Weboldal cím: www-vel vagy nélküle?

Weboldal cím: www-vel vagy nélküle?

Weboldal cím: www-vel vagy nélküle? 690 350 Rottenbacher Tamás
Partnereimtől és szakmai fórumokon is előjön időnként a címben megjelölt kérdés: Weblap url címe www-vel legyen vagy nélküle? Ezt a kérdést szeretném most kicsit jobban körbejárni, hogy miért volt eleinte a www-s kezdés, miért jó és napjainkban mi a szerepe.

Jó vagy rossz ha van www az url címben?

5 – 10 évvel ezelőtt, a magyarországi piacon még nagy dolognak számított, ha egy cégnek, magánszemélynek saját weboldala, honlapja és domain címe volt és büszkén jelölték, hogy wwww.oldalam.hu, de ez már részben történelem. Manapság azonban már könnyen, bárki ‘felkerülhet’ az internetre. Az új irányok ráadásul a minél rövidebb, könnyen megjegyezhető és gyorsan begépelhető adatokról (akár domain név) szól, így ha elhagyjuk a www.-ot, már is 4 karaktert spóroltunk.

A modern szerverek és szoftverek már részletesen beállíthatóak, így igazából szükség nincs a www előtagra. A weboldalunk akkor is bejön (szolgáltatótó függően) ha www nélkül vagy vele írjuk be az url címet. Technológia szempontból mindegy végül is, hogy www-vel vagy nélküle van az oldalunk.

domain-www-rotisoft

Akkor miért népszerű a www nélküli verzió?

Mivel trendi, divatos. Ahogy már említettem, egyre terjed azon szokás, hogy minél rövidebben, gyorsabban lehessen beírni weboldal címét. A világ gyorsul és a szokások, igények ehhez alkalmazkodnak.

Keresőoptimalizálás szemszögéből mi a jobb?

A keresőrobotok már régóta elég intelligensek, hogy a www-vel és nélkül is elérhető honlapokról tudják, hogy azonosak. Még is, sok seo specialista, szakember (vele együtt) azon állásponton van, hogy honlapunk csak egyik verzióban legyen elérhető. Ezt megoldhatjuk egyszerű átirányítással. Előfordult már ugyan is sajnos, hogy egy keresőmotor duplikációnak vette, ha egy weboldal a www-vel és nélküle is elérhető volt, mivel a www.-ra lehet aldomain-ként, tehát a fő domaintól különálló weblapként tekinteni.

 

Miért is www és a története röviden?

A WWW, nem más mint egy angol rövidítés, pontosabban World Wide Web, amit magyarul egyszerűsítve úgy lehet fordítani, hogy Világ széleskörű kapcsolata. Az internet eredeti ötlet Tim Berners-Lee fejéből pattant ki, (aki a CERN munkatársa volt) miszerint a világon egymástól távol lévő kutatók munkáját segíteni, ha gyorsan meg tudnák egymás közt osztani az információkat, kutatási eredményeket. A Web első verziója 1992-ben indult és egyetemeket, kutató intézményeket kötött össze. 1993-tól lett úgymond publikus a web, a magángépek hálózata, ez nagy előrelépés volt és egyben lehetőség is, amit idővel (napjainkból visszatekintve) úgy látszik, ki is használtunk.

Miért kellett, volt a www a domain címe előtt?

Ahogy fejlődött az internet és megjelentek a domain címek, egyre több szabvány és protokoll lett elfogadott. Miként egy domain név nem csak 1 ip-re mutathat, így a kezdetekkor azt találták ki, hogy a mivel a rendszer neve a World Wide Web, így a weboldalak a www.-ról töltődjön be. Így lehet eltérő ip címet adni más aldomain-eknek. (Külön a fő domain-nek is akár, bár az elég értelmetlen lenne.) Így lényegében a rövidítés, mely az internet jelképe volt egykoron, nem más mint egy jelölés.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.