Webfejlesztés – Front end vagy Back end?

A webfejlesztők 2 típusa: Front end és Back end

A vállalt munkák szerint létezik „front end developer” és „back end developer”. Front end-nek számít minden, amit egy weboldalon látsz: funkciók, dizájnelemek, felépítés. A Back end a háttérben futó folyamatokkal foglalkozik, pl. szerveroldali programozással, űrlapon beküldött adatok feldolgozásával, statisztika készítéssel – tálalással például.

Mit kérjél egy webfejlesztőtől?

Az internet annyira kinőtte magát, hogy egy-egy projekted megvalósításához akár több tucat szakemberre van szükséged. Elsőre ijesztő ez a sok munkaköri leírás, hogy „front end developer”, designer, project manager, marketing manager és még sorolni lehetne. Azonban ha összeírjuk egy listába, hogy mik az elvárásaink, miket igénylünk, lehet csoportosítani az igényeket és akkor jobban célozhatjuk a szakember keresését.

Mégis melyikhez fordulj, ha valamilyen megoldás kell a weblapodhoz?

A RotiSoft-nál elsősorban front end feladatokat végzek el, de nem riadok vissza Back end feladatoktól sem, főleg a marketing témakörében. A front end feladata az, hogy ez a kikerült weblap úgy nézzen ki, ahogy szeretnéd miközben elvárt hatásfokkal, konverzióval vonzza be a potenciális és biztos vásárlókat. Ez lényegében a szakterületem. Miként készüljön úgy el weboldal, hogy magas konverziót és profitot érhessen el vele.

A Back end fejlesztő az, aki a komplexebb funkcionális részeket elkészíti. Például Ő az, aki megoldja, hogy egy űrlap a megfelelő módon és helyre mentse az adatokat, adatbázisba és esetleg CRM rendszerbe és mindez admin felületen is megjelenjen és kezelhető legyen a honlapunkon.

A Front end és a Back end szétválasztása csak az igazán nagy projekteknél eshetőség, de ott már több  webfejlesztő dolgozik együtt. Örömmel csatlakozok be fejlesztésbe, a csapatmunka egyáltalán nem ismeretlen számomra. Egy webfejlesztőtől elvárás, hogy pl. egy weboldalt teljes egészében el tudjon készíteni – tehát mindkét területet ismerje és használja. Ezért is jó, ha egy emberre bízza a feladatokat, akik levezényli a feladatok sorát.

Projektek, amiket egy webfejlesztőre bízhatsz

Az internet hajnalán a weboldalakat online névjegykártyaként jellemezték. Mai napig használunk ilyen statikus weboldalakat: portfólióra, online önéletrajzként vagy egyszerű cégbemutató oldalnak. A webfejlesztőnek, azaz nekünk ez rutinmunka, mely gyorsan és olcsón kivitelezhető.

Ennél komplexebb igényed van? Pl. szeretnél egy webáruházat, folyamatosan frissített blogot vagy portálrendszert? Ehhez szükség van valamilyen tartalomkezelő rendszerre (amit vagy megvásárolsz, vagy leprogramoztatsz), ami a dinamikus tartalmakat kezelni tudja. Pl. kiszolgálja a vásárlást, fogadja a hozzászólásokat, könnyen frissíthető új bejegyzésekkel. Ezt is rábízhatod a webfejlesztődre.

De lehet, hogy egy internetes szoftvert képzeltél el. Ez lehet egy regisztráció nélküli szolgáltatás, ahol a látogató egy oldal tulajdonságait ellenőrizheti (SEO-elemzés), vagy online számlázóprogram, valamilyen felhőszolgáltatás, fotómegosztó szolgáltatás vagy kis túlzással bármi, amit egy asztali szoftver meg tud csinálni – csak épp a neten. Ez is a webfejlesztő munkája lesz.

Az igényeidet mindenesetre fogalmazd meg előre, és céltudatosan keress olyan webfejlesztőt, aki azt meg tudja csinálni (arra szakosodott, vannak ilyen referenciái stb.).

Érdeklődjön, kérjen részletesebb tájékoztatást vagy ajánlatot!