A WordPress bővítmények mennyire lassítják az oldalad? Mérésekkel!

A WordPress bővítmények mennyire lassítják az oldalad? Mérésekkel!

A WordPress bővítmények mennyire lassítják az oldalad? Mérésekkel! 900 451 Rottenbacher Tamás
Mitől tölt be lassan a honlapom, miért olyan lassú a weblapom? Gyakori kérdés, főleg olyan honlapok tulajdonosaitól, akiknél látom, hogy tömérdek mennyiségű bővítmény van telepítve. Azonban rengeteg oka lehet egy weboldal lassúságának. Az eddig elvégzett igen sok optimalizálásom során a lassú, lomha weboldalaknál általánosságban elmondható volt, hogy nagyon olcsó tárhelyen, nagyon sok bővítménnyel megpakolt honlapok voltak. De vajon a túlzott mennyiségű plugin okozza a lassulást vagy más a fő oka? Nézzünk kicsit utána!

Miért bővítmény, plugin

Azt egy korábbi bejegyzésemben már kifejtettem, hogy miért érdemes minimalizálni a bővítmények számát. Ott is szót ejtettem arról, hogy érdemes minimalizálni a telepített bővítmények számát. Lassíthatja egy bővítmény a honlapomat? Igen, ha pedig nagyon sokat telepítünk, akkor fokozódhat a sebesség visszaesése. Miért is? Felmerül valószínűleg ez a kérdés. A bővítmény telepítés elvégre egyszerű (programozási ismeretet nem igényel), olcsó (általában ingyenes) és ellátja a feladatát.

Miért kéne szakember, ha van plugin?!

gond-baj-atgondol-rotisoftAzonban jó ötletnek tartjuk, hogy tapasztalt mérnök, tervező helyett mi tervezzük meg a házunkat? Vajon értünk-e annyira a tetőszerkezethez, mint egy évek óta tetőket készítő ács? Ha úgy érezzük igen, akkor nem is kell tovább olvasni ezt a bejegyzést, kivétel ez az alól aki valóban ácsként dolgozik. Egy jó szakember átlátja a dolgokat, kapcsolatokat egyes elemek között és tudja, hol érdemes spórolni, bővíteni. Így lehet optimalizálni WordPress oldalakat is. Kismértékben bárki tud, de jelentős eredményekhez már tapasztalat igényeltetik. Vannak nagyon jó, az oldalak sebességét segítő bővítmények, de azok többségénél érteni is kell a beállításához és igény esetén a hibakereséshez. Egy honlap gyorsítása egy összetett folyamat, amit ismerni, átlátni kell. No de, kanyarodjunk vissza a címhez és nézzük a bővítmények és a sebesség összefüggését!

 

A honlap sebesség és bővítmények kapcsolata

Általánosságban elterjedt az, hogy ha nagyon sok bővítményt telepítünk, akkor az jelentősen lassítja a honlapunkat. Ennek az alapját és igazát fogom most megkeresni és kifejteni kicsit. Hiszen ma már kritikus fontosságú, hogy weboldalunk 3-4 másodperc alatt betöltsön, különben igen sok látogató fogja már az oldal betöltődése és a nekik szánt üzenet célba érése előtt elhagyni a honlapunk és bezárni, majd a konkurensek irányába venni az irányt.

Feltétlen kell sok bővítmény, plugin?

Egyáltalán nem kell. A bővítmények mintegy modulok, kiegészítők, amik új funkciókat képesek az eredet WordPress rendszerhez adni. Azonban végtelen számú olyan bővítmény van, ami egy – egy apró funkciót kínál. A funkciókra az igény mindig megvan, azonban nem mindegy, hogy ehhez bővítményt használunk vagy pedig konkrétan beépítjük a funkciót.

 

Miért jobb, ha egy szakember építi be?

Azzal, ha beépítjük, több lekérést is megspórolhatunk. Ezzel a szervert is tudjuk kímélni, ami nagy forgalmú oldalaknál kiemelten fontos. Az átlagos honlap tulajdonosok számára pedig az fontosabb, hogy oldalunk ezáltal gyorsabb lehet. Ha 4 – 5 funkciót beépítünk, már mérhető eredmény lesz. Azon honlapoknál, ahol sok funkció szükséges, ott pedig érezhető lehet a változást.

Továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy egyes funkciókat a WordPress alap, beépített lekéréseivel, megoldásaival is meg lehet oldani, csupán azzal, hogy megfelelően alkalmazzuk. Például lehet saját slider -t vagy referenciákat bemutató oldalt. Ha a WordPress gyári lekéréseit és lehetőségeit használjuk, azzal növelhetjük a weboldalunk biztonságát is.

Egy rövid példa

A keresőoptimalizálás fontosságát senki nem firtatja. A robots.txt és a főként a sitemap, webhelytérkép pedig elvárás a Google és más keresők felől. Ezt megoldhatjuk úgy, hogy feltelepítünk egy robot.txt -t kezelő, egy webhelytérkép készítő, egy képeknek szóló webhelytérképet készítő, egy SEO meta adatokat (title, description, stb.) készítő és mondjuk még egy Facebook Open Graph szabványt a forráskódhoz adó bővítményt. Ez így 5 plugin. Vagy mindezt megoldjuk egy bővítménnyel, az All In One SEO pack alkalmazásával. Noha az AllInOne egy összetett kiegészítő, még is jobb ha egyet alkalmazunk (már ha az az egy valóban jó) mintha 5 különbözőt. Hogy miért? A frissítések, szabványok követése miatt, hiszen a nagy népszerűségnek örvendő kiegészítők gyakrabban frissülnek és erősebb támogatást élveznek. Kanyarodjunk vissza a sebességhez!

 

Lássuk a számokat

Gyakran használt bővítményeket tesztelt le a Themeisle.com és készített méréseket a tesztoldal sebességének változásáról. Ezeket szeretném most nektek bemutatni. Miként teszteltek? Készítettek egy friss WordPress telepítést, gyári sablont használva, majd felrakták a vizsgált bővítményt, mértek és utána visszaállították az alap, friss WordPress telepítés adatbázisát. (Mivel az adatbázistáblában maradt adatok is lassítják az oldalt.) A méréshez a Pingdom Tools -t használták és 4 egymást követő mérés eredményét átlagolták. Ebből az alábbi eredmények származtak:

  • 0,93 másodperc volt az alap, bővítmény nélküli WordPress
  • 1,13 másodperc Wordfence biztonsági bővítmény telepítése, beállítása utána
  • 0,94 másodperc az UpdraftPlus backup, biztonsági mentést készítő beállítása után – Ez egy nagyon jó példa, hogy a jól megírt bővítmény milyen kisfokú negatív hatással lehet a honlapunk sebességére, azt is figyelembe véve, hogy ez a plugin az admin felületen aktív igazán.
  • 0,96 másodperc a Contact Form 7 bővítménnyel. (Ezen lehet még javítani, erről itt írtam.)
  • 1,03 másodperc Yoast SEO plugin meglétével.
  • 1,22 másodperc WooCommerce, webáruház modul felrakásával.

Miért is jelentős a növekedés a egyes bővítményeknél?

A Wordfence elég sok funkcióval védheti a weboldalt, ami ellenőrzéseknek le kell futnia, egyes ellenőrzésekhez ráadásul külső adatbázist kell elérnie. Ahhoz képest nem rossz ez az eredmény, hogy megnöveli a honlapunk biztonságát. A WooCommerce is jelentősen növelte. Ennek oka, hogy egy webáruházhoz nagyon sok kiegészítő funkció szükségeltetik. Érdemes lenne konkrét webáruház motorok sebességét lemérni és tesztelni, majd összevetni a WooCommerce -es WordPress rendszer sebességével. Lehet ez lesz az egyik elkövetkező írásom témája.

 

Összegezve

A fenti értékek egy kis forgalmú, nem több több tucat bővítménnyel megpakolt oldalnál kapott értékek. Minél több bővítményt telepítünk, az oldal sebessége fokozatosan fog csökkenni. Sokszor kényelmes megoldás egy – egy plugin telepítése és használata, de nem szabad átesni a ló túloldalára. Ha mértékkel használjuk a bővítményeket és nem halmozzuk fel őket, akkor nem valószínű, hogy gondot okoznának. Ez persze sok tényezőtől függ, mivel egy 10.000 termékes webáruháznál nem csak ~22%-os növekedést fog okozni például a Wordfence, hanem ennél többet. A honlapok többségének viszont nem fog komoly problémát okozni. Viszont ha egy kifejezetten gyors oldalt szeretnénk összehozni, akkor azt már az alapoktól kell elkezdeni úgy felépíteni és spórolni a bővítményekkel, a funkciók beépítésével.

 

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.