Egy honlap szerkesztési, javítási megbízás után mi a teendőnk?

Egy honlap szerkesztési, javítási megbízás után mi a teendőnk?

Egy honlap szerkesztési, javítási megbízás után mi a teendőnk? 900 437 Rottenbacher Tamás
Nagyon sok megrendelő, partner nincs tisztában azzal, hogy mik is egy megbízás, fejlesztés, javítás (nevezzük összességében: egy feladat) elvégzése utáni néhány utolsó fontos lépés. Ezeket szinte mind kihagyják és sajnos ebből később komoly baja lehet, akár mindkét félnek, így érdemes egy kis időt fordítani arra, hogy miként is egy feladatot lezárni. Nem bonyolult, nem kell hozzá több mint 20 perc, de sok bajtól óvhat meg. Fontos, hogy itt a már elkészült és átadott feladatokat követő teendőkről lesz szó.

A megrendelő (ajánlott) teendői

Ezen lépéseket kifejezetten ajánlott megtenni és szép sorjában haladva lezárni egy feladatot. Ami a legfontosabb, a megfelelő hozzáférések kezelése, erre később kitérek, miért is olyan fontos.

  • WordPress biztonsági mentés készítése a teljes honlapról.
  • Tesztelni, akár többször is az elkészült munkát, akár más személyek, eszközök bevonásával.
  • Az összes hozzáférést, amit kiadtunk, módosítsunk: cseréljünk jelszót, akár a tárhelyszolgáltató segítségét kérve például a tárhely adminhoz.
  • Ellenőrizzük le, hogy ne maradjon bent olyan admin vagy szerkesztő (sőt, semmilyen jogosultsággal) olyan felhasználó, amit nem használunk. Ez(ezeke)t töröljük.
  • Kérjük el az elkészült munkáról a mentést vagy mi magunk készítsünk biztonsági mentést, ami a tárhelyen és saját meghajtónkon, számítógépünkön is.
  • Email-ek, üzenetváltások archiválása, lementése.
  • Esetleges fennmaradó anyagi részek rendezése, lehetőleg határidőn belül.
  • +1: Egy közepesen hosszú, őszinte véleményt mondani a megbízott személyről, cégről. Ha pozitív, akkor a dicséret mindig jól esik és nem kerül semmibe, ha problémák voltak, akkor pedig legyen mindkét fél számára tiszta mivel volt gond és min kell javítani.

 

A megbízott (ajánlott) teendői

A megbízott, vagy is a feladat elvégzőjének a teendői kevesebb lépésből állnak. Mindössze néhány dologra kell odafigyelnie, hogy biztosítani tudja a korrekt partneri hozzáállást:

  • Elvégzett munkáról egy biztonsági mentést készít az elkészülte és sikeres tesztelése után.
  • A kapott hozzáféréseket törölje az általa használt szoftverekből.
  • A hozzáférések forrásait (email, skype, messenger üzenet) törléséről is gondoskodjon.
  • A biztonsági mentést, a Megrendelő jóváhagyásával akár a saját gépén is tárolja.
  • Legyen elérhető valamilyen formában a feladat sikeres teljesítését követően is.

 

Miért olyan fontos a hozzáférések, jelszavak megváltoztatása?

Nem egyszer jött vissza hozzám olyan információ, hogy akár 4 évvel egy feladat elkészülte után, továbbra is ftp-n csatlakozni tudott egy feladatot elvégző fejlesztő. Tételezzük fel a legjobbat, hogy jó szándékú, rendes és nem él vissza azzal, hogy a hozzáférése megmaradt.

Azonban számtalan olyan támadási módszer van, ami a hozzáféréseket keresi a számítógépeken. Nem kell feltétlenül a fejlesztőnek lustának lennie az operációs rendszer frissítéseivel kapcsolatban, mivel mindig megjelennek újabb támadási irányok még a legújabb verziójú rendszerekre is. Na most, ha egy adatlopó program megszerzi az ftp hozzáférés adatait, akkor már is beüthet a baj! Szegény régi ügyfél nem fogja tudni, hogy törték fel az oldalát, míg a fejlesztő lehet ebből semmit nem fog észrevenni, csak amikor a víruskeresők már megtanultak elbánni azzal az adatlopóval.

Egy rövid, egyszerű, ámbár kicsit monoton adminisztrálással, jelszó cserékkel már is nyugodtabban aludhatunk!

Rottenbacher Tamás

2006 óta foglalkozok weboldal készítéssel és 2007 óta keresőoptimalizációval. WordPress honlapokat 2008 óta készítek. Ha kérdezne írjon hozzászólást vagy email-t a "Kapcsolat" menüpontban.

Közösségi profiljaim:

Honlapunk cookie fájlokat használ, hogy jobb böngészési élményt biztosíthasson és forgalom mérést végezzen.