Miért is elengedhetetlen a böngészőfüggetlen megjelenés?

Avagy miért célszerű széleskörűen optimalizálni

 

Böngészők sokszínűsége

Kezdjük kicsit a történelmi háttérrel, hogy megértsük a sokszínűségét, szerteágazó mivoltát a böngészők világának. Ahogy nőtt az internet népszerűsége ugrásszerűen nőtt és vele a weboldalak száma, egyre nőtt az igény a jobb, gyorsabb webböngészők iránt. Eleinte csak egy böngésző volt. A Mosaic volt a világ legelső böngésző szoftvere, mely 1993-ban jelent meg. Rá 2 évre, 1995. Augusztusában jelent meg az Internet Explorer első verziója. Ezt követően megszaporodtak a böngészők és szinte minden évben megjelent egy új böngésző.

Melyek a legfontosabb böngészők?

Napjainkban 5 böngésző program emelkedik ki a tömegből. Ez a három az Internet Explorer (illetve már Edge, IE támgatása megszűnt), Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari és az Androidos okostelefonok gyári böngészője. A magyar internetezési szokásokat figyelembe véve, ezekkel kell feltétlen számolnunk. A Chrome és Firefox népszerűbbek nálunk.

bongeszo-tipusok-bongeszofuggetlen-megjelenes

A 21. századra már több száz internetes webböngésző áll rendelkezésünkre. Ezek közül a fenti emblémákat sokan felismerik, vagy akár egyet – kettőt közülük. Napjainkban ők a legnépszerűbbek. Azonban említésre méltó még a Safari és az Opera is, a kép jobb oldalán. Abba a harcba nem mennék bele, hogy melyik a legjobb. Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Azonban igencsak szétszórt a látogatók böngészőválasztása, kivéve az első hármat. A weblap készítő feladata pedig az, hogy minden böngészőn egységesen jelenjen meg az adott honlap. Kizárólag böngészőfüggetlen megjelenésű weblapokat készítek, ez nem plusz lehetőség vagy választható funkció. Nem lesz probléma, hogy valami nem látszik megfelelően vagy elcsúszik. Nagyon sok helyen nem törődnek ezzel, pedig jelentős számú potenciális ügyfelet veszthetünk ha foglalkozunk ezzel.

 

Reszponzív, böngészőfüggetlen megjelenés

A mobiltelefonok piacán országunkban egyértelműen az Android vezet az iOS előtt és nagyon sok felhasználó a gyári böngészőt használja. Mégpedig nagyon sokan használják már okostelefonjukat internetezésre, online rendelésre, információ szerzésre és kapcsolatfelvételre. Gondoljunk csak bele, milyen sokan vannak, akik egy telefonhívás helyett inkább az ingyenes email lehetőségével élnek? Egyik csoportból sem veszthetünk potenciális vevőt, ezért kritikus fontosságú, hogy weblapunk böngészőfüggetlen megoldáson alapuljon. A responsive, avagy reszponzív megjelenésről többet itt olvashat, tudhat meg.

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.