Gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon melyik megoldás a jobb. Persze az is kérdés, hogy vajon mi számít jobbnak. Az olcsóbb vagy az, amelyik kevesebb időbefektetést igényel? A WordPress népszerűsége továbbra is töretlen és ezért vannak olyan szolgáltatók / szolgáltatások, amik kifejezetten WordPress honlapok üzemeltetésére szakosodtak. Ezeknek megvannak az előnyei, de ennek is két oldala van, így vannak hátrányai is. Lássuk tisztábban a helyzetet!

Mi az a kezelt, managed WordPress honlap?

A kezelt tárhely (angolul Managed WordPress hosting) esetén kapunk egy már előre telepített WordPress oldalt, amihez a normál adminisztrációs oldal felületén férünk hozzá. Erre a megszokott módon tudunk oldalakat, bejegyzéseket és más tartalmakat feltölteni és publikálni vagy ha szükség van, akkor új felhasználót hozzáadni, jogosultságot beállítani.

Meg tudjuk adni az alap beállításokat, tudunk használni saját domain-t is vagy akár ssl-t, de utóbbi kettőért a legtöbb szolgáltatónál csak plusz összegért tehetjük meg. Azonban vannak olyan beállítások, amikhez nem tudunk hozzáférni, mivel az alaprendszert a szolgáltató üzemelteti és a biztonság érdekében egyes beállításokat és bővíthetőségeket korlátoz.

Kezelt WordPress oldalak előnyei

 1. Nincs szükség telepítésre
 2. Szerver beállítása WordPress-re van optimalizálva
 3. Automatikus a frissítések telepítése, nem igényel karbantartást
 4. Megnövelt biztonság
 5. Support, támogatás elérhető a drágább csomagokban
 6. A terhelés meg tud oszlani az oldalak között a szerveren

 Managed oldalak hátrányai

 1. Korlátozott a hozzáférés, nem bővíthető – fejleszthető
 2. Webáruház vagy igényesebb oldal nem készíthető és futtatható
 3. A tárhely amit biztosítanak jelentősen drágább
 4. Forgalom korlátos, azt elérve az oldalunk elérhetetlen lesz
 5. Frissítések kötelezőek, ami kompatibilitási problémát okozhat
 6. Egyes szolgáltatóknál csak megadott sablonok közül választhatunk

Kinek lehet jó választás a kezelt oldal?

A kezelt WordPress honlap azoknak lehet jó választás, akik nem bánják ha mélyebben a zsebükbe kell nyúlni, cserébe nem akarnak időt szánni az oldal karbantartására. Hogy mennyivel is kell mélyebben a zsebükbe nyúlni? Egy managed host havi költsége egy kisméretű weboldal esetén akár 6-9000 forinttól is indulhat.

Ideális választás lehet magas profitot hozó, részletes beállításokat nem igénylő, kisebb forgalmú és egyszerűbb funkciókat felvonultató weblapok számára. Ez a kezelt WordPress oldal üzemeltetés saját tapasztalataim alapján kevés hazai kis- és középvállalkozás számára jó választás.

Mi az a saját, host-olt WordPress weblap?

Ebben az esetben szükségünk lesz egy tárhelyszolgáltatóra (hosting-ra), amire fel tudjuk telepíteni a saját WordPress honlapunk. Ehhez teljeskörűen hozzáférünk, a legutolsó fájlig és byte-ig. Minden tudunk szabadon beállítani, módosítani. A tartalom feltöltése nem tér el a kezelt / managed oldalakétól.

Kedvünk szerint választhatunk hozzá sablont vagy bővítményt. A legkisebb pixelig testreszabhatjuk és ezáltal jobb konverziós rátát érhetünk el. Továbbá saját döntésünk, hogy webáruházzá alakítjuk-e honlapunkat. Sokkal nagyobb szabadságot kapunk, de szükséges egy szakember, aki tapasztalattal tud weboldalunkhoz nyúlni.

Saját WordPress oldal előnyei

 1. Teljeskörű hozzáférés és szabadság, úgy formálhatjuk, fejleszthetjük ahogy szeretnénk
 2. Jobb konverzió érhető el, hatékonyabb lehet honlapunk
 3. Bármely sablon vagy bővítmény telepíthető
 4. Webáruházat is üzemeltethetünk
 5. Jelentősebb olcsóbb, kisebb kiadás
 6. Tárhelyszolgáltatótól függően kis- és óriásforgalmú honlaphoz is

 Saját oldal hátrányai

 1. Nekünk kell feltelepíteni a WordPress-t
 2. Az oldal biztonsága érdekében igényel rendszer karbantartást
 3. Support, támogatás csak technikai jellegű (tárhelyszolgáltató által)
 4. Fontos, hogy jó, megbízható és minőségi tárhelyszolgáltatót keressünk
 5. Ha szaktudás nélkül módosítjuk, akkor komoly hibát is csinálhatunk
 6. Számolnunk kell a fájlok és az adatbázis méretével

Kinek jó választás a saját oldal?

A leggyakoribb választás, ezzel talán meg is válaszoltam. Ideális lehet kis költségkerettel rendelkező micro-, kis-, és középvállalkozások számára, de épp úgy nagyforgalmú, jelentős méretű és terhelésű weboldalak számára is. A funkciókat kedvünk és igényeink szerint bővíthetjük, módosíthatjuk és így tudjuk elérni a honlapunk maximális hatékonyságát. Marketing szempontból mindenféleképpen előnyösebb választás.

Összegzés

A fentiekből láthatjuk, hogy mik az előnyei a kezelt, managed oldalaknak és mik a saját honlapnak. Az én ajánlásom a kettő egyesítése. Partnereim számára mindig ajánlani szoktam, hogy a weboldaluk üzemeltetését bízzák rám, így szakértő kézben tudhatják a weboldalukat. Nem csak prémium tárhelyet tudok biztosítani, de igény esetén további szolgáltatásokkal is kiegészíthető.

Forrás: A bejegyzés alapötlete az angol Codeinwp.com oldal cikke alapján merült fel és néhány információ is onnan származik.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+