A mai nap folyamán elrajtolt a Font Awesome 5-ös verziója. A legutóbbi a 4.7-es volt, az új verzió pedig a gyökereitől lett újragondolva és újra felépítve. Gyakorlatilag egy teljesen új ikonkészletet kapunk, számtalan újdonsággal és jóval több ikonnal, mint eddig. Arról nem is beszélve, hogy az FA 5 immáron támogatja a vékony, normál és vastag vonal alapú verziókat is, tehát egy ikon 3 féle verzióban is elérhetővé válhat! Nézzük az újdonságokat összegezve!

Mi is az a Font Awesome?

A modern honlapok igen jelentős része használ ikonokat. A Font Awesome segítségével képnek tűnő ikonokkal tudjuk a gombokat, szövegeket feldobni és olvashatóbbá, színesebbé varázsolni velük a szárazabb tartalmakat is. Mivel gyorsak, nem képként kezeli őket a böngésző, így színezhetőek simán CSS formázással és igen látványosak tudnak lenni, ezért nagyon népszerűek. Csak a Font Awesome ikonokat gyenge becsléssel is több mint 100.000.000 weboldal használja és ez folyamatosan növekszik. Az FA amúgy is a kényelmesen használható,

Font Awesome Pro

Van egy fizetős csomagja is (mit ad isten, de érthető) amiben többet kapunk. A $60 -ért cserébe egy Pro csomagot, amiben letölthetjük svg-be az ikonokat és úgy építhetjük bele a grafikai látványtervünkbe, kapunk (majd, még nem érhető el) dedikált CDN-t is a Pro csomagba. Plusz van még jó pár apróság is és már készülnek az újdonságok a háttérben. Ezekről részletesebben a hivatalos oldalon találtok információt: https://fontawesome.com/

Megjelent a Font Awesome 5-ös verziója - fa5pro

Miért olyan nagy szám a vékony, normál, vastag vonalvezetés?

Sok különféle ikon gyűjtemény létezik. Genericons, Typicons, hogy csak párat említsek. Azonban eddig nem volt olyan meghatározó ikon készlet, aminél egybe volt a háromféle verzió. Inkább képen mutatom miről is van szó:

Megjelent a Font Awesome 5-ös verziója - fa-demo

Hogyan lehet frissíteni?

Na ez a része, ami már picit visszavesz a mosolyunkból. Sok tényezőtől függ, de egy fix: egyes ikonok nevei, azonosítói megváltoztak, így amennyiben sablonunkban a friss, 5-ös FA kerül beépítésre, ellenőrizzük a saját honlapunk tartalmát, hogy a megfelelő ikonok legyenek használva. A honlapkészítők számára pedig érdemes meglátogatni a megfelelő dokumentációs oldalt az új verzióra frissítés előtt.

Kötelező lesz frissíteni?

Nem, emiatt nem kell aggódnunk. A 4-es verzió ugyan úgy elérhető marad. Talán érdemes a hivatalos cdn helyett local-ból betölteni a fájlokat, mivel idővel azok egyre kisebb kapacitást kapnak és le is lesznek majd állítva, de ez biztosan nem a közeljövőben lesz. Biztonsági rést a Font Awesome régi verziója biztos nem fog okozni, emiatt sem kell aggódnunk, ez nem olyan mint egy bővítmény.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+