Megjelent a Font Awesome 5-ös verziója

Megjelent a Font Awesome 5-ös verziója

Megjelent a Font Awesome 5-ös verziója 900 672 Rottenbacher Tamás
A mai nap folyamán elrajtolt a Font Awesome 5-ös verziója. A legutóbbi a 4.7-es volt, az új verzió pedig a gyökereitől lett újragondolva és újra felépítve. Gyakorlatilag egy teljesen új ikonkészletet kapunk, számtalan újdonsággal és jóval több ikonnal, mint eddig. Arról nem is beszélve, hogy az FA 5 immáron támogatja a vékony, normál és vastag vonal alapú verziókat is, tehát egy ikon 3 féle verzióban is elérhetővé válhat! Nézzük az újdonságokat összegezve!

Mi is az a Font Awesome?

A modern honlapok igen jelentős része használ ikonokat. A Font Awesome segítségével képnek tűnő ikonokkal tudjuk a gombokat, szövegeket feldobni és olvashatóbbá, színesebbé varázsolni velük a szárazabb tartalmakat is. Mivel gyorsak, nem képként kezeli őket a böngésző, így színezhetőek simán CSS formázással és igen látványosak tudnak lenni, ezért nagyon népszerűek. Csak a Font Awesome ikonokat gyenge becsléssel is több mint 100.000.000 weboldal használja és ez folyamatosan növekszik. Az FA amúgy is a kényelmesen használható,

Font Awesome Pro

Van egy fizetős csomagja is (mit ad isten, de érthető) amiben többet kapunk. A $60 -ért cserébe egy Pro csomagot, amiben letölthetjük svg-be az ikonokat és úgy építhetjük bele a grafikai látványtervünkbe, kapunk (majd, még nem érhető el) dedikált CDN-t is a Pro csomagba. Plusz van még jó pár apróság is és már készülnek az újdonságok a háttérben. Ezekről részletesebben a hivatalos oldalon találtok információt: https://fontawesome.com/

Fa5pro

Miért olyan nagy szám a vékony, normál, vastag vonalvezetés?

Sok különféle ikon gyűjtemény létezik. Genericons, Typicons, hogy csak párat említsek. Azonban eddig nem volt olyan meghatározó ikon készlet, aminél egybe volt a háromféle verzió. Inkább képen mutatom miről is van szó:

Fa demo

Hogyan lehet frissíteni?

Na ez a része, ami már picit visszavesz a mosolyunkból. Sok tényezőtől függ, de egy fix: egyes ikonok nevei, azonosítói megváltoztak, így amennyiben sablonunkban a friss, 5-ös FA kerül beépítésre, ellenőrizzük a saját honlapunk tartalmát, hogy a megfelelő ikonok legyenek használva. A honlapkészítők számára pedig érdemes meglátogatni a megfelelő dokumentációs oldalt az új verzióra frissítés előtt.

Kötelező lesz frissíteni?

Nem, emiatt nem kell aggódnunk. A 4-es verzió ugyan úgy elérhető marad. Talán érdemes a hivatalos cdn helyett local-ból betölteni a fájlokat, mivel idővel azok egyre kisebb kapacitást kapnak és le is lesznek majd állítva, de ez biztosan nem a közeljövőben lesz. Biztonsági rést a Font Awesome régi verziója biztos nem fog okozni, emiatt sem kell aggódnunk, ez nem olyan mint egy bővítmény.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.