A tegnapi nap folyamán olyan döntés született, mely rengeteg weboldal és blog tulajdonost érinthet. A hozzászólás, comment alapvető eleme, része a WordPress rendszerének, így érdemesnek tartjuk, hogy beszéljünk kicsit arról a Strasburgban hozott (mely immáron jogerőre emelkedett) döntésről, amely kimondja:

A weboldal tulajdonosa nem tehető felelősség a hozzászólásban, comment-ben írt tartalmakért, csak akkor, ha bejelentés után sem cselekszik. Így olyan tartalomért, melynek létrehozásáról a weblap tulajdonosa nem feltétlen tud, nem lehet törvényileg felelőssé tenni, csak ha jelzést követően sem cselekszik.

Idéznénk az Index.hu híréből:

[…] Nem azt jelenti, hogy ezután minden sértő komment a helyén maradhat. Hanem azt, hogy egy portál legfeljebb csak azután vonható felelősségre a kommentek miatt, ha annak ellenére sem távolítja el azokat, hogy jelzést kapnak, valaki sérelmezi őket.

 

A döntés végleges, így ha bárkit a Magyar hatóság felelősségre akarna vonni egy sértő hozzászólás miatt, azt csak azután teheti, hogy először jelezte a kifogásolható tartalmat. Így sok fölös jogi macera elkerülhető és azon weboldal tulajdonosok akiknél sok hozzászólás érkezik, nyugodtabban aludhatnak.