WordPress honlap költöztetés előtti backup – mentés lehetőségek

WordPress honlap költöztetés előtti backup – mentés lehetőségek

WordPress honlap költöztetés előtti backup – mentés lehetőségek 900 598 Rottenbacher Tamás
Minden WordPress Migrálás (költöztetés folyamat) rejt magában némi nemű hibalehetőséget, akármennyire is készülünk rá fel. Általánosságban elmondható, hogy gyakori eset az, amikor az oldal költöztetése után eszünkbe jut, hogy valami elfelejtettünk a régi oldalról lementeni, megnézni. Ilyen esetekben érdemes átgondoltan végezni a régi, "már nem szükséges" weblap mentését, mert ugye alap dolog, hogy nem törlünk egyből semmit, maximum biztonsági mentésbe lementjük.

Hagyományos backup, biztonsági mentés

A legelterjedtebb, hogy backup (biztonsági mentés) készítő bővítményekkel elvégezzük a lementést. Ezek a plugin-ek általánosságban lementik külön a WordPress honlap fájlokat és az adatbázist.

  • Előnyei: A fájlok külön is megvannak, akár egyesével is kiszedhetők a mentésből, gyakran külön darabolt tömörített fájlokban vannak az egyed fontosabb mappák és tartalmuk, továbbá az adatbázis fájl így könnyen módosítható.
  • Hátrányai: Telepíteni kell egy üres WordPress oldalt, feltenni a biztonsági mentést készítő bővítményt és oda lehet csak visszatölteni, legalább is szakértelem nélkül, bárki számára megvalósítható módon. Tehát nem könnyen visszaállítható.

Ajánlott bővítmények: All In On MigrationBackWPup, UpdraSoft amiket tapasztalatból tudok ajánlani

 

Frontend statikus letöltése

Másik lehetőség, ha a régi honlap tartalmát szeretnénk lementeni (itt kiemelten a tartalom és nem a funkciók, forrásfájlok lementése a cél) akkor le tudjuk menteni az oldalunkat olyan szemszögből, ahogy egy látogató látja. Ehhez pedig egy programot (Htttrack) kell telepíteni és azt lefuttatni, aminek a végén egy mappát kapunk, amit bárhova fel tudunk tölteni FTP kapcsolaton át, mivel statikus, fix html kódként menti le az oldalunkat.

  • Előnyei: Statikus html-ként ment a program, így bármelyik szerverre feltölthető ideiglenesként, mintegy B tervként ha valami gond lenne az új oldallal, továbbá a link struktúrát is megtartja.
  • Hátrányai: A funkciók nem fognak működni, mivel ahhoz php kellene, nagyon sok apró fájlt generált, plusz kell egy alap ismeret a program megfelelő beállításához.

 

+1 ötlet

Talán a legegyszerűbb megoldás az, ha a költöztetés előtt, a régi oldalt egy mappába áthelyezzük és frissítjük az url-eit az adatbázisban, az _options táblában. Ezután telepítünk egy új friss WordPress rendszert a root (fő, ahol a régi volt) mappába eltérő tábla előtaggal (vagy akár külön adatbázisba, az még jobb) és oda importáljuk, migráljuk az új oldalt. Persze azért a régi oldalra érdemes beállítani, hogy noindex, tehát az admin / beállítások / olvasásánál blokkoljuk a keresőbotokat, hogy ne legyen duplikált tartalom. Így igény esetén a régi oldalra bármikor visszatérhetünk, megnézhetjük.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.