Hosszabb meta description leírás (Yoast SEO és All In One SEO)

Hosszabb meta description leírás (Yoast SEO és All In One SEO)

Hosszabb meta description leírás (Yoast SEO és All In One SEO) 900 600 Rottenbacher Tamás
Azt már a szakmában bizonyosan többen tudjátok, (vagy ha nem, hát most elárulom) hogy tavaly év vége felé a Google megnövelte először az amerikai, majd most már az európai találati listákon is, a megjelenő és használható meta description tag hosszát. Az eddigi szűkös 160 karakterről ez megváltozott és immáron 320 karakterben mutathatjuk be röviden oldalunkat, aktuális url címen elérhető tartalmunkat. Felkészültek vajon erre a WordPress SEO bővítmények?

Mi is az a Meta description?

A meta description tag egy a honlapon nem látható, de mögötte a forráskódban benne lévő rész, amit a keresőrobotok figyelnek és értelmeznek. Ez a kód arra való, hogy röviden összefoglalva leírjuk, hogy az adott url-en található oldalunknak mi a tartalma. Ami még fontosabb, hogy a Google és más robotok, ezt a meta description értékét jelenítik meg a találati listáknál. Így ezen érték nagyon fontos és érdemes odafigyelni rá. (Ne keverjük össze ezt a rövid leírást, a Facebook által használt és megosztásnál megjelenő rövid leírással!)

 

Milyen változás volt a meta description esetében?

A Google gondolt egy nagyot (szó szerint) és megduplázta, a meta description méretét. Eddig mindössze 160 karaktert jelenített meg a találati listán maximum. Mostantól 320 karakterre nőtt ez a mennyiség, ami sokkal jobb leírást tud biztosítani egy egy oldalunk, lapunk tartalmáról. Ebbe a 320 karakterbe már lehet egy szépen, magyarosan, ízesen megfogalmazott leírást megadni, amivel felkelthetjük a figyelmét a keresési találatok között böngésző látogatóknak és előnyre tehetünk szert a konkurensekkel szemben.

Az elmúlt időszakban mind a Yoast SEO, mind az All In One SEO Pack WordPress bővítmény támogatni kezdte a 320 karakteres meta description leírást, tehát aki ezeket frissítette nemrégiben, azok már élvezhetik ennek az előnyét. Több oldalon már megjelentek a hosszabb meta leírások, tehát érdemes elősegíteni ezt a folyamatot.

A változásról egy minta

Rotisoft meta description hossz valtozas google keresooptimalizalas2

Jól látható a különbség. A fenti kijelölt a régi, 160 karakteres, míg az alsó a bővített (és automatikusan generált, régi).

 

Az én honlapomnál még nem változott, mit tegyek?

Kettő feltétlen szükséges teendőd van. A Yoast SEO és az All In One SEO pack már engedélyezi a hosszabb meta leírás használatát és a kevésbé ismert pluginok is (ha eddig nem tették meg) követni fogják a változást. Tehát először is, frissítsd a keresőoptimalizációs bővítményed. Ahol manuálisan adtad meg a meta leírást, ott módosítsd, egészítsd ki a meta descripton szövegeket, használd ki a 320 karaktert.

Végül pedig ha használsz cache bővítményt, akkor ürítsd a teljes cache-t, majd egy pici sürgetésképpen küld be újra a honlapod a Google-nak, hogy átnézze, esetleg Search Console-ban növeld meg a robotok látogatásának gyakoriságát ideiglenesen. Ezen lépések után, már csak várnod kell. Lehet, hogy csak napokat, de lehet heteket. Adj időt a Google-nak, elég elfoglalt.

 

Milyen lehetőséget hozhat egy webáruház számára?

Mit szólnál egy kis tipphez, kis kósza ötlethez ami előnyödre válhat? Érdemes lehet a WooCommerce webáruházak (és más rendszerrel működők számára is) egy nagyon precíz és vonzó, rövid leírás megadása. Ráadásul, ezzel nem csak a termék rövid leírását, de a SEO számára fontos meta description is megoldható, megadható egycsapásra.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.