Miért törekedjünk a plugin-ek, bővítmények mellőzésére?

Miért törekedjünk a plugin-ek, bővítmények mellőzésére?

Miért törekedjünk a plugin-ek, bővítmények mellőzésére? 900 506 Rottenbacher Tamás

WordPress és a bővítmények

Minden WordPress honlap esetében eljön az az idő, hogy a folyamatos plugin bővítések visszájára fordulnak. Ez lényegében annyit tesz, hogy minden apró funkcióért egy külön plugint telepítünk fel. Ezzel azonban vigyázni kell! Vannak jó és vannak kevésbé jó bővítmények.

Mitől lehet rossz egy bővítmény?

  • Rosszul, optimalizálatlanul van megírva, ezzel fölöslegesen terhelheti a szervert és növelheti az oldalunk betöltési idejét.
  • Hibásan megírt, funkciójukat ellátni nem képes bővítmények. (Tipp: Ezekből hála égnek kevés van, mindig a WordPress.org -ról töltsünk le bővítményt ha lehet!)
  • Régen készített, már korosodó plugin. Ezek egyfelől nem nyújtanak 100% kompatibilitást az új WordPress verziókkal, másfelől sok biztonsági rést tartalmazhatnak.

Milyen egy jó, bizalmat keltő plugin?

  • A változások listáját nézve gyakran frissül, gyakori hibajavításokkal.
  • Hamar, 1-2 héten belül frissül, követi a fő WordPress verzióváltásokat, ügyelvén a kompatibilitásra.
  • A support vagy támogató részen 1 héten belüli válaszok vannak a készítőtől.
  • A készítő rendes, bizalmat keltő weboldallal rendelkezik.

Így már könnyebben váltogathatjuk meg, hogy mely pluginek kerüljenek telepítésre és melyeket mellőzünk inkább és cseréljük le.

Miért is igyekezzünk mellőzni a bővítményeket?

Minden bővítmény, egy – egy támadási pontnak tekinthető. Természetesen  a bővítmények készítői törekednek a biztonságra, de mindenben lehet hibát találni. A WordPress.org-ra felkerülő plugineket ellenőrzik, de ezt is emberek végzik, hibázhatnak. Ez ne tántorítson el senkit, nem ijesztésnek szántam. Azonban ha szeretnénk csökkenteni kicsivel a kockázatot, akkor egyes funkciókat próbáljunk a sablonhoz hozzáadni. Így egyfelől elkerülhető, hogy ismeretlen kód kerüljön be az oldalunkra és gyakran gyorsabban is futnak.

Példával bemutatva: Néhány bővítmény mellőzésével, illetve a honlap sebesség optimalizálásával mérhetően segíthetünk honlapunk sebességén. Lentebb a kavefolt.hu példáját röviden bemutatva:

kavefolthu old

A sok bővítmény mellett a cache sem segített igazán.

kavefolthu new

Egy ismerős végezte az optimalizálást, aminél a kevesebb bővítmény eredménye meglátszik.

Igen, a sebesség kérdése. Ezt részletesebben itt fejtem ki. Rövidre foglalva, annyi:  gyakori a fölösleges css stíluskód vagy script kód meghívás, továbbá sok bővítmény elég nagyszámú lekérést tartalmaz, ami mérhető lassulást eredményezhet. Például fölösleges 2x meghívni a Jqery-t. Ha sablonba építjük, akkor a sablon css-ébe, script kódjába tudjuk illeszteni és csak egyszer kerül meghívásra.

Összefoglalva a sablonba építés előnyeit:

  • Biztonságosabb
  • Kevesebb plugin kell
  • Kis mértékben gyorsabb az oldal
  • Nincsenek fölösleges css vagy/és script lehívások

Milyen funkciókat tudunk így beilleszteni?

Szinte bármit, ha megfelelő tudással rendelkezünk. A leggyakoribb a favicon megadása, közösségi oldalakhoz tartozó megosztási adatok megadása és hasonló apróságok. Persze ezeknél komolyabbakat is lehet.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.