Megjelent: WordPress 4.5, Coleman

Megjelent: WordPress 4.5, Coleman

Megjelent: WordPress 4.5, Coleman 150 150 Rottenbacher Tamás

Az elmúlt napokban megjelent a WordPress következő verziója, Coleman fedőnéven. A név a korábbi hagyományokon alapul, egy híres Jazz szenész nevét viseli. A 4.5-ös verzió ígéretes újdonságokat is tartogat számunkra, a megszokott hibajavításokon kívül.

Újdonságok, fejlesztések

Egyszerűsített linkelés

Amikor a tartalomban szeretnénk linket tenni egy szóra, képre, akkor a kis felugró ablakos megoldás helyett immáron egy egyszerűbb kis mini ablak fog megjelenni. Úgy választhatunk, hogy külső vagy belső linket, hogy vagy bemásoljuk a teljes hivatkozást (külső link), avagy csak elkezdjük begépelni a linkelni kívánt bejegyzés, oldal címét, melynél lenyíló listában megjeleníti a lehetséges tartalmainkat és így tehetünk belső linket.

link-edit-560

Egyszerűsített formázások

Az új 4.5-ös WordPress verzió esetében, a leggyakrabban használt formázási módokra is kínálnak gyors lehetőséget, ezt a lenti rövid videóban láthatjuk. Például egy vízszintes elválasztó vonal beszúrásához elég három kötőjelet nyomnunk, míg idézethez csupán idézőjelbe tenni a kívánt szöveget.


Könnyebb logo választás, körbevágás

Sok olyan személy használja a wordpress-t, aki a logo-t is oly módon tölti fel, hogy nincs megfelelő méretre vágva. A WordPress 4.5-ben már lehetőségünk van könnyebben körbevágni a logo-nak vagy a helyére szánt képet.

custom-logos-560

Sokoldalúbb téma előnézet

A 4.5-ös WordPress verzióban immáron ellenőrizhetjük a sablonok reszponzív mivoltát, hogy miként is fognak kinézni asztali gépen, tableten és okostelefonokon.

preview-icons-560

További fejlesztések, változások

  • Az új 4.5-be módosult a sablonok beállítására szolgáló „Testreszabó” menüpont, mely nem külső, hanem belső fejlesztéseken esett át.
  • Módosított képkezelés, oly módon, hogy a rendszer kisebb helyet foglaló, jobban optimalizált képeket generál, továbbá a betöltődési sebességen is javítottak.
  • Frissültek a belső modulok. (jQuery 1.12.3, jQuery Migrate 1.4.0, Backbone 1.2.3, és Underscore 1.8.3)
  • További multimédiás beágyazási fejlesztések.

Egy rövid összefoglaló videó

Természetesen a feltárt sebezhetőségek és hibák javításra kerültek, így nem csak fejlesztéseket, de javításokat is tartalmaz szép számmal. A 4.5-ös verziót már több oldalon teszteltük, nem okozott sehol jelentősebb problémát. Egyedül a Visual Composer-nél merült fel gond, de a bővítmény frissítésével már tökéletes az együttműködés. Így tanácsoljuk minden oldaltulajdonosnak, hogy frissítsen vagy kérje szakember segítségét.

 

Források:

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.