Itt a WordPress 4.1, avagy Dinah Washington

Itt a WordPress 4.1, avagy Dinah Washington

Itt a WordPress 4.1, avagy Dinah Washington 645 250 Rottenbacher Tamás

Pár órával ezelőtt lett aktív és letölthető a WordPress 4.1 verziója. Lehet készíteni az Update gombokat! Az új verzió, egy híres és sikeres Blues énekesnőről kapta a nevét. Számtalan hasznos újítás és bővítés jött ki ezzel a verzióval. A WordPress 4.1 mind a felhasználóknak, mind a weblapkészítőknek tartogat sok – sok újdonságot!

WordPress 4.1 újdonságai

Koncentrálj a tartalomra, szerkesztő mód

zavartalan-szerkesztomod-wordpress-rotisoft

A tartalom írásánál fontos szempont, hogy ne zavarjon minket semmi. Minket nem feltétlen, de úgy látszik a közösség egy jelentős hányadát zavarták a blog bejegyzéskor látható oldalsó oszlopok. Noha van teljes képernyős beépített mód, úgy látszik beépítettek még egy variációt, mely segít a szerkesztésre összpontosítani. Ezt a módot ha bekapcsoljuk, akkor csak a szerkesztő felület marad látható a böngészőben. Amikor a kurzort kivisszük a külső felületre, akkor ismét megjelennek az oldalszó oszlopok.

Kényelmesebben igazíthatjuk a képeket

wordpress-kepszerkeszto-rotisoft

Sokaknak okoz kellemetlen pillanatot, amikor a szerkesztőben a képeket kell pozicionálni. Elég hosszú, több kattintásos manőver votl eddig szükséges ehhez. Azonban a WordPress 4.1 -el, jön egy kényelmesebb megoldás! A képre bal kattintással, megjelenik egy kis szerkesztősor fölötte. Itt lehet balra -középre – jobbra igazítani a képet. A ceruza ikonra kattintva pedig feljön a részletesebb képbeállítások része.

Új alapértelmezett sablon: Twenty-Fifteen

uj-testreszabhatobb-alapsablon-wordpress

Talán ez számomra a legjobb újdonság ebben a verzióban. Az új sablon ismét visszatér a korábbi blogos elrendezéshez, de már modernebb felfogással. A megjelenés visszafogott, okos telefonokon, tableteken is jól megjelenő, úgynevezett responsive sablon. Nagy előnye, hogy igen részletesen beállítható, bárki számára egyedire szabható. Persze nem úgy, mintha külön sablont készítenénk, de html tudás nélkül is egész pofás weblapokat tudunk vele készíteni, mindent modern technikával ötvözve!

Bábel tornya nem dől össze ismét!

konnyu-nyelvvaltas-wordpress-rotisoft

Legyen ez a hangzatos címe a nyelvekkel kapcsolatos újdonságoknak! A 4.1 -es WordPress rendszer már telepítéskor megkérdezi a kívánt nyelvet! Nem kell esetlegesen a wp-config.php -ban átírni a nyelvet. A kellemes további újdonság, hogy képes már a rendszer, magának új nyelvet telepíteni. Kiválasztjuk az adminban, hogy mától xy nyelvű lesz a blogunk, honlapunk, a WordPress pedig teszi a dolgát és letölti az admin (és alap sablonok) fordítását. Persze ettől még a megfelelő nyelvű tartalomról nekünk kell gondoskodni.

Számtalan változás, kód szinten

Ezen részt nem fejtem ki annyira, hiszen a többséget valószínűleg nem az érdekli, hogy milyen új lehívásokat lehet a magból most már megtenni. A lényeg annyi, hogy még több szabadságot és lehetőséget kaptak a sablon készítők, hogy jobban beállító megjelenéseket készítsenek. Persze a szokásosnak mondható javítások is bekerültek a 4.1 -be, nem kell aggódnunk az oldal biztonsága érdekében.

Egy kis biztonsági plusz

Az admin felületen, immáron lehetőségünk van a munkamenetek megszakításához. Ez pontosan mit is jelent? Ha több gépet használunk és mindegyiken belépve maradunk, akkor az magában hordoz némi rizikót. A mostani újítással, egyik helyről belépve ki tudjuk jelentkeztetni az összes gépről a saját felhasználónkat egyetlen kattintással, a profil szerkesztésénél.

 

Hogyan tudok frissíteni?

Erről írtunk egy konkrét leírást, cikket: WordPress frissítése (automatikus és kézi)

Mit tanácsolunk?

A frissítéssel várjunk még 1 hetet, mert a bővítmény készítőknek is érdemes aktualizálni a saját munkájukat. Aztán a bővítményekkel együtt érdemes nekiesni a frissítésnek.

Honnan tudjuk letölteni?

A hivatalos oldalról: https://hu.WordPress.org/

Mik a részletei a 4.1 -nek?

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.