World Backup Day, avagy Biztonsági Mentés Világnapja: Neked van aktuális mentésed?

World Backup Day, avagy Biztonsági Mentés Világnapja: Neked van aktuális mentésed?

World Backup Day, avagy Biztonsági Mentés Világnapja: Neked van aktuális mentésed? 900 431 Rottenbacher Tamás
A biztonsági mentés, mindig kulcskérdés. Hányszor láttam már, hogy "jaj elállítottam, módosítottam valamit és most nem működik az oldalam" és ennek társai. Nem véletlenül van az az aranyszabály, hogy mielőtt komoly változtatást eszközölnél, készíts mindenképpen biztonsági mentést.  Mint mindennek, így ennek is van egy világnapja! Bizony. Mégpedig nagyon jókor, pont a bolondok napja előtti nap az, minden évben Március 31. az a nap amikor érdemes felülkerekedni magadon és készíteni minden fontos adatodról egy biztonsági mentést, backup-ot.

Miért is fontosak a biztonsági mentések?

Persze, felteszed a kérdést: Miért pont velem történne? Rossz kérdést teszel fel ilyenkor magadnak. Tedd fel úgy inkább a kérdést: Mit kezdenék holnap magammal, ha gépemről eltűnne minden adat? Újra fel tudnád építeni a „birodalmad” 1-2 nap alatt? A biztonsági mentéssel igen.

Egyre több kódoló (encrypt) vírus jelenik meg, amik könnyen örökre elérhetetlenné tehetik az adataink. Beüthet egy harver hiba, ami után lehetetlen visszaszerezni az adatainkat. A nagyobb vállalatok külön cégeket bíznak meg ezzel a feladattal, érzékeltetve az ügy fontosságát.

Ezen veszélyekre hívja fel a figyelmet a World Backup Day.

Honlapról is kell biztonsági mentés? Dehogy, ott szolgáltató!

Ha azt hiszed, hogy a tárhelyszolgáltató napi mentése 100% biztonságot nyújt, akkor el kell keserítselek. A tárhelyszolgáltatók csak meghatározott ideig és meghatározott méretű biztonsági mentést őriznek automatikusan. Ez miért is kockázatos? Nézzünk egy nemrég történt esetet:

Nemrég volt egyik szakmai Facebook csoportban, hogy az F betűs hosting szolgáltatónál volt egy „kis” gond. Ez a tárhely szolgáltató, nagyon olcsón kínál tárhelyet, amit előszeretettel rendelnek meg. Aztán a „kis” gond után megitták a levét az olcsó és nem hozzáértő szolgáltatónál. Mi is történt? Egyik honlapot feltörték és vírusos lett. Feltehetően a helytelen szerver beállítások miatt, a vírus a szerveren lévő többi honlapot is megfertőzte. Erről a szolgáltatónak fogalma sem volt. Telt az idő és jöttek a Google Search Console-tól több ügyfélnek is jelzés, hogy vírusos a honlapjuk. Aztán itt jött a hoppá. 30 napra volt csak mentés. A vírus pedig több mint 1 hónapja garázdálkodott. Ennek eredménye, hogy több tucat (vagy száz) honlap mehetett egyből a kukába vagy lehetett átnézni és javítani.

A történethez hozzátartozik, hogy a kedves (és olcsó) szolgáltató a helyreállításban nem nyújtott segítséget, csak az egyik ügyfélre hárította a felelősséget, amikor neki nagyobb része volt az ügyben.

Mi a tanulság? Ha a történetben lévő honlap tulajdonosok rendelkeznek a saját weblapjukról egy korábbi (még vírusmentes) mentéssel, akkor gyorsan és viszonylag kényelmesen helyre lehet hozni a rendet.

Rendelkezel saját biztonsági mentéssel, ami nem régebbi 3 hónapnál?

Milyen lehetőségeim vannak a biztonsági mentésre?

Én azt szoktam mondani, inkább legyünk túlbiztosítva, ezért Én több rétegű backup-ot szoktam ajánlani, tehát a lentieket kombinálni szoktam:

  • Tárhelszolgáltató automatikus mentése: Nem kell vele foglalkozni, általában könnyű visszaállítani, nincs többletköltség, de korlátozott (hány napra visszamenőleg van, utána automatikusan törlődik) – Nem ajánlott
  • Saját mentésünk a szerveren, gépünkön: Kicsivel nagyobb tárhelyméret fog kelleni, de magunk bármikor visszaállíthatjuk, akár automatizálható is, hogy magától készüljön és mi határozzuk meg, hogy mennyi ideig legyen elérhető. Ha lementjük ezen mentéseket a saját számítógépünkre, az csak még jobb, biztosabb. – Hobbi oldalakhoz ajánlott
  • Külön szerverre, felhőbe mentés: Költségesebb, mivel kell egy cloud szolgáltató (például OneDrive, Google Drive, Dropbox és a többi) akiknél egy számítógép hálózaton, felhasználók egymástól jól elszigetelve tárolhatják a fájlokat. Nem helyhez kötött, mindig elérhető és van automatikus vírusellenőrzés. – Cégeknek ajánlott

Én a fentieken kívül még egy csak erre a célra tartott külső meghajtót is használok, amin az ügyfeleim honlapjainak biztonsági mentését tárolom, amit időnként frissítek és mintegy utolsó védvonalként gondolok rá.

Mikről készítsek mentést?

Céges oldalról:

  • Számlák
  • Szerződések
  • Hivatalos dokumentációk
  • Fájlok (pl. termékfotók, honlap másolata)
  • Levelezés

Magánszemély oldalról:

  • Személyes iratok, hivatalos dokumentációk
  • Fontosabb számlák, garancialevelek
  • Fájlok (pl. családi fotók, saját dokumentumok)
Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.