Miért telik be a tárhelyem? 5+1 tanácsom hogyan előzd meg!

Miért telik be a tárhelyem? 5+1 tanácsom hogyan előzd meg!

Miért telik be a tárhelyem? 5+1 tanácsom hogyan előzd meg! 100 100 Rottenbacher Tamás
Idővel szinte mindenki találkozik azzal a problémával, hogy betelik a tárhelye. Ez csak idő kérdése, hiszen a legtöbb honlap és webáruház esetében kerülnek fel új fotók, tartalmak. Ezeken kívül pedig sok háttérben meghúzódó folyamat is történik, amiről hiába nem tudunk, azok lefutnak és növelik a honlapunk méretét. Ha gyorsan telik a tárhely, ott valami hibás beállítás a ludas álalában. Ezekből néhány eshetőséget mutatok be, amikre figyelnünk kell.

Mi számít a tárhely méretébe?

Először azt kell megtudnunk a tárhelyszolgáltatótól vagy kezelt WordPress üzemeltetőtől, hogy mi számít bele az általunk rendelt szolgáltatásba, aminek a leírásában x GB méret van. Ez azért fontos, mert több tényező adja a teljes méretét a honlapunknak. Általános esetben 3 féle elemmel/adattal kell számolnunk. Van a levelezés (email-ek mérete), az adatbázis és a tárhelyen lévő fájlok.

Mitől nő a honlapunk, webáruházunk mérete?

Leginkább 2 fő ok szokott szerepet játszani egy-egy túlzott mértékben „felhízott” honlap esetében. Ezek néhol a felhasználó hibás beállítása miatt okoznak gondot, néhol pedig csak egyszerűen alulkalkulálják a szükséges méretet. Nézzük mik is a leggyakoribb tényezők.

Normál, bővülésből adódó méret növekedés

  • Képek, termékfotók, dokumentumok feltöltése
  • Új blog bejegyzések, oldalak, termékek hozzáadása (+új beérkező rendelések)
  • Rövid időtartamú log/napló fájlok

Felhasználói hibából eredendő

  • Hibás log/naplózási beállítások
  • Saját backup készítése és hibás időzítés
  • Cache hibás beállítása
  • Képek tömörítés és méretoptimalizálás nélküli feltöltése
  • Nem megfelelő, honlapot érintő fájlok feltöltése és tárolása

Top 5+1 tanács, honlap méretének csökkentéséhez

  1. Feltöltött képek optimalizálása 
    Ezzel drasztikus, akár 60%-os tárhely foglalás is felszabadítható. Nagyon sokan több megabájtos képeket töltenek fel, de ezek csak nagyon kevés esetben indokoltak. Sok WordPress képoptimalizáló bővítmény az eredeti képet is meghagyná, de ezt ne válasszuk, csak az optimalizált, átméterezett maradjon.
  2. Válasszunk megfelelő méretű tárhelyet (Részletek)
    Egy egyszerűbb céges bemutatkozó honlapnak érdemes 1 GB méretet azért számolni, egy kezdő webáruháznak pedig 5 GB-ot, főleg ha 500 termék minimum van tervezve, termékenként több fotóval és cache-el. Persze ezektől jelentős eltérés is lehet egyes esetekben, de irányadónak gondoltam néhány értéket megadok.
  3. Jól gondold át, mi legyen cache-elve
    Egy honlap sebességén sokat javíthat a cache. Azonban a cache lényegében egy-egy statikus verziója az adott url tartalmának, amit a tárhelyen tárol/ment. Ügyeljünk, hogy ritkán látogatott url-eket ne cache-eljünk, mert összességében csak rosszabbul járnánk. Érdemes pl. a kereséseknél csak a leggyakoribbakat külön engedélyezni. Továbbá a változókat tartalmazó stringes url-eket érdemes kizárni, nem cache-elni.
  4. Csak ideiglenesen készíts saját backup-ot
    Időnként nem árt, ha magunk is csinálunk biztonsági mentést. Azonban ezt töltsük le amint elkészült, majd töröljük is! Ne állítsunk be saját magunk olyan automatikus biztonsági mentést, ami a tárhelyre ment. Egyfelől ha a tárhellyel gond van, azok a mentések is mennek a lecsóba, másfelől foglalják a helyet. Ha automatikus saját backup-ot szeretnénk, akkor külső szerverre, másik tárhelyre mentsük azt, vagy felhő alapú szolgáltatásba.
  5. Okosan használd a log-okat, hibanaplókat (Részletek)
    A hibanaplók a fejlesztők számára fontos információkat tárolhatnak. Azonban annak nincs értelme, hogy a log fájlok több hónappal korábbi hibákat is felsoroljanak. Ráadásul nem biztos, hogy csak 1 log fájl keletkezik. Egy gyenge minőségű, forgalmasabb honlapnál akár több száz megabájt is lehet egy hibanapló.
  6. Megfelelő képméretek használata
    A WordPress egy feltöltött képből generál 3 méretet. Ezek: thumbnail (kicsi 150*150px), medium (közepes, 300*300px) és large (nagy, 1024*1024px). Így egy feltöltött kép esetében 4 db kép lesz a feltöltés után. (3 méret + eredeti) Ezt sok sablon és bővítmény növeli, akár több mint 10 egyedi plusz méretet is hozzáadhat. Így pedig egy rosszul beállított sablon 1 darab feltöltött képből, akár 13-16 eltérő méretű változatot is generál. Nézzük meg, milyen méreteket használunk és a többit állítsuk egységesen 0*0px-re vagy 1*1px méretűre.
Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.