Weboldalunk állapotának ellenőrzése: Google Search Console

Weboldalunk állapotának ellenőrzése: Google Search Console

Weboldalunk állapotának ellenőrzése: Google Search Console 900 341 Rottenbacher Tamás
Oldalaink aktuális állapotát több módon is mérhetjük. Ebből most a Search Console-t emelném ki, amellyel könnyen megállapíthatjuk, hogy a saját weblapunk vajon hogyan is áll a Google szemében és segít nekünk a további optimalizálás megtervezésében. Képes jelezni számunkra, ha honlapunk feltörték vagy fertőzött lett. Itt, a Search Console-ba tudjuk a beküldött webhelytérkép és honlapunk indexelésének állapotát ellenőrizni. És még sok jó dolgot rejt még.

Fontosabb információk a Search Console-ból

Indexelési hibák és állapot mutatása

Megtekinthetjük, hogy hány url van beindexelve az adott honlapunkból, hány url van tiltva a keresőrobotok elől, továbbá kérhetjük indexelt tartalmak eltávolítását a Google rendszeréből. Minél több oldal (tartalom) van beindexelve, annál jobb, erősebb a honlapunk, annál inkább elmondható, hogy sok a hasznos, értékes tartalom.

Feltérképezési és webhely hibák jelzése, webhelytérkép információk

Megnézhetjük azon hibákat, amiket a honlapunk feltérképezése és indexelése közben talál a Google bot. Itt főként 404-es, régi törött linkeket érdemes megkeresni és azokat javítani. Itt küldhetjük be a webhelytérképünk (mely elősegíti a minél magasabb, jobb arányú indexelést) és itt ellenőrizhetjük, hogy milyen arányban indexelte annak elemeit, url címeit.

Részletesebb Google bot beállítások és adatok

A Search Console azt is befolyásolhatja beállítástól függően, hogy a Google milyen gyakorisággal térképezze fel az oldalunkat. Minél többször történik ez meg, annál nagyobb biztonsággal állíthatjuk, hogy az oldal minősége megfelelő, jó vagy akár kiemelkedő és annál gyorsabban fognak az új tartalmak bekerülni az indexbe. Ide tartozik még a keresési statisztikák megjelenítése is, aminek segítségével meghatározhatjuk a jövőbeli tartalommarketingünk alapját.

Biztonsági problémák kimutatása

Az egyik legfontosabb, hogy tudjunk róla, ha valami nincs rendben a honlapunkkal, webhelyünkkel. Ráadásul minél előbb. Ebben is segít nekünk a Search Console, mivel értesítést küld, ha veszélyesnek vélhető vagy gyanús kódot talál. Miután pedig javítottuk a problémát, kezdeményezhetjük a felülvizsgálatot, hogy honlapunkat ne jelenítse meg veszélyes, támadó webhelyként a Chrome és Firefox böngésző.

Adatkiemelések

Ezen felül plusz támpontokat is ad, illetve segít az oldalunk fejlesztésében a különböző állapotok megjelenítésével, mint pl. adatkiemelések, különféle kód szabványok támogatásának ellenőrzésével. Ide tartozik a Google kezdeményezésére elindult AMP szabvány is.

 

Összességében

Ezek az információk rendkívül hasznosak lehetnek a fejlesztők, adminok, marketinges szakemberek, illetve a vezetői pozícióban lévő személyek számára, akik ellenőrizni tudják ezáltal az oldal minőségét. A Search Console számos hasznos funkcióval bír (érdemes az indexelési információkat is felhasználni) hiszen rengeteg olyan plusz információt ad az egész szolgáltatás, amellyel megkönnyíthetjük az oldalaink fellendítését a felhasználók számára. Minden olyan weboldal tulajdonosnak, kezelőnek ajánlott, aki szeretne többet megtudni a honlapjáról és szeretné tudni, mely vonalon kell továbbfejleszteni, bővíteni.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.