Front end vagy Back end fejlesztő

A webfejlesztők 2 típusa

A vállalt munkák szerint létezik „front end developer” és „back end developer”. Front end-nek számít minden, amit egy weboldalon látsz: funkciók, dizájnelemek, felépítés. A Back end a háttérben futó folyamatokkal foglalkozik, pl. szerveroldali programozással, űrlapon beküldött adatok feldolgozásával, statisztika készítéssel – tálalással például.

Mit kérjél egy webfejlesztőtől?

Az internet annyira kinőtte magát, hogy egy-egy projekted megvalósításához akár több tucat szakemberre van szükséged. Elsőre ijesztő ez a sok munkaköri leírás, hogy „front end developer”, designr, project manager, marketing manager és még sorolni lehetne. Azonban ha összeírjuk egy listába, hogy mik az elvárásaink, miket igénylünk, lehet csoportosítani az igényeket és akkor jobban célozhatjuk a szakember keresését.

Mégis melyikhez fordulj, ha valamilyen megoldás kell a weblapodhoz?

A RotiSoft-nál elsősorban front end feladatokat végzek el, de nem riadok vissza Back end feladatoktól sem, főleg a marketing témakörében. A front end feladata az, hogy ez a kikerült weblap úgy nézzen ki, ahogy szeretnéd miközben elvárt hatásfokkal, konverzióval vonzza be a potenciális és biztos vásárlókat. Ez lényegében a szakterületem. Miként készüljön úgy el weboldal, hogy magas konverziót és profitot érhessen el vele.

A Back end fejlesztő az, aki a komplexebb funkcionális részeket elkészíti. Például Ő az, aki megoldja, hogy egy űrlap a megfelelő módon és helyre mentse az adatokat, adatbázisba és esetleg CRM rendszerbe és mindez admin felületen is megjelenjen és kezelhető legyen a honlapunkon.

A Front end és a Back end szétválasztása csak az igazán nagy projekteknél eshetőség, de ott már több  webfejlesztő dolgozik együtt. Örömmel csatlakozok be fejlesztésbe, a csapatmunka egyáltalán nem ismeretlen számomra. Egy webfejlesztőtől elvárás, hogy pl. egy weboldalt teljes egészében el tudjon készíteni – tehát mindkét területet ismerje és használja. Ezért is jó, ha egy emberre bízza a feladatokat, akik levezényli a feladatok sorát.

Projektek, amiket egy webfejlesztőre bízhatsz

Az internet hajnalán a weboldalakat online névjegykártyaként jellemezték. Mai napig használunk ilyen statikus weboldalakat: portfólióra, online önéletrajzként vagy egyszerű cégbemutató oldalnak. A webfejlesztőnek, azaz nekünk ez rutinmunka, mely gyorsan és olcsón kivitelezhető.

Ennél komplexebb igényed van? Pl. szeretnél egy webáruházat, folyamatosan frissített blogot vagy portálrendszert? Ehhez szükség van valamilyen tartalomkezelő rendszerre (amit vagy megvásárolsz, vagy leprogramoztatsz, esetleg szabad felhasználásban csak letöltesz, mint a WordPress-t), ami a dinamikus tartalmakat kezelni tudja. Pl. kiszolgálja a vásárlást, fogadja a hozzászólásokat, könnyen frissíthető új bejegyzésekkel. Ezt is rábízhatod a webfejlesztődre.

De lehet, hogy egy internetes szoftvert képzeltél el. Ez lehet egy regisztráció nélküli szolgáltatás, ahol a látogató egy oldal tulajdonságait ellenőrizheti (SEO-elemzés), vagy online számlázóprogram, valamilyen felhőszolgáltatás, fotómegosztó szolgáltatás vagy kis túlzással bármi, amit egy asztali szoftver meg tud csinálni – csak épp a neten. Ez is a webfejlesztő munkája lesz.

Az igényeidet mindenesetre fogalmazd meg előre, és céltudatosan keress olyan webfejlesztőt, aki azt meg tudja csinálni (arra szakosodott, vannak ilyen referenciái stb.).

A WordPress vonatkozásában

A WordPress mint CMS (content management system, magyarul tartalomkezelő rendszer) több programozási nyelv keverékéből épül fel. Ezek a PHP, CSS, HTML, JAVASCRIPT. Ezen nyelvek nem sorolhatóak be egységesen sem a front end sem a back end fejlesztés kategóriájába, összemosódnak a határok.

WordPress front end fejlesztő

A WordPress frontendes elsődleges feladata, hogy egy terv alapján (mely lehet kész grafikai terv vagy csak leírás) elkészítse azt a külsőt, azt a megjelenést, mely képes ellátni a célját. Minél pontosabb, részletesebb egy terv és minél tapasztaltabb a fejlesztő, annál hatékonyabb lehet egy megjelenés.

WordPress back end fejlesztő

A WP esetében amikor új funkció szükséges, akkor két lehetőségünk van. Vagy bővítményt telepítünk, vagy egyénileg lefejlesztésre kerül a szükséges kód. A pluginok használata nem mindig kifizetődő, itt az elérni kívánt célt és a ráfordítható anyagi keretet kell mérlegelni. A WordPress back end fejlesztő többségében PHP nyelven készíti el a kívánt funkciókat és a feladata az, hogy az adott funkció működjön.

Az együttműködés

A nagyobb, komolyabb projekteknél mindig szükség van egy back end és egy front end fejlesztő. A back end developer biztosítja azt, hogy a funkció a tervek szerint működjön, míg a front end developer azon részt alakítja, melyet látnak a látogatók.

A full stack fejlesztő fogalma

A full stack fejlesztőt egyszerűen úgy lehet megfogalmazni, hogy ő az ezermester. Ő az, aki majdnem mindenhez is ért, ami szükséges egy weboldalhoz. Egy megbízható full stack fejlesztő képes arra, hogy meghatározza a projekthez szükséges hosting igényeket (osztott tárhely, virtuális szerver vagy dedikált szerver) és üzembe tudja helyezni. Biztosítani tudja az alap rendszergazdai szolgáltatásokat, hogy stabil alapokon tudjon futni a honlap vagy webes alkalmazás. Továbbá képes ellátni back end fejlesztési feladatokat, miközben a front end fejlesztés sem idegen számára. Így azért is ‘full’, mivel ami szükséges, azt tudja önmaga biztosítani.

Ki nem fejlesztő?

A fejlesztői körökben nem szokás fejlesztőnek tituálni azt, aki a HTML és CSS ismeretekkel rendelkezik. Noha a CSS súrolja a programozási nyelv határát, a HTML csupán úgynevezett jelölő nyelv. A valódi fejlesztő képes PHP, JS (Javascript + ebből származó további ágak) oly terű használatára, hogy a végeredmény egy stabil, működő, feladatát és célját ellátó funkció legyen.

WordPress esetében nem számítanak fejlesztőnek azok a személyek, akik kizárólag bővítmények telepítésével, sablonok demó tartalmának importálásával, úgynevezett pagebuilder kiegészítők használatával és minimális CSS kódok megadásával készítenek honlapokat. Ezekhez nem szükséges valódi szakmai ismeret, csupán dokumentációk elolvasása.

Rottenbacher Tamas profilkep

Remélem segített a fenti rövid összefoglaló, melynek elolvasásával könnyebben fogja tudni a megfelelő fejlesztőt kiválasztani. Amennyiben kérdése, észrevétele lenne, keressen bizalommal elérhetőségeimen!

Rottenbacher Tamás
Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.