Hogyan ellenőrizd a Google Fonts betűtípust, karakterkészletet?

Hogyan ellenőrizd a Google Fonts betűtípust, karakterkészletet?

Hogyan ellenőrizd a Google Fonts betűtípust, karakterkészletet? 900 563 Rottenbacher Tamás
A jó, hatékony betűtípus választásáról korábban esett már szó. Azonban néha nehéz tud lenni a választás és sok szempontot kell figyelembe vennünk, de az egyik legfontosabb, hogy tudja az ékezetes karaktereket. Ezt a Google fonts esetében könnyen tesztelhetjük és használhatjuk. A kiválasztás során egyszerűen csak írjuk be mintaszövegnek: árvíztűrőtükörfúrógép. A használat során arra kell figyelni, hogy a "Latin-Extended" verziót hívjuk meg.

Az előző bejegyzésben szó volt, milyen betűtípust érdemes választani. Most pedig egy egyszerű trükköt szeretnék bemutatni, amivel gyorsíthatunk a megfelelő betűtípus választás macerás útján. Ehhez az alábbi nagyszerű szó lesz segítségünkre: árvíztűrőtükörfúrógép. Ez a kissé tömör és fura szó tartalmazza a Magyar nyelv minden ékezetes karakterét. A mintaszó helyére ha beírjuk, akkor már is látni fogjuk, hogy az általunk kiszemelt Google Fonts alkalmas-e magyar nyelvű honlaphoz, avagy sem. Nézzük az aktuális kezdőlapon ajánlott betűtípusokat:

Egész jó az arány, de azért érdemes tényleg tesztelni, mivel sok régebbi betűtípus nem bír el az ékezetes karakterekkel.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.