A komment, hozzászólás: Jogilag nem az oldal felel érte

A komment, hozzászólás: Jogilag nem az oldal felel érte

A komment, hozzászólás: Jogilag nem az oldal felel érte 900 643 Rottenbacher Tamás

A tegnapi nap folyamán olyan döntés született, mely rengeteg weboldal és blog tulajdonost érinthet. A hozzászólás, comment alapvető eleme, része a WordPress rendszerének, így érdemesnek tartjuk, hogy beszéljünk kicsit arról a Strasburgban hozott (mely immáron jogerőre emelkedett) döntésről, amely kimondja:

A weboldal tulajdonosa nem tehető felelősség a hozzászólásban, comment-ben írt tartalmakért, csak akkor, ha bejelentés után sem cselekszik. Így olyan tartalomért, melynek létrehozásáról a weblap tulajdonosa nem feltétlen tud, nem lehet törvényileg felelőssé tenni, csak ha jelzést követően sem cselekszik.

Idéznénk az Index.hu híréből:

[…] Nem azt jelenti, hogy ezután minden sértő komment a helyén maradhat. Hanem azt, hogy egy portál legfeljebb csak azután vonható felelősségre a kommentek miatt, ha annak ellenére sem távolítja el azokat, hogy jelzést kapnak, valaki sérelmezi őket.

 

A döntés végleges, így ha bárkit a Magyar hatóság felelősségre akarna vonni egy sértő hozzászólás miatt, azt csak azután teheti, hogy először jelezte a kifogásolható tartalmat. Így sok fölös jogi macera elkerülhető és azon weboldal tulajdonosok akiknél sok hozzászólás érkezik, nyugodtabban aludhatnak.

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.