WordPress debug funkció bekapcsolása

WordPress debug funkció bekapcsolása

WordPress debug funkció bekapcsolása 900 600 Rottenbacher Tamás

Mi is az a debug?

A bug szó jelentése, rovar. Az informatikában viszont hibát jelent, rést a pajzson. Maga a szó abból alakult ki, hogy az első, fél szoba méretű számítógépeket a belemászott rovarok tették időnként működésképtelenné, így lett a bug kifejezés erre a területre is meghonosodott szó. A de-bug pedig annyit tesz, hogy hibakereső. Amikor azt tanácsolja valaki nekünk, hogy kapcsoljuk be a debug-ot, akkor pontosabban szeretné a hibákat látni.

Mire jó a debug?

Mint fentebb említve lett, hibakeresésre. Sokszor van hiba egy oldalban, de ebből a felhasználók, látogatók nem látnak semmit. Rengeteg olyan hibaüzenet van, ami konkrét funkciózavart nem okoz, de még is jelen van. Amikor valami azonban nem működik, érdemes megnézni a debug információt. Ez weblapkészítőknek, programozóknak sokat tud mondani. Gyakran amint meglátják a hibaüzenetet, már meg is van a javításra az ötlet, elképzelés.

Hogyan használjuk a debug-ot?

Nagyon egyszerű, csak fejlesztés alatt álló, nem publikus esetben használjuk. Éles oldalon nem tanácsos a használata, ott érdemes kikapcsolni. Egyfelől a hibákat mutatja, amit egyes támadók kihasználhatnak, továbbá a keresőrobotok sem hülyék és bizony őket is, a látogatókat is zavarja.

Debug bekapcsolása

Egyszerű debug használata

A tárhelyünkön keressük meg a WordPress gyökér, root/ könyvtárát. Ez nem más, mint az a mappa amibe belemásoltuk a rendszer fájlokat. Itt egy wp-config.php-t kell keresnünk. A Wp-Config.php eleje így néz ki:

 wp-config-eleje

Majd keressük meg az alábbi sort: (alatta képen is)

define('WP_DEBUG', false);

 wp-config-debug-sor

Majd ha megtaláltuk, akkor a false szót kell átírni true-ra. A true = bekapcsolva, engedélyezve, a false = kikapcsolva, nincs engedélyezve. Ilyenkor a weboldalunk tetején megjelennek a problémák leírásai, hibaüzenetei. Íme lent egy példa, hogy mikor van bekapcsolva:

define('WP_DEBUG', true);

Tanács: Utf8-ban, BOM nélkül mentsük a fájt és így is szerkesszük, vagy új hibaüzenet fogunk kapni.

A debug opció részletesebb beállítása

A részletesebb, esetleg log-olt debug információk érdekében ki kell egészíteni a wp-config.php fájlt az alábbi kódrészlettel:

 // A debug bekapcsolasa
define('WP_DEBUG', true);

// A debug informaciok folyamatos mentese a /wp-content/debug.log faljba
define('WP_DEBUG_LOG', true);

// A debug informaciok megjelenitesenek kikapcsolasa. Nem jelenik meg, de a fenti kod tovabbra is log-olja, menti
define('WP_DEBUG_DISPLAY', false);
@ini_set('display_errors',0);

// Fejlesztoi resz, a JS es CSS fajlok hibaihoz (csak ha modositottad az alap WP fajlait)
define('SCRIPT_DEBUG', true);

Források:

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.