Hibás, törött linkek kezelése

Hibás, törött linkek kezelése

Hibás, törött linkek kezelése 900 401 Rottenbacher Tamás

Mi is az a törött, hibás link, avagy hivatkozás?

Azon linket szokás töröttnek, hibásnak nevezni, melynél megszűnt a cél tartalom. Tehát a linkre kattintva nem jön be semmi, 404-es hibaüzenet. Ezen hivatkozásokat szokás hibás, törött linknek nevezni.

Hogyan romlik, „törik” el egy link?

Az internet hihetetlenül gyorsan fejlődik. Állandóan változik. Másodpercenként több ezer új bejegyzés, cikk jön létre. Ami létre jön, az egyszer el is tűnik. Egyes helyeken komplett weboldalak tűnnek el. Vagy megunta a készítő, vagy nem kívánja tovább a fenntartási összeget kifizetni vagy megszűnt egy cég, bármi lehet ok. Az eredmény az, hogy megszűnik az a tartalom, ami eddig elérhető volt.

Mi bajunk származhat a hibás hivatkozásokból?

Kárunk. Röviden és tömören. Bizonyára már mindannyian jártunk így, hogy adott témában nézelődtünk egy weboldalunk. Már már kérdésünkre tökéletesen választ sejtető linket megláttuk, s felcsillant a szemünk, megörültünk, hogy a hivatkozás mögött ott a válasz a kérdésünkre. Kattintunk és … „Nem található!” Az ember idegei ilyenkor bizony borzolódnak és mindkét weboldal készítőjének, üzemeltetőinek anyai szüleire gondolunk időnként.

Így az adott látogató, nem fog újra az érintett két weboldalra menni, mert a bizalma a weblap felé megszakadt. Hiszen az értékes tartalom működő linkeket is jelent. Ha azt tapasztaltam, hogy xy oldalon hibás linkek vannak, nem is megyek fel oda, mert csak bosszantana. Így ha értéket képviselő tartalmat szeretnénk felmutatni, továbbá hosszútávon megtartani a látogatóinkat, akkor jól működő elemeket kell tartalmaznia weblapunknak.

Keresőrobotok / SEO-SEF és a hibás hivatkozások

A keresőrobot egy vak ember képében jelenjen meg előttünk. A linkek pedig a vakvezető kutyák, melyek mutatják az irányt. Kellemetlen amikor falnak ütközünk vagy szakadékba zuhanunk, mert a vezető kutya (link) oda irányít minket. Egyik keresőrobot sem szeret falnak menni, szakadékba esni. A honlap minőségét nagyban befolyásolja, milyen szinten van karbantartva a tartalom. Ha sok a törött link, akkor az jön le: tojunk az oldalra. Eredmény: hátrébb sorolódik weblapunk a kereső találati listáján. Ha minden link szépen működik, nagyon ritkán változik, akkor nyilván gondoskodunk róla, ápoljuk. A keresők ezt szeretik, hiszen számukra fontos az aktualitás. Ha nem tüntetjük el vagy javítjuk a hibás kimenő linkeket, akkor veszít a honlap a Google bizalmi értékéből. Érdemes időnként egy online ellenőrzővel átfutni a weblapunkon és korrigálni az esetleges törött hivatkozásokat.

Hogyan ellenőrizzük a linkjeink?

Van az unalmas verzió, melynél a honlapunk tartalmában a linkeket végig kattintgatjuk és megnézzük, hogy bejön-e a kívánt tartalom. Lassú, monoton, agyhalál. A másik megoldás egy program megbízása ezzel a hálátlan feladattal. WordPress esetében konkrét bővítménnyel tudunk szolgálni, melyről későbbiekben olvashatsz Blogunkban. További lehetőség, ha nem wordpress-t használunk, hogy online ellenőrzőre bízzuk.

Link ellenőrző online ingyenes oldalak: (Angol mind)

Utóbbi kettő részletes adattal szolgál, használatuk egyszerű és kényelmes. Megadják mely url-en van a tartalom ami a hibás linket tartalmazza, továbbá jelzik a konkrét problémát is.

free-online-broken-link-checker

Tanácsunk hibás hivatkozások esetén

  1. Minél régebb óta üzemelő, folyamatosan frissülő weboldalakat linkeljünk. (Például Wikipédia)
  2. Részesítsünk előnyben a magas PR (PageRank) értékű oldalakat, hiszen azokra jellemző a megbízhatóság.
  3. Mindig tegyünk több linket a tartalommal azonos témakörbe, ha az egyik nem is működik, a másikon a látogató megtalálhatja amit keres és nem fogja következőre elkerülni a honlapunkat.
  4. WordPress esetén használjuk az alábbi bővítmény: WordPress Broken Link Checker (angol)

Mit kerüljünk, ha lehet

  • Ingyenes szolgáltatások alatt működő nagyon noname oldalak linkelését.
  • Kerüljünk olyan oldalak linkelését, melyek sértő, nem elfogadható tartalmat IS kínálnak. (Ezeknél az egész oldal törlés áldozata lehet, a hasznos tartalommal együtt.)
  • Ne linkeljünk a keresőből kitiltott oldalakat. (Oldal domain-re keressünk rá és ha nincs találatban indexelt tartalma, akkor kerüljük el.)
  • Ne linkeljünk másolt tartalomra.
  • Kerüljük el azt, hogy egyetlen lapról túl sok kimenő hivatkozásunk legyen.

Hogyan kerülhetjük el a tört linkeket?

Sajnos biztos módszer nincs erre. Amit tehetünk, hogy ellenőrizzük időnként. Fárasztónak gondolnánk e folyamatot? Igazunk van, azonban szerencsére van már WordPress rendszerre írt bővítmény, amely elvégzi helyettük a feladatot.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.