A Google és a responsive, mobilbarát oldalak

A Google és a responsive, mobilbarát oldalak

A Google és a responsive, mobilbarát oldalak 900 367 Rottenbacher Tamás
A Google kereső óriás még tavasszal rebesgette meg, hogy egyre fontosabb tényező a weboldalak responsive szerkezete. Tehát, hogy az oldal tartalma és megjelenési struktúrája a kijelző méretéhez alkalmazkodjon. Ez azért fontos, mivel egy 4-5"-os okostelefonokon (mely kijelzője 320-480 px széles) eléggé zsúfolt, egy szélesség arányában lekicsinyített, 1024 px széles kijelzőre tervezett weboldal. Nem túl olvasható, a képek egy része nem látható és még számtalan probléma akad ilyenkor. Mondhatnánk, hogy azért van a multitouch, hogy nagyítson az ember.

mobilbarat-responsive

Azonban ha belegondolunk, kényelmetlen és fokozottan zavaró, hogy vízszintesen folyamatosan mozgatni kell a képet, hogy olvasni / látni tudjuk a tartalmat. A technikák fejlődését amúgy is előszeretettel támogatja a Google. Az okostelefonok terjedését (plusz a tabletekét) látva pedig egyértelmű szükségként jelent meg, hogy minél több weboldal készüljön responsive alapokon. Ennek ösztökélésére vezette be a legnagyobb kereső óriás, hogy a találati listában lévő helyezést is befolyásolja idén nyártól (2015. nyarától), hogy egy weboldal mobilbarát-e vagy sem. Egyértelműen, ha mobilon keresünk valamit, akkor a Google szinte biztosan, egy mobilbarát weblapot fog jobb helyre tenni, hogy elégedettebb legyen a felhasználó. Így tehát nincs sok választása azoknak, akik szeretnék megtartani jó pozíciójukat és szeretnék az oldalukat felhasználóbarátabbra alakítani.

Weboldalunk az alábbi linken tudjuk tesztelni, hogy mobilbarát-e. További információkat pedig angolul, a Google hivatalos blog bejegyzéséből lehet megtudni.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.