Mi az a CDN, mire jó, mikor szükséges, mely esetben fölösleges

Mi az a CDN, mire jó, mikor szükséges, mely esetben fölösleges

Mi az a CDN, mire jó, mikor szükséges, mely esetben fölösleges 900 315 Rottenbacher Tamás
Az elmúlt néhány évben egyre fontosabb szerepet tölt be, hogy egy honlap gyors is legyen. A technika fejlődésével megjelent az úgynevezett CDN szolgáltatás, amely  elviekben jelentősen gyorsít a weboldalunk betöltődésén. Azonban mielőtt nekiesünk, hogy melyiket válasszuk, milyen áron és miként is üzemeljük be, nézzük meg, hogy vajon ténylegesen megéri-e. Ugyan is nagyon jól hangzik, szépeket ígérnek, de a tapasztalataim alapján, a hazai honlapok 95%-nak fölösleges, 4%-nak hasznos és 1%-nak szükséges. Vajon Önnek megérné CDN szervert bérelni?

Mi is az a CDN?

Egyszerűen fogalmazva, egy több szerverből álló olyan hálózat, melyben az adatok minden szerveren megtalálhatóak (vagy el vannak osztva). Mivel a szerverek eltérő helyen (akár eltérő kontinensen!) találhatóak, ezért rövidebb az elérésük, gyorsabban tölthet be a honlapunk. Maga a CDN szolgáltatás csak egy kiegészítő lehetőség a normál tárhelyünk mellé (oké, vannak komplex megoldások is mint a Cloudflare), tehát egy rendes tárhelyszolgáltatóra akkor is szükségünk lesz. A CDN egy lehetőség, hogy az alap szerverünk válláról levegyünk terheket és terhelhetőségét növeljük.

Cdn halozat es normal szerver kulonbseg
Egyszerű ábrákon bemutatva, mi is a CDN lényege. Bal oldalt a normál, jobb oldalt a CDN megoldás látható.

Miért jó a CDN?

A CDN szolgáltatás előnye nagyon hasonló mint a felhő alapú adattárolásnak, mivel nagyon hasonlóak. Az adatok több szerveren vannak, így a terhelést el lehet osztani. Így amikor hirtelen nagyobb terhelés érkezik a honlapunkra, akkor (általános esetet nézve) tudunk a saját szerverünk adatforgalmán csökkenteni, ha CDN szerver szolgáltatást használunk, mivel a statikus fájlokat nem a mi, hanem a CDN hálózat szervereinek egyike (látogatóéhoz lévő legközelebbi) fogja kiszolgálni. Ráadásul, mivel a nagyobb CDN szolgáltatók hálózata már óriási és minden jelentősebb országban a gerinchálózaton van, így számottevően tudunk a külföldi látogatók betöltési sebességén javítani.

CDN előnyei, összefoglalva

  • Segíti a saját szerverünk, nő a terhelhetősége egy szintig
  • Gyorsít az oldalunkon, főleg a külföldi látogatóknak
  • Nő az adatbiztonság (fájloké)
  • Folyamatosan csökkennek a CDN-ek árai
  • A különféle értékelő, audit programoknál magasabb pontszámot kaphatunk
Cdn halozat

Hogyan működik a CDN?

A WordPress esetében a legtöbb nagyobb CDN szolgáltatóhoz készült már bővítmény, amely segítségével néhány adat megadásával már be is üzemelhetjük, így szinte bárki, a dokumentáció alapján (vagy akár nélküle is sok esetben) képes lehet önállóan beállítani. A beállítást követően a bővítmény a megfelelő fájlokat (css fájlok, képek, javascript fájlok) áttölti a CDN szolgáltató rendszerébe, amely a megfelelő, hálózatában lévő többi szerverre továbbítja azokat. Ezen fájlok kezelése szolgáltatónként eltérhet, de az általános elv és módszer ez.

 

Mikor ajánlott használni?

A hazai piacon nagyon kevés olyan honlap van, amely ki tudná használni a CDN szolgáltatások előnyét. Csupán néhány olyan nagy forgalmú webáruház vagy híroldal van, amely ezt úgymond jogosan használja. Hazai viszonylatban több az olyan eset, amikor teljesen feleslegesen használnak ilyen szolgáltatást. Az jó kérdés, hogy miért. Rábeszélték-e a tulajdonost vagy csupán Ő maga szerette volna, mert jókat hallott róla. A hazai kis- és középvállalkozások 98%-nak nincs szükséges és nincs kézzel fogható pozitív hatása a weblapjukra ha CDN szolgáltatást használnak.

 

Mikor nem érdemes?

Amennyiben a célközönségünk magja (vagy teljes egésze) a hazai piacon található és nincs olyan mértékű hirtelen megugró forgalmunk, például hírlevél listánkon a kiküldéskor a megnyitás az első néhány órában nem haladja meg a pár százat vagy az ezret. Ehhez mondjuk az is szükséges, hogy megbízható tárhelyszolgáltatónk legyen. Webáruház esetében szintén nincs szükségünk a CDN nyújtotta lehetőségekre, csak ha több ezer termékünk van már, de ott sem minden esetben.

 

Az egy másik eset, hogy előforduló hiba az, hogy egy nagyon olcsó, havi pár-száz forintos hazai szervert bérelnek, ami már akár 50 látogatótól is belassul az olcsóság mellé járó korlátozások és terheltség miatt, de azért CDN volt beállítva. Olcsóbb, gazdaságosabb lett volna, sőt még csak jobb is, gyorsabb, ha egy megbízhatóbb hazai tárhelyszolgáltatót választott volna a tulajdonos.

Összefoglalva, mikor ajánlott CDN használata

  • Ha honlapunkon jelentős a forgalom, több ezer látogatónk van egyidejűleg
  • Ha időszakosan nagyobb terhelésre számítunk (pl. Black Friday akciók)
  • Ha honlapunkkal kifejezetten külföldi látogatókat célzunk
  • Ha célunk a jobb audit értékek elérése és nem számít az ár

Összegezve, mikor nem kell CDN?

  • Ha weboldalunk látogatóinak törzse hazánkból érkezik
  • Ha webáruházunk nem rendelkezik +10.000 termékkel
  • Ha honlapunk forgalma nem ugrik meg hirtelen (hírlevél, hirdetés vagy akció okán)
  • Ha normál, egyszerű céges honlapunk van
  • Ha blogunk vagy hobbi oldalunk van
gond-baj-atgondol-rotisoft

Mennyibe kerül, mi a CDN ára?

A legtöbb CDN szolgáltató, adatforgalom alapján számolja a díjat. Egy kis forgalmú oldal esetében egy havi szinten lehet pár száz vagy pár ezer forint, míg komolyabb forgalmú weboldal esetében már több tízezres tétel is. Minél többen látogatják a honlapunkat, annál nagyobb lesz az adatforgalmunk és ezáltal a díj is. Érdemes körbenézni, mivel jelentős eltérések vannak árban az egyes CDN szolgáltatók között.

 

Mely CDN szolgáltatók ajánlottak?

Csak néhányat említenék: Cloudflare, MaxCDN, Amazon CloudFront, CDN77.

Van ingyenes CDN?

A Cloudflare rendelkezik ingyenes, de viszonylag korlátozott verzióval. Ezen kívül, ami wordpress-esnek könnyű CDN lehetőség, az a Jetpack bővítmény által kínált Photon (új nevén Site Accelerator) nevezetű ingyenes CDN.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.