class="osztaly">'; } ?> <?php bloginfo('name'); ?>
 <?php if(is_front_page() ) { echo '</h1>'; } else { echo '</div>'; } ?>

Ügyeljünk, hogy milyen CSS szabályokat, osztályokat örökölnek az elemek. Érdemes egy külön osztályba, class-be tömöríteni a cím formázását. Fontos a betűméret meghatározása, hiszen a H1-et alap helyzetbe a böngészők nagyobb mérettel jelenítik meg. Maga a fenti kód, a weboldal kezdőlapján H1-ben, minden más részen csak div-ben elhelyezett szövegként mutatja az oldalunk címét.

 Min is segít ez?

Igaz ez csak kicsit segít nekünk a jobb keresőoptimalizálásban, de sok kicsi nagyra megy! Főként a lapok, bejegyzések címeire ha rákeresnek, akkor leszünk picivel jobb pozícióban, előrébb kevéssel.

Források:

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.