Magától lassuló honlap és romló PageInsight eredmény

Magától lassuló honlap és romló PageInsight eredmény

Magától lassuló honlap és romló PageInsight eredmény 900 424 Rottenbacher Tamás
Miért van, hogy egyik nap még teljesen rendben van honlapunk a Search Console és a PageInsight szerint, majd napokkal később azt látjuk, hogy javítandó és gyenge eredmények jelennek meg? Nem annyira bonyolult ez, csak tekintsünk egy kicsit a háttérbe! Nem kell programozónak, fejlesztőnek lennünk, egyszerűen megmagyarázható a változás oka.

Magától romló értékek?

Igen, lehetséges. A megoldás pedig egyszerű. A Core Web Vitals mérési metódus (ahogy a Google algoritmusai is) folyamatosan fejlődnek, változnak. Ezen értékek időben rendszeresen változnak és változni fognak. Mutatok példát erre. Jelen esetben a CLS-nél történő módosítás és annak eredménye tekinthető meg lentebb.

cls valtozas eredmenye

A Search Console felületén látható változás.

Az első változás Április 18.-n volt, amikor is a meglévő „jó” (zöld) értékelésből hirtelen az összes indexelt url átkerült „javításra szorul” (sárga) jelzésbe. Aztán később, Május 3.-n pedig „gyenge” (piros) értéket adta.

 

Mi történt?

A grafikon aljánál van három darab szürke hátteres 1-es. Ezek mindegyik egy úgynevezett tooltip, szóval ha fölé visszük az egeret akkor kapunk egy rövid szöveget és egy linket, aminél már is többet megtudunk.

anomalia core web vitals

A három megjegyzéshez tartozó három magyarázat. Így már is elég egyértelmű!

Mint látható, mindhárom alkalommal változás történt a CLS kiszámításának a képletében. Ami érték eddig jó volt, az először csak közepes, majd a következő változásnál már rossz eredményt adott. Megfigyelhető az is, hogy van amikor szinte azonnal és van amikor napokkal később jelentkezik a mért adatokban a változás. Sajnos a Search Console nagyon le van maradva az aktuális adatoktól, azonban érdemes figyelni. Ilyenkor meg kell nézni mi, miként változott a mérési mechanizmusban és újra neki kell fognunk a honlap optimalizálásnak.

 

A PageInsight mérés mást mutat

Nekem is, ne izgulj. A fenti képen látható oldalnál amikor többféle url típust (oldal, bejegyzés, portfólió elem, stb.) teszteltem külön külön az elmúlt hetekben, mindegyiknél jó volt már a CLS érték. Majd idővel a Search Console is felfogja ezt. Annyit tehetünk, hogy várunk és felülvizsgálatot kérünk Search Console-on belül. Persze csak akkor várjunk ölbetett kézzel, ha több egymást követő napon, több url-t mérve is jók az értékek.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.