Weboldal optimalizálása (SEF, sebesség)

Miért fontos a sebesség? Gyors weblap előnyben!

Egy weboldal lehet akármennyire szép, logikusan és a webergonómia szabályai szerint felépítve, ha olyan problémák megmaradnak, mint a lassú betöltődés vagy olyan szabványok hiánya, amik a keresőrobotok munkáját hivatottak segíteni. Már pedig weboldalunk akkor értékes és hatékony, ha megkönnyítik a keresőrobotok és a látogatók dolgát!

Weboldal optimalizálása (SEF, sebesség) - rottenbacher-tamas-profilkep_negyzetes_med-150x150 Két információt emelnék ki, amiből meg fogjuk érteni, hogy miért olyan fontos egy weboldal esetében, hogy gyorsan betöltődjön és fürge legyen. A honlap sebessége mellett pedig az is fontos, hogy minél több szabványt támogasson weblapunk, a minél könnyebb és széleskörűbb használhatóság okán.

Így gondolom meg fogja érteni, miért is olyan fontos a honlapunk sebessége és miért feltétlen szükséges a megfelelő optimalizálás.

 

Weboldal optimalizálása (SEF, sebesség) - Google_2015_logo-300x101

Google tényező hivatalosan

Google hivatalosan rangsorolási tényezőként tekint a weboldalak betöltődési idejére. Ez annyit jelent, hogy lehet akármennyire keresőbarát weboldalunk, ha nem optimalizáljuk és nem figyelünk oda a sebességére, akkor hátrányba kerülhetünk. A kis- és középvállalkozások számára pedig a találati listán lévő helyezés romlása egyenesen kivesz a zsebükből pénzt.

Weboldal optimalizálása (SEF, sebesség) - romlo-statisztika-nyujtott-rotisoft-300x97

Elmenekülő látogatók

Ön vár-e 4 másodpercnél tovább egy weboldal betöltődésére? A látogatók 80 – 90% nem hajlandó 4 másodpercnél többet várni egy weboldalra! Így hiába csalunk 100 látogatót weboldalunkra, abból már is elvesztettünk minimum 80 -at, csupán annyival, hogy lassan tölt be weboldalunk. Főleg ha weblap böngészése közben is problémák vannak a sebességgel.


Honlap optimalizálás elemei

 

Forráskód, sebesség optimalizálás

Weboldal optimalizálása (SEF, sebesség) - kod-forraskod-rotisoft-150x150 Gondolkodtam, hogy szétválasszam-e a kód és a sebesség optimalizálást, de úgy döntöttem, hogy mivel munkáim során mindig együtt alkalmazom a kettőt, így itt is egybe hagyom. Eme két rész az, mely a weboldal betöltődési sebességén képes akár igen sokat javítani.

Egy jól megírt kód kevésbé veszi igénybe a szerver teljesítményét és nem tartalmaz fölösleges elemeket. Minden kis részt, elemet lehet optimalizálni és a sok kicsi sokra megy elv itt nagyon jól érvényesül! Ha odafigyeléssel írjuk a forráskódot, akkor már alapjában egy jól optimalizált rendszert kaphatunk. Munkáim során mindig az alapoktól kezdem az optimalizálást, a lehető legjobb hatékonyság elérése érdekében!

 

SEF, keresőbarát struktúra – felépítés

Weboldal optimalizálása (SEF, sebesség) - rolam-hozzaallasom-150x150 A weboldalak optimalizálása nem csak sebesség szemszögéből fontos. A mai kiélezett versenyben, fontosnak tartom, hogy segítsük a keresőrobotok munkáját. Ha mi segítünk nekik, megkönnyítjük a munkájukat, akkor gyorsabban indexelik az új tartalmakat és előnyben fogják részesíteni honlapunk, ami több vevőt és ezáltal magasabb profitot jelenthet. A weboldal forráskódjának olvashatónak, átláthatónak kell lennie és tartalmaznia kell a nemzetközileg elfogadott szabványokat, mivel ezekből is információt nyernek a keresők és a látogatók is. A keresőbarát felépítésről többet megtudhat a Keresőoptimalizálás, SEO menüpontban.


Optimalizálás mobilra, tabletre

Weboldal optimalizálása (SEF, sebesség) - optimalizalas-rotisoft-300x226

Igen fontos, hogy asztali gépen szépen, gyorsan megjelenő honlap nem feltétlen ideális a mobil eszközökre, sőt! A kettőt igazából külön szempontok alapján érdemes megközelíteni és felépíteni. (Ettől még egy honlapról beszélünk.)

Gondoljunk csak bele, hiszen ha mobilinternetet használunk, jóval szűkebb a sávszélesség és bizony adatmennyiségnek is van korláta, ami a látogatók számára igen fontos.

Emiatt fontos, hogy mindig optimalizáljuk honlapunkat mobil eszközökre és erre különösen ügyelnünk kell a mai világban. Eltérő eszközök, eltérő használati szokások és emiatt eltérő igények is vannak egy honlappal szemben.

Egyes fiataloknak szánt weblapok esetében a mobiltelefonon internetező látogatók száma akár a teljes forgalom 30 – 40 % is lehet! Gondoljon bele, ez nagyon magas arány! Ha pedig a mobil eszközökön honlapja ronda, nehezen böngészhető, akkor erről a 40%-ról le is mondhat azonnal.

 

Meglévő weboldal optimalizálása

Természetesen már meglévő weboldalak optimalizálását, gyorsítását is vállalom. Eddigi tapasztalataim alapján, a megkeresések és elvégzett feladatok után, átlagosan 2-4 másodpercre tudom levinni a honlapok betöltődési idejét, de volt olyan eset is, amikor 80%-al csökkentettem a honlap betöltődési idejét! Minél nagyobb mértékű a változtatás, annál nagyobb eredményt lehet elérni.