5+1 előnye és hátránya a kezelt és a saját WordPress honlapnak

5+1 előnye és hátránya a kezelt és a saját WordPress honlapnak

5+1 előnye és hátránya a kezelt és a saját WordPress honlapnak 900 383 Rottenbacher Tamás
Gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon melyik megoldás a jobb. Persze az is kérdés, hogy vajon mi számít jobbnak. Az olcsóbb vagy az, amelyik kevesebb időbefektetést igényel és biztosabb? A WordPress népszerűsége továbbra is töretlen és ezért vannak olyan szolgáltatók / szolgáltatások, amik kifejezetten WordPress honlapok üzemeltetésére szakosodtak. Ezeknek megvannak az előnyei, de ennek is két oldala van, így vannak hátrányai is. Lássuk tisztábban a helyzetet!

Mi az a kezelt, managed WordPress honlap?

A kezelt WordPress (angolul Managed WordPress) esetén kapunk egy már előre telepített WordPress oldalt, amihez a normál adminisztrációs oldal felületén férünk hozzá, tovább a szükséges tárhelyet. Erre a megszokott módon tudunk oldalakat, bejegyzéseket és más tartalmakat feltölteni és publikálni vagy ha szükség van, akkor új felhasználót hozzáadni, jogosultságot beállítani.

wordpress uzemeltetes kep szerver ithemes com

Meg tudjuk adni az alap beállításokat, tudunk használni saját domain-t is vagy akár saját ssl-t, de utóbbi kettőért a legtöbb szolgáltatónál csak plusz összegért tehetjük meg. Azonban vannak olyan beállítások, amikhez nem tudunk hozzáférni, mivel az alaprendszert a szolgáltató üzemelteti és a biztonság érdekében egyes beállításokat, bővíthetőségeket és hozzáférést korlátoz.

Kezelt WordPress előnyei

  • Nincs szükség telepítésre, alap beállításokra
  • Szerver beállítása WordPress igényeire van optimalizálva
  • Automatikus a frissítések telepítése, nem igényel karbantartást
  • Megnövelt biztonság, tűzfal jár ezekhez általában
  • Support, támogatás elérhető a drágább csomagokban
  • Sok esetben nem egy, hanem sorba kötött szerverekről futnak

Managed WordPress hátrányai

  • Korlátozott a hozzáférés, nem fejleszthető annyira szabadon
  • A tárhely amit biztosítanak jelentősen drágább lehet
  • Forgalom – látogatók száma korlátozott lehet
  • Frissítések kötelezőek, ami kompatibilitási problémát okozhat
  • Egyedi kód nem minden ilyen szolgáltatásban használható
  • A support, támogatás inkább csak technikai jellegű

Kinek lehet jó választás a kezelt oldal?

A kezelt WordPress honlap azoknak lehet jó választás, akik számára fontos, hogy honlapjuk mindig elérhető, gyors és biztonságos legyen. Sok terhet és feladatot vehet le ez a váláról a tulajdonosnak. Ezért cserébe igaz mélyebben a zsebébe kell nyúljon, hiszen a rendszert és a szakember munkáját is meg kell becsülni. Cserébe nem kell időt szánni az oldal karbantartására és nem kell attól félnie, hogy egy hiba miatt napokig áll az oldal.

Ideális választás lehet olyan kis- és középvállalkozások számára, akik számára az online jelenlét folytonossága fontos. Azok számára, akik kampányokat, hirdetéseket futtatnak és nem szeretnének a honlap technikai és egyéb problémáival foglalkozni, időt tölteni.

A Managed WordPress szolgáltatók közül kiemelendő a WordPress.com, a Kinsta.com, WPengine.com mint szolgáltató. Érdemes átnézni alaposan az egyes csomagokat, mivel van ami aránytalanul drága, míg egyes olcsóbb csomagok nagyon korlátozottak. Egy managed WordPress  havi költsége egy kisméretű weboldal esetében 7-10.000 forinttól is indulhat, havonta, weboldalanként.

Kezelt vagy üzemeltetett WordPress?

Fontos ismerni, hogy mi a különbség a managed, kezelt és az üzemeltetett WordPress között. Míg az elsőnél egy kötött rendszerben egy sokadik honlap a miénk, így nem igazán fog külön figyelmet kapni. A WordPress üzemeltetés a kezelt és saját telepítés előnyeit ötvözi, komolyabb korlátozások nélkül. 14 éve üzemeltetek WordPress honlapokat, mely alatt egy komplex szolgáltatáscsomagot dolgoztam ki, mely többet nyújt mind a kezelt, mind a saját host-olású megoldásoknál.

Mi az a saját, host-olt WordPress weblap?

Ebben az esetben szükségünk lesz egy tárhelyszolgáltatóra (hosting-ra), amire fel tudjuk telepíteni a saját WordPress honlapunk. Itt ismerünk kell vagy a tárhelyhez járó telepítő csomagot vagy olyan ismeretekkel kell rendelkezzünk, mint adatbázis létrehozás, FTP csatlakozás. Ehhez teljeskörűen hozzáférünk, a legutolsó fájlig és byte-ig, ezek minden előnyével és hátrányával. Mindent tudunk szabadon beállítani, módosítani. A tartalom feltöltése nem tér el a kezelt / managed oldalakétól.

Kedvünk szerint választhatunk hozzá sablont vagy bővítményt és ezeket módosíthatjuk, saját kódokkal kiegészíthetjük. A legkisebb pixelig testreszabhatjuk és ezáltal jobb konverziós arányt érhetünk el. Továbbá saját döntésünk, hogy webáruházzá alakítjuk-e honlapunkat. Sokkal nagyobb szabadságot kapunk. Azonban szükségeünk van szakmai ismeretekre, ha azt szeretnénk, hogy honlapunkk biztonságos és hatékony legyen.

Saját host-olt WordPress előnyei

  • Teljeskörű hozzáférés és szabadság, úgy formálhatjuk, fejleszthetjük ahogy szeretnénk
  • Jobb konverzió érhető el, hatékonyabb lehet honlapunk
  • Bármely sablon vagy bővítmény telepíthető
  • Webáruházunk is lehet, nem korlátoz ebben paraméter
  • Jelentősebb olcsóbb, kisebb kiadás
  • Tárhelyszolgáltatótól függően kis- és óriásforgalmú honlaphoz is

Saját host-olt oldal hátrányai

  • Nekünk kell feltelepíteni és beállítani a WordPress-t
  • A biztonság érdekében igényel rendszeres karbantartást, frissítést
  • Support, támogatás csak technikai jellegű (tárhelyszolgáltató által)
  • Fontos, hogy jó, megbízható és minőségi tárhelyszolgáltatót keressünk
  • Ha szaktudás nélkül módosítjuk, akkor komoly hibát is csinálhatunk
  • Sok tárhely még ha fizetős is, nagyon le van korlátozva

Kinek jó választás a saját host-olás?

A leggyakoribb választás ez a megoldás és ezzel talán sokmindent meg is válaszoltam. Ideális lehet kis költségkerettel rendelkező micro-, kisvállalkozások számára, de épp úgy nagyforgalmú, jelentős méretű és terhelésű weboldalak számára is. Utóbbinál inkább már az üzemeltetett megoldást javasolnám, a nagyobb biztonság okán. Továbbá azok számára is jó választás, akik rendelkeznek ismeretekkel a honlapkészítés terén és szeretnek minden apró beállítást megadni.

Összegzés

A fentiekből láthatjuk, hogy mik az előnyei a kezelt, managed oldalaknak és mik a saját honlapnak. Az én ajánlásom (a személyes tapasztalatom alapján) a kettő előnyeinek egyesítése, az üzemeltetett weboldal. A kezelt WordPress költségesebb, korlátozottabb, azonban biztonságosabb a sajátnál. A Saját host-olás esetén nagyobb a hibalehetőség, kisebb a biztonság és több szakértelmet igényel, azonban olcsóbb díjakkal számolhatunk.

Forrás: A bejegyzés alapötlete az angol Codeinwp.com oldal cikke alapján merült fel és néhány információ is onnan származik.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.