fb

Mobilra optimalizált weboldal

Mobilra optimalizált weboldal

Mobilra optimalizált weboldal 900 600 Rottenbacher Tamás
Milyen szempontok lehetnek fontosak egy weboldal mobilra való optimalizálásánál 2016-ban, 2017-ben? Mi az, ami meghatározó lehet abban, hogy a felhasználók szívesen látogassanak el akár mobiljukon, tabletükön is az oldalainkra? Ezekről a felhasználói igényekről, élményekről írnék most pár sorban. A leglényegesebb szempontok között az eszközfüggetlen (reszponzív) technológiát emelném ki először, amely abban segít, hogy a kívánt oldal alkalmazkodik az eszköz méretéhez. Ha az oldal nem reszponzív technológiával készült, az nagyon sokat ronthat a felhasználói élményen.

Lássuk miért fontos mobil eszközökre optimalizálni honlapunkat

az emberek szeretnek a tartalmakhoz gyorsan és egyszerűen eljutni a telefonon/tableten keresztül. Abban az esetben, ha az oldal nem reszponzív, akkor a teljes weblap megjelenik az adott felületen és kis kijelzőn így nagyon picire csökken a szöveg mérete is. Ezáltal bonyolultabbá téve a keresést, az olvasást, lényegében mindent, ami az egyszerű információnyeréshez szükséges. Ilyenkor állandóan nagyítani kell, illetve ide-oda húzni az oldalt, ami se nem felhasználóbarát, se nem kényelmes és gyors. Rengeteg fölös adatot is letölt ilyenkor az eszköz, ami a mobilinternetes esetében nem túl előnyös.

Ennek legegyszerűbb megoldásaként azt a tervezési típust lehetne javasolni, ahol a tervezés a mobilon kezdődik, csak ezután terjed ki nagyobb felületekre. Ezt nevezik Mobile First tervezésnek. Ez a megoldás segít megtisztítani az oldalt a felesleges dolgoktól, könnyebb lesz az átláthatósága, kellően optimalizált lesz, ezáltal növelve a felhasználói élményt is. Fontos szempont az egyszerűen böngészhető oldal, a könnyű navigáció és a könnyen használható menüpontok, illetve nagyobb gombok. Utóbbi az érintőképernyős eszközöknél fontos szempont, hiszen nem mindegy, hogy a kívánt tartalmat csak hosszas szenvedések árán tudjuk megtekinteni, vagy egy egyszerű odakoppintással elérhetjük.

Amennyiben a weboldal összetettebb, érdemes lehet a “hamburger” ikont is használni, mely lényegében összesíti a navigációs pontokat. Igaz, aki csak felületesen szemléli meg az oldalt, az nem fogja látni az ikon mögötti tartalmakat, mégis érdemesebb ezt az egyszerű ikont használni, mint pl. a lenyíló menüpontokat, hiszen azok használata némileg bonyolultabb.

A hamburger menü / ikon lényegében 3 – 4 vízszintes vonalból áll. Mára ez teljesen elfogadott és a mobil eszközökön a menük megjelenítésének szimbólumává vált. Ha rákoppintunk, akkor lenyitja a menüt számunkra.

 

Mennyire fontos a mobilra optimalizálás?

A Google rangsorolási tényezőnek vette először a reszponzív struktúrát, majd egyre nőtt a fontossága. Most ott tartunk, hogy a külön mobil eszközökre való optimalizálást alkalmazó weblapok további előnyt fognak kapni. Már egy ideje kísérletezünk az egyes ilyen szabványokkal, de a konklúzió levonásához még idő kell.

mobilra-optimalizal-honlapkeszites

Milyen egy mobil eszközökre jól optimalizált oldal?

  • Nem minden elem töltődik be: Azok amik erőforrás és adatforgalom igényesek, de nem kritikus fontosságúak, hagyjuk el.
  • Multimédia optimalizált: Fölösleges óriási képeket betölteni, csak akkorát töltsünk be, ami megjelenik.
  • Használjunk cache-t: Elég fejlett már a mobiltelefonokra specializálódott cache rendszer is, alkalmazzuk
  • A megjelenésben amit lehet, CSS kóddal helyettesítsünk, ne képekkel és használjuk az online ikon gyűjteményeket is.
  • Hagyjuk el az effekteket. A kis kijelzőn inkább bosszantóak (és erőforrás igényesek) mint sem hatékonyak. Avagy ha el nem is hagyjuk, válasszuk meg alaposan.
  • És még számos apróságra, lehetőségek használatára kell odafigyelni a honlap készítése során …

 

Ezek lennének az elsődleges, legfontosabb szempontok a mobilra való optimalizálás során. A te felületed mennyire felhasználóbarát? Kérj elemzést vagy optimalizálást!

Rottenbacher Tamás
Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.