Hogyan játsszák ki a capthca védelmet? Mi is az a human spam, emberi spam?

Hogyan játsszák ki a capthca védelmet? Mi is az a human spam, emberi spam?

Hogyan játsszák ki a capthca védelmet? Mi is az a human spam, emberi spam? 900 443 Rottenbacher Tamás
Folyamatos harc folyik a spam küldők és a különféle technológiai megoldásokat kínáló spam szűrők között. Az egyik ilyen frontvonal, az a honlapokon található kapcsolati űrlapok. SPAM email ugyan is nem csak egy küldő email címről küldhető, hanem akár egy honlapon található űrlapról is. Mi is okozza a gondot? A kapcsolati űrlapok elsődleges célja, hogy minél kényelmesebben, gyorsabban tudjanak a látogatók kapcsolatot felvenni velünk. A honlapok szinte mindegyikén van ilyen és ez a tény, remek célpontot is jelent a bot-ok számára.

A SPAM, avagy kéretlen reklám email fogalmát nem kell bemutatnom úgy érzem. Ahogy folyamatosan nő a weboldalak száma, egyre több űrlap és található meg, ami kedvelt célpont a spam email küldő robotoknak és személyeknek. Miért is írok személyt? Ahogy változik és fejlődik a technológia a spam védelmére (például a Google reCaptcha is okosodik folyamatosan), a másik oldal is szükségszerűen reagál és változik. Jelenleg örömünkre az űrlapokba építhető védelmek állnak jobban és képesek kiszűrni a robotok általi próbálkozásokat. Ezen robotokat még nem sikerült a spammereknek eléggé okosítani, ezért az alábbi trükkhöz, félmegoldáshoz folyamodtak.

Human spam működése

  1. Robotuk megtalálja az űrlapot
  2. Robotuk kitölti az űrlap mezőit
  3. Van egy valódi ember, aki a captcha-t kattintja

Igen, van egy ember (innen is a human jelzés) aki egymás után csak a captcha mezőket kattintja. Ez a megoldás idő (és ember igényes), de hát az afrikai spam email-eket végül is egyesével küldték ki sokáig, szóval most is vannak ilyen célra használható emberek.

 

Hogyan védekezhetünk a human spam ellen?

Jelenleg a különböző captcha védelmek azt célozzák, hogy a robotokat szűrjék ki. Tehát nem igazán tudják kiszűrni, hogy az a személy aki az űrlapon a captcha-t tölti ki, spammer vagy csak egy sima látogató, aki írni szeretne. Lehetne ip címek szűrésével szűkíteni a kört a human spam esetén, de az ip címeket könnyen, olcsón lehet cserélgetni. Az alábbi megoldásokkal csökkenteni lehet a spam arányát:

  • Saját nyelvű, szöveges kérdések (nem lesz ideje, energiája, hogy lefordítsa a saját nyelvére, de a saját látogatóinknak is megnehezítjük a dolgát)
  • Gyakori spam küldő országok, területek ip tiltása (hogy weboldalt se érhesse el)
  • Rejtett spam szűrők alkalmazása (HoneyPot, Google Invisible reCaptcha vagy saját rejtett/megjelenő mezők)

 

Arra ügyeljünk, hogy olyan megoldást válasszunk, mely a potenciális látogatók dolgát nem (vagy tényleg nagyon minimálisan) nehezíti meg. Egy rosszul megválasztott captcha / védelem akár jelentősen ronthatja egy űrlap konverzióját, ezért kritikus pont a megfelelő alkalmazása.

 

Használsz spam robotok elleni védelmet az űrlapjaidon?

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.